Boyun düzleşmesi tedavi edilmediğinde şikayetçi olunan baş ağrıları daha sık ve şiddetli hale gelir. Bir süre sonra hasta ilaç tedavisine yanıt vermemeye başlar. Sık ve şiddetli baş ağrıları bir süre sonra kişideki mutsuzluğu depresyona dönüştürür. Bu süreç içinde boyun kısmı sürekli olarak gergin olacağından boyun fıtığının oluşumu için uygun bir zemin hazırlanmış olur. Boyundaki ağrı bir süre sonra kol kısmına etki edip uyuşukluk ve güçsüzlük oluşumuna sebep verir. Yürümede güçlük ve dengesizlik, boyun düzleşmesi tedavi edilmezse görülür.
Boyun Düzleşmesi Hangi Belirtilere Sahiptir?
Boyun düzleşmesinin belirtileri pek çok farklı şekilde olabilir. Belirtiler ilk dönemde hafif bir şekilde hissedilir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından ciddiye alınmaz. Aynı zamanda bazı boyun düzleşmesi belirtileri başka hastalıkların belirtileri ile karıştırılabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken önemli bir durum ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri zaman içinde şiddetli bir hal alır. Bu belirtiler daha çok boyun bölgesinde ortaya çıkar. Aynı zamanda boyun bölgesi ile bağlantılı noktalar da etkilenir. Boyun düzleşmesi için en sık görülen belirtiler şunlardır:
- Boyunda bir sertleşme yaşanır. Buna bağlı olarak el ve ayak parmaklarında da benzer bir sertleşme durumu görülür.
- Hareket kabiliyetinde hissedilir derecede kısıtlanma ortaya çıkar.
- Sık ve şiddetli baş ağrıları hissedilmeye başlar.
- Yürümede güçlü ve dengesizlik şeklinde bazı koordinasyon sorunları baş gösterir.
- Kaslarda hissedilir derecede bir zayıflama meydana gelir.
- Omurga deformitesi de denen şekil bozuklukları ortaya çıkar.
- Belirtilerin ileri boyutlarında bazı bölgelerde felç yaşanabilir.
- Mesane ve bağırsakların kontrolünde çeşitli sorunlar yaşanır.
Boyun Düzleşmesi İçin Hangi Tedbirler Alınmalıdır?
Boyun düzleşmesinde tedbir almak hastalığın oluşması için gereklidir. Bu tedbirlerden ilki hüzün ve stresten olabildiğince uzak durmaktır. Bedensel olarak ise düzgün bir duruşa sahip olmak büyük önem taşır. Düzgün bir duruş sergilemek hayatın her alanında gerçekleştirilmesi gereken bir alışkanlık haline getirilmelidir. Boyun düzleşmesi için alınacak diğer tedbirler şu şekildedir:
- Klima ve vantilatöre uzun süre maruz kalmamak
- Yüksek yastık kullanmamak
- Eğik bir pozisyonda uzun süre sabit durmamak
- Ağırlık kaldırırken dikkat etmek
- Yükü tek kola bindirmemek
- Islak saçla dışarı çıkmaktan kaçınmak
- Cereyan noktalarında durmamak
Ayrıca Bakınız: Ayak Baş Parmak Şişmesine Ne İyi Gelir?