Adetken baş ağrısının olması çeşitli hormonlara dayanır. Adet sırasında kadınların vücudu hamilelik için hazırlandığından hormonlarda yükselme ve alçalma durumları meydana gelir. Adet döngüsünü düzenleyen şey ise östrojen ve progesterondur. Bu hormonlar adet durumu düzenlemeye yardımcı olurken vücut üzerinde baş ağrısı şeklinde kendini gösterir. Bu esnada vücutta yer alan östrojen seviyesi kayda değer bir şekilde düşüş gösterir. Bunun sonucunda ise migren ortaya çıkmış olur. Adetliyken baş ağrısı salgılanan hormonlar sonucu gelişir.
Adetliyken Oluşan Baş Ağrısı Nasıl Geçebilir?
Adetken baş ağrısının geçmesi için bir doktora görünmek gerekir. Adet esnasında vücut içinde yer alan hormonlar ağrı tepkisinin kontrolünü elinde tutar. Bu döngü esnasında vücut hamilelik için hazırlık yapar. Bu nedenle kadınlarda bulunan hormonlar adet döneminde sabit durmak yerine dalgalı vaziyettedir. Hormonlarda gözlemlenen akıntı ve geri çekilme gibi pek çok durum baş ağrısı hissinin oluşmasına neden olur. Adet döneminde ortaya çıkan bu baş ağrısının PMS ve migrenden dolayı da oluştuğunu bilmek tedavi süreci için önemlidir.
Adetin başlangıcından itibaren kendini gösteren ve adetin bitimiyle ortadan kalkan baş ağrısı için eczanelerde satılan reçetesiz ilaçlar kullanılabilir. 5 ile 7 gün arasında biten süreçte ortaya çıkan baş ağrısı bazı kadınlarda şiddetli bir şekilde görülür. Bu nedenle adet dönemi içinde ağrıyı hafifletmek adına ağrı kesici ihtiyacı duyulur. Bazı kadınlarda ortaya çıkan baş ağrısı eczanede satılan reçetesiz ilaçlar ile geçmez. Daha şiddetli ve ağır bir şekilde seyreden adetliyken baş ağrısı için bir sağlık kurumuna başvurmak en iyi yöntemdir.
Adetliyken Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Adetken baş ağrısının iyiliği için bir takım müdahale yöntemleri bulunur. Bu müdahaleler çeşitli ilaçlarla sağlanabildiği gibi bazı uygulamalar şekilnde de olabilir. Adetliyken baş ağrısı sorunun geçirmek için kullanılan ilaç ve uygulamalar şu şekildedir:
- Asetaminofen ve ibuprofen gibi çeşitli nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar
- Frovatriptan ve zolmitriptan gibi çeşitli triptanlar
- Ergotlar
- Hormonal olan doğum kontrolü yöntemi
- Antidepresan ilaçlar
- Anksiyete ilaçları
- Diüretikler
- Yeterli düzeyde uyku uyumak
- Sağlıklı bir beslenme düzeni
- Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak
Ayrıca Bakınız: Aile Dizimi