Bebeklerde Kalça Çıkıklığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bebeklerde kalça çıkıklığı için gidilecek bölüm ortopedi olmalıdır. Ortopedi muayeneleri temel iskelet sitemi üzerinde açıklayıcı ve tedaviye yönelik ön izlemelerle başlar. Ayrıca bu hastalık özelinde erken tanının önemi de oldukça büyüktür. Çünkü bebeklerde kalça çıkıklığı ilerlemesi durumunda tedavi edilmesi güçleşen ciddi bir hastalıktır.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Nedir?

Bebeklerde kalça displazisi olarak da bilinen ve kalça çıkıklığı da denilen bu hastalık, en basit tanımıyla bebeklerdeki kalça ekleminin düzlemsel bir şekilde gelişmemesi anlamına gelir. Bir başka deyişle; kalça eklemi, normal şartlardaki görünümü yerine daha farklı ve sığ bir şekilde gelişmiştir ve bu nedenle eklem hayli gevşektir. Hareket kabiliyetini kısıtlayarak, bazı durumlarda ömürlük kalça sorunlarına neden olabilir.

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Belirtileri Nelerdir?

bebeklerde-kalca-cikikligi-belirtileri-nelerdirPin
bebeklerde kalça çıkıklığı i̇çin hangi bölüme gidilir? 3

Bebeklerde kalça çıkıklığı belirtileri çoğunlukla ilk dönemde fark edilmez. Fakat sağlık kontrolleri veya sağlık ocağı ziyaretleri esnasında doktor veya hemşirelerin fark edebileceği bir durumdur. Öte yanda ebeveynlerin bebeklerde kalça çıkıklığı konusunda fark edebilecekleri diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Sağ ve sol bacakların farklı uzunluklarda olmaları
  • Topallama veya yürüyüş / emekleme esnasında aksama
  • Bacakların dışa doğru açılamaması
  • Farklı eklem seslerinin duyulması
  • Oturamamak veya oturmada güçlük
  • Yürüyememek veya yürümede güçlük
  • Bütünsel hareketlerde işlevsizlik
  • Şiddetli ağrı
BENZER YAZILAR  Zona Nedir, Neden Olur? Belirtileri

Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kalça çıkıklığı tedavisi için öncelikle uzman görüşü almanın önemi hayli büyüktür. Çünkü kalça çıkıklığı tek bir şekilde değil, farklı yöntemlerle ve farklı hastalık biçimlerine göre tedavi edilir. Ayrıca kalça çıkıklığı tedavi edilmezse ömürlük sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla alanında uzman bir ortopedi doktorunun görüşü mutlaka alınmalıdır. Ki tedavi süreci de doktorun muayenesine bağlıdır.

Öte yandan bebeklerde kalça çıkıklığı tedavisi için bilinen diğer yöntemler; ameliyatlı ve ameliyatsız olarak iki grupta ayrıca incelenebilir. Genellikle erken teşhis ameliyatsız çözümler üzerinde gidilmesine yardımcı olur. Yenidoğan bebeklerde ise özellikle ilk 6 ay içerisinde kumaş atel ve diğer basit tedavi yöntemleri kullanılır. Fakat ilk 6 aydan sonraki teşhislerde cerrahi operasyon tercih edilir.

Ayrıca Bakınız: ARB Grubu Tansiyon İlaçları Hangileri?

Yorum yapın

1