Aromaterapi Nedir ve Eşsiz Faydaları

Alternatif tıp, iyileşme sürecini hızlandırmak, enerji seviyelerini arttırmak, kaygıyı azaltmak ve başka birçok faydasından ötürü uçucu yağları kullanır. Bu yağların sağlığa yönelik birçok faydası vardır ve yüzyıllar boyunca hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılmıştır.

Esasen bu terim geliştirilmeden ve açıkça aromaterapi olarak isimlendirilmeden çok önce de bu yağlar şifalı amaçları için kullanılıyordu. İnsanlar çağlar boyunca aromaterapi varyasyonlarından zaten faydalanıyordu diyebiliriz. Peki aromaterapi nedir? Gelin inceleyelim.

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi, stres, enfeksiyonlar ve kas gerginliği gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için bitkisel uçucu yağları kullanan bir uygulamadır. Aromaterapi, masaj, masaj terapisi, akupunktur, yoga, meditasyon gibi çeşitli yöntemlerle iyileşmeyi teşvik etmek için uçucu yağ kullanımı olarak tanımlanır. Bununla birlikte, son yıllarda esansiyel yağlar çok çeşitli rahatsızlıklarda terapötik faydaları nedeniyle oldukça ilgi çekmektedir.

Aromaterapi, koku ve cilt hissine dayalı olarak işleyen bütüncül bir terapi şeklidir. Aromaterapi yağları doğrudan burun deliklerinden solunarak beyine ulaşabilen ve kan-beyin bariyerini geçebilen çok küçük parçacıklar bırakır. Aromaterapi uzmanları, lavanta, biberiye, adaçayı, kekik ve papatya gibi uçucu yağları fiziksel sağlığı ve duygusal refahı teşvik etmek için kullanır. Aromaterapi faydaları ise aşağıdaki maddeler ile anlatılabilir.

BENZER YAZILAR  Rupafin Nedir? Ne İşe Yarar?

Aromaterapi Faydaları

Aromaterapinin en iyi bilinen faydalarından biri, stresi azaltabilmesi ve uyku kalitesini arttırmasıdır. Birçok aromatik yağ sadece rahatlamaya ve daha az stresli hissetmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yatmadan önce uykunuzu da getirebilir. Bazı yağlar gergin veya ağrıyan kaslara masaj yapmak için kullanılırken, diğerleri baş ağrısı, kaygı, depresyon ve hatta anksiyete bozukluklarına yardımcı olabilir.

Ayrıca aromaterapinin etkinliğinin kullanılan yağın kalitesine ve dozuna bağlı olduğu da unutulmamalıdır. Kalitesiz bir yağın yanlış dozda kullanılması aromaterapi uygulamasından hiçbir fayda elde edememenize neden olabilir.  Aromaterapinin faydaları stres ve anksiyete konusunda da kendini önemli derecede aşağıdaki gibi gösterir.

Stres ve anksiyete

Birçok çalışma, lavanta ve papatya gibi aromaterapide kullanılan bazı uçucu yağların, stresi dindirmek veya kişiyi rahatlatmak için faydalı olabileceğini göstermiştir. Aromaterapi  faydaları tam anlamı ile kendini göstermesi için, lavanta ve diğer uçucu yağlar doğru bir şekilde bir araya getirilerek uygulanmalıdır.

Lavanta kokusunun, kaygı, depresyon, anksiyete bozuklukları ve diğer stres faktörleri olan kişilerin stres seviyelerini düşürdüğü ve etkili bir sakinleştirici olduğu söylenir. Peki bilimsel araştırmalar bu konuda ne diyor?

Bir dizi çalışma, depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tedavisinde lavanta uçucu yağını kullanan aromaterapinin etkilerini araştırmıştır. Bu çalışmalardan birinde, doğurganlık çağındaki bir grup kadında lavanta yağının kullanıldığı aromaterapinin kadınlarda depresyon ve anksiyeteyi iyileştirdiği tespit edilmiştir.

BENZER YAZILAR  Kivinin Faydaları

Uyku bozuklukları

Stres ve anksiyete uyku bozukluklarına yol açan en önemli faktörler arasında bulunur. Uykuya dalma ve daldığında uykuyu sürdürme sorunları yaşayan ve kaliteli bir gece uykusu uyumakta zorlanan kişiler genellikle yoğun stres altında olan ve kaygı bozukluğundan muzdarip kişilerdir.

Uçucu yağların kullanıldığı aromaterapinin, stres ve anksiyete semptomlarını hafifletebileceğini öne süren birçok araştırma vardır ki bu şekilde uyku kalitesinin iyileşmesine de dolaylı olarak katkıda bulunabilir. Uykusuzluk ve diğer uyku bozuklukları için aromaterapi uygulamaları, lavanta veya biberiye, kekik ve adaçayı yağı gibi diğer uçucu yağların kullanımını içerebilir. Aromaterapi faydaları uyku bozuklukları çekenler için değil, aynı zamanda depresyonda olanlar içinde oldukça belirgindir.

Depresyon

2016 yılında yapılan başka bir çalışmada aromaterapinin orta yaşlı kadınlarda depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) riskini azalttığı bulunmuştur. Ayrıca araştırmada aromaterapinin depresyonu hafifletme, kaygıyı azaltma ve enerji seviyelerini artırma gibi etkileri olduğu belirtilmiştir.

Aromaterapinin depresyon semptomlarının tedavisinde yararlı olabileceğini gösteren bir çalışma, lavanta, bergamot ve yuzu’nun anksiyete ve depresyona karşı kullanılabilecek en yararlı ve en çok tercih edilen yağlar arasında olduğunu ortaya koymaktadır.

BENZER YAZILAR  Anyolit Taşının Faydaları Nelerdir?

Demans ve ruh sağlığı

Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, aromaterapinin demanslı yaşlı hastalarda uykusuzluğun tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Ancak Alzheimer veya demansı iyileştirebileceğine dair kesin bulgular yoktur. Aromaterapinin ruh sağlığı ve refah için kullanılmasının altında yatan nedenin ise beden, zihin ve ruh dengesini teşvik etmesi olduğu belirtilir.

Araştırmalar aromaterapinin demans hastalarında anksiyetenin tedavi edilmesine yardımcı olabileceğini ve tedavi sürecinde birçok fayda sağladığını göstermektedir. Buna ek olarak Alzheimer hastalığı ve diğer zihinsel bozuklukların tedavisinde aromaterapinin gün geçtikçe daha çok kullanıldığı iddia edilmektedir.

Aromaterapi faydaları ayrıca aşağıdaki rahatsızlıklar için de kullanılmaktadır:

  • Virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonları
  • Eklem ağrıları
  • Migren ve baş ağrıları
  • Kemoterapinin yan etkileri
  • Bağışıklığı güçlendirmek
  • Sindirim sistemi sorunları

Aromaterapi Nasıl Kullanılır?

Aromaterapi kokulara atıfta bulunduğundan, insanlar yanlışlıkla bu uygulamanın uçucu yağ tarafından salınan kokuyu koklamak veya solumakla ilgili olduğunu düşünürler. Ancak aromaterapi uygulamaları esansiyel yağların koklanmasından ibaret değildir. Aromaterapi, kişiye hoş bir deneyim sunan terapötik masaj terapisi olarak da kullanılabilir. Aromaterapi masajları sağlık spalarında sık uygulanan tedavilerdir. Aromaterapi nasıl kullanılır? Sorusuna da cevap verdiğimize göre yazımızı sonlandırabiliriz.

Yorum yapın

1