Brugada Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Brugada sendromu ilk olarak 1992 senesinde Pedro Brugada ile Joseph Brugada isimli iki kardeşte brugada sendromu tespit edildi ve daha sonrasında sendrom iki kardeş kişinin ismini almıştır. Kalp rahatsızlığı olan bir sendromdur. Ani ölüm riski yüksektir. Sendromda ani ölüm riski olduğu için tedavisi çok önemlidir. Hastalığa sahip olan kişinin tedavisini aksatmadan devam etmesi büyük önem kazanır. Kalpte yer alan miyokardi alanını etkiler. Miyokardi alanının zarar görmesi ve ilerlemesi ani ölüme neden olabilir. Uzakdoğu alanında yer alan ülkelerde brugada sendromuna “uykuda ölüm” denilir. Brugada sendromu hastalığına yakalanan kişilerde düzensiz kalp ritmi bulunur. Genetik ve birçok sebepten oluşan hastalıktır.

Brugada Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Brugada sendromu nadir de olsa bazı kişilerde gözlenmektedir. Kalp ile ilgili olan sendromdur. Kişilerin hastalığa yakalanması ani şekilde gerçekleşmez. Hastalığa etki eden nedenler bulunur. Sendroma etki eden durumların kişide söz konusu olması halinde kişinin sendroma yakalanma ihtimali yüksektir. Brugada sendromuna birçok durum etki eder. Brugada sendromunun nedenleri:

  • Kişinin kalbinde normalin dışında bir durum izlenmesi
  • Vücutta yer alan elektriği ileten kimyasallarda düzensizlik olması
  • Kişinin ateşinin çok olması
  • Aile içerisinde daha önce brugada sendromu olması
BENZER YAZILAR  Maximus Sprey Ne İşe Yarar? Kullanımı

Brugada Sendromu Belirtileri Nelerdir?

brugada-sendromu-belirtileri-nelerdir Pin
brugada sendromu nedir? nedenleri, belirtileri, tedavisi, testi 3

Brugada sendromuna sahip kişilerde bazı belirtiler bulunur. Bu belirtilerin doğrultusunda gerekli tetkikler yapılır ve teşhis konulur. Hastalığın getirmiş olduğu belirtiler sendromun özelliğini gösterir. Bu belirtilerin olması halinde doktora başvurmalısınız. Brugada sendromunun belirtileri:

  • Kişinin spor yapması halinde yaşadığı göğüs ağrısı sıkıntıları
  • Kişide kalp çarpıntısı durumunun olması
  • Bireyin nefes almada güçlük çekmesi
  • Sendromun en belirgin özelliği olan baş dönmesi
  • Kişide aralıklı olarak aniden bayılma yaşanması
  • Sol kolda yaşanan ağrı
  • Kişide sersemlik gibi durumların yaşanması
  • Bireyin bazı günlerde nöbet geçirmesi
  • Kişinin kalp atışının normalden hızlı olması
  • Kişinin aniden kalp krizi geçirmesi

Brugada Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Brugada sendromunun testi EKG ile yapılır. Kalp ile ilgili rahatsızlıktan oluşan sendrom için EKG testi ile geniş ve kapsamlı inceleme yapılır. Kişinin vücuduna yerleştirilen EKG cihazının aletleri ile kalp ritmi ölçülür. Geniş bir kalp ölçümü ile teşhis daha kolay konulur. EKG de çıkan birçok bilgi ile daha detaylı testler de yapılır. EKG testi sonrasında kişide paterni olduğu çıkması halinde asemptomatikse provokasyon testi yapılır. Asemptomatikse provokasyon testine göre kişiye brugada sendromu teşhisi konulur. EKG haricinde kişiye genetik testler de yapılır. Hastalığının genetik olup olmadığını anlama amacıyla mevcut yapılan testler bulunur. Genetik ve EKG testlerinin yapılmasıyla kalbin yapısını araştırmak için ekokardiyografi testi istenir. Ekokardiyografi testine Brugada sendromunu yansıtan bir durumla karşılaşılması halinde ek bir tane daha test yapılır. Bu test elektrofizyolojidir. Elektrofizyoloji testi ile kalp ritminin anormal olmasıyla hızını anlayabilmek için yapılır. Test diğerlerinden farklı olarak kalp ritmini daha detaylı sonuçla gösterir. Elektrofizyoloji testi kişinin kal krizi gibi belirti göstermesi halinde de yapılır. Kasık yoluyla kalbe iletilen tüple yapılan bir test türüdür.

BENZER YAZILAR  Göz Altı Işık Dolgusu Kimler İçin Uygundur?

Brugada Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Brugada sendromunun tedavisi kişinin şikayetlerine göre belirlenir. Uygulanan tedavi yöntemi ile kişinin ani ölümünü bir nebze de olsa engelleme amacı vardır. Bu amaç doğrultusunda kişinin şikayetlerini azaltma yönünde tedaviler izlenir. Kişide kalp ritmi bozukluğu veya nefes sorunu gibi şikayetleri olması durumunda kişiye kalp ritmini düzene girmesini sağlayan ve nefes açıcı ilaçlar verilir. Brugada sendromuna sahip olan kişinin tedavisini uzun süreci kapsar. Kalp ritim bozukluğu için kalbe cihaz takılır. Uzun bir süreci kapsadığı için kişinin sağlığı doktor gözetimi altında yürütülür.

Ayrıca Bakınız: Kan Pıhtılaşması Sebepleri Nelerdir? Zararları

Yorum yapın

1