Bölgesel steroidler doğru bir şekilde kullanılması gereken ilaçlardır. Steroidlerin farklı birçok çeşidi bulunmaktadır. Belirli bir hastalığın tedavisi için kullanılacaksa doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Reçete ile alınan bu ilaçlar eczaneden temin edilmektedir. Bölgesel steroidler uygulanma miktarı ve şekline göre hastalıktan hastalığa değişiklik göstermektedir. Tablet, krem veya damla olarak kullanılmaktadır.
Bunun yanı sıra spor yapan insanların vücutlarını geliştirmek amacıyla kullandıkları steroidler de bulunmaktadır. Özellikle kaslarının daha belirgin olmasını isteyen insanlar kullanmaktadır. Bu ilaçlar enjeksiyon veya tablet olarak kullanılmaktadır. Bu gruptaki ilaçların da kullanımı bölgeye göre değişiklik göstermektedir.
Steroid Nedir?
Steroid kortizol hormonunun laboratuvar koşullarında üretilmiş halidir. İltihaplı birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Doktor kontrolünde kısa süren bir tedavisi bulunmaktadır. Uzun süre kullanıldığı zaman yan etkileri açığa çıkabilir. Dolayısıyla genellikle en düşük dozda olanları verilmektedir.
Kortizol hormonu böbreküstü bezleri tarafından üretilmektedir. Metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışması ve bağışıklık sisteminin dengelenmesi için en gerekli hormondur. Bunun yanı sıra stresi de yöneten bir hormondur. Kortikosteroidler tıbbi rahatsızlıklar için kullanılırken anabolik steroidler kas geliştirmek için kullanılmaktadır. İkisi birbirinden tamamen farklıdır. Kortikosteroidlerin kesinlikle doktor kontrolünde belirtilen dozda kullanılması şarttır.
Steroid Ne İşe Yarar?
Steoridin kullanım amacı vücutta bulunan enfeksiyonun iyileşmesini sağlamaktır. İltihaplı bölgeye karşı savunma mekanizmasının oluşmasını sağlamaktadır. Steroidin iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;
- Anabolik steroidler
- Kortikosteroidler
Anabolik steroidler erkeklik hormonu olan testosterona benzemektedir. Vücut geliştirme üzerine spor yapan insanların kullandığı steroidlerdir. Bilimsel çalışmalar doğrultusunda yan etkilerinin oldukça zararlı olduğu gözlemlense de sporcular arasında bu durum hala tartışılmaktadır. Kortizol hormonu vücudumuzun kendiliğinden ürettiği bir hormondur. Laboratuvar koşullarında üretilen kortizolu kullanmak ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.
Kortikosteroidler ise kronik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Astım
- Sedef hastalığı
- Bronşit
- Lupus
- Alerjik rinit
- Artrit
- Koah
- Ürtiker
- Egzama
- Crohn hastalığı
- Ülseratif kolit
- Damar duvarı iltihabı
- Organ nakilleri
- İdiyopatik trombo
- Addison hastalığı
- Lösemi
- Lenfoma
- Polimiyalji romatika
- Multipl skleroz
Steroid Nasıl Kulanılır?
Steroid kullanımı kesinlikle doktor tavsiyesiyle olmalıdır. Mutlaka düşük dozda kısa süre kullanılmalıdır. Aksi taktirde uzun vadeli kalıcı hastalıklar meydana çıkabilir. Tıbbı anlamda genellikle atak anlarında kullanılmaktadır. Örneğin astımı olan bir kişi atak esnasında kullanırsa nefes alması kolaylaşmaktadır. Bunun yanı sıra hormonlarında dengesizlik yaşayan insanlara da reçete ile verilmektedir.
Kas kaybına neden olan rahatsızlıklar için kullanılmaktadır. Her çeşidi her bölgeye farklı şekilde uygulanmaktadır. Kanser, HIV veya AIDS gibi rahatsızlıklar sonucu kas kaybı oluştuğu zaman yine doktor kontrolünde belirli dozlarda uygulanmaktadır. Bazı ülkelerde tıbbi müdahale gerektirmediği sürece bu tür ilaçların kullanımı yasaktır. Ancak sporcuların bazı ülkelerde özellikle kas geliştirmek isteyen sporcular kullanmaktadır.
Bölgesel steroidler doping testlerinden geçebilmek için kullanılır. Genellikle deneme yanılma yöntemiyle kullanılan bu ilaçlar veteriner veya eczacılar tarafından temin edilir. Kullanımı yasal olmayan ve riskli olan bu ilaçların olumlu veya olumsuz etkileri hala tartışılmaktadır.
Steroidin Yan Etkileri Nelerdir?
Steroidin yan etkileri uzun vadeli hastalıklara yol açabilir. Doktorların yazdığı reçetede bile genellikle en düşük dozu bulunmaktadır. Kullanım süresi ise hastalıktan hastalığa değişse bile olabildiğince kısa tutulmaktadır. Steroidin yan etkileri şu şekilde sıralanabilir;
- İdrar yolları hastalıklarına yakalanma, idrar yaparken ağrı hissetme
- Vücudun birçok bölümünde sivilce oluşumu
- Ödem
- Kırmızı kan hücrelerinde artış
- Saç uzaması ve saç dökülmesi
- Libido değişikliği
- Sperm sayısının düşmesi ve kısırlık
- Kolesterolün yükselmesi
- Erkek göğüslerinde gözlemlenen büyüme
- Karaciğer hasarı
- Saldırgan duygular
- Anksiyete bozukluğu
- Kemik kaybı ve osteoporoz
- Ani kardiyak ölüm
- Psikolojik bağımlılık
Kortikosteroid Tedavisi Nedir?
Kortikosteroid tedavisi ciddi hastalıkların kurtarıcısı olabilmektedir. Yan etkileri fazla olsa da birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Tıbbi müdahale için kullanılan ilaçlardır. Genellikle sabah erken saatlerde vücuda alınarak hormonların dengelenmesi sağlanmaktadır. Zamanla dozunu azaltarak tüketmek hormon dengesi için oldukça önemlidir. Dolayısıyla yüksek dozda kullananların bir anda tedaviyi bırakması ciddi hasarlar oluşturacaktır.
Bölgesel steroidler hastalığın bulunduğu organa göre belirlenmektedir. Her bölgeye etkisi farklıdır. Örneğin mide ve bağırsak sistemi için kullanıldığında midedeki kanamayı artırabilir. Yemekle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun yanı sıra mide koruyucu ilaçlar kullanılmalıdır.
Kas ve iskelet sistemi için kullanılan bölgesel steroidlerin amacı ise kemik erimesidir. Kullanılan steroidler kemik erimesine yol açabilir dolayısıyla tedavi sürecinde belirli vitaminlerin tüketilmesi önerilir. Bu vitaminler genellikle kalsiyum ve D vitamini içeren vitaminlerdir. Tüm bunların yanı sıra kortikosteroid tedavisi gören insanların sigara ve alkolden uzak durması gerekmektedir. Dengeli ve düzenli beslenmek ise yan etkilerinden etkilenme ihtimalini azaltacaktır.