Buğday yağı faydaları öncesinde, buğday tohumundan (Latince ismi: Triticum aestivum L.) elde edildiğini söylemeliyiz. Temel besinlerin başında gelen buğdayın ekilen ilk tahıllardan biri olduğu düşünülmektedir.
Buğday yağı B, D, ve E vitaminleri ve ayrıca keratin barındırır. Bu yağ uzmanlar tarafından cilt ve saç üzerindeki faydaları nedeniyle tavsiye edilir. İçerisinde bulunan keratin saçın güçlü ve kırılmalara karşı dayanıklı olmasını sağlayan bir proteindir.
Biz bu makalemizde kozmetik faydalarıyla öne çıkan buğday yağı ve bilimsel araştırmalara göre olası faydaları ve zararları ile ilgili olarak güvenilir bilgiler vereceğiz ve sizleri aydınlatmaya çalışacağız.
Buğday Yağı Nasıl Kullanılır?
Kozmetik açıdan, yüz ve vücut bakımında, saç kremi ve şampuan gibi saç ürünlerinde, güneş bakım ürünlerinde, sabunlarda, el ve tırnak bakım ürünlerinde kullanılır.
Ayrıca gıdaların içine de kullanılır ve gıda takviyesi olarak kapsüllerde de satılmaktadır. Buğday yağının farmasötik olarak kullanımı (ilaçlarda yardımcı madde) da mevcuttur.
Bu yağ ile yemek yapılmaz ve mutfakta kullanımı pek tavsiye edilmez. Bunun nedeni buğday yağının piştiğinde ve sıcağa maruz kaldığında besin değerlerini kaybetmesidir.
Ancak bazı kişiler buğday yağını salatalarda kullanmayı tercih ederler. Siz de ısıtmadan tat vermesi için pizzanın üstüne veya sebze yemeklerinin üstüne buğday yağı serpiştirebilirsiniz. Fakat bu yağı pişirmenizi ve yüksek ısılara maruz tutmanızı tavsiye etmiyoruz.
Bu yağı cildinize uygulamak istiyorsanız birkaç damla doğrudan sürebilirsiniz. Ancak badem yağı gibi farklı yağlarla karıştırarak uygulamanız da mümkündür. Cildiniz sivilcelenmeye müsaitse bu yağı yoğun olarak sürmekten kaçının.
Buğday Yağı Faydaları Nelerdir?
Antioksidan
Bu yağ güçlü bir antioksidandır ve bu sayede canlandırıcı özelliklere sahiptir. Antioksidan olması oksidatif stresle savaştığı anlamına gelir. Yani hücrelere zarar vererek hastalıklara neden oksidatif strese karşı hücreleri korur. Esasen birçok faydası antioksidan özellikleri ile ilgilidir. Buğday yağı cilde faydaları konusuna gelebiliriz.
Cilt ve saç
Buğday yağı cilde faydaları ise cilt üzerindeki faydalarıyla öne çıkan ve yüz ve saç bakımı için tavsiye edilen buğday yağı mükemmel bir cilt nemlendiricidir. Ayrıca cilde gençlik ve tazelik verebilir.
Linoleik asit yani omega-6 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Bu yağ asidi hücre zarlarının yapısında oynadığı önemli rol ile bilinir.
Ayrıca yumuşatıcı özelliklere sahip olan oleik asit içerir. Cildi yumuşak, esnek ve parlak hale getirir. Yaşlanma belirtilerine ve kırışıklıklara iyi gelir. Ayrıca göz altı morluklarını da azaltır.
Buna ek olarak içerisinde oldukça yüksek miktarda bulunan E vitamini de cilt sağlığı için en çok tavsiye edilen vitaminlerden biridir. Anti-enflamatuvar özellikleri olan E vitamini, hücre fonksiyonlarını koruyabilir ve cildin yaşlanmasını geciktirebilir. Fakat E vitaminin faydaları ile ilgili olarak yürütülen bilimsel araştırmaların sonuçları karmaşıktır ve E vitamini takviyelerinin de kendi başına ne kadar fayda sağlayabileceği tam olarak bilinmemektedir.
Buna ek olarak belirtmekte fayda var ki buğday yağının saç ve cilt üzerindeki faydalarını destekleyen pek fazla bilimsel araştırma yoktur. Bahsettiğimiz faydaları içerisinde bulunan aktif maddelerin başka araştırmalarda ortaya çıkan özellikleridir fakat buğday yağı faydaları açısından araştırmalara konu olmamıştır. Bu yağı saç ve cilt bakımı için kullanmak istiyorsanız deneme yanılma yöntemiyle kendiniz etkinliğini ölçebilirsiniz.
Kalp sağlığı
Buğday tohumu yağı, kalp damar hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu yağ bu özelliğini oktakozanol olarak isimlendirilen kardiyovasküler (kardiyovasküler, kalp ve damar sistemi ile ilgili anlamındadır) aktiviteleri arttıran kimyasal maddeler içermesine borçludur.
Bu yağ kötü kolesterol de denilen LDL kolesterol seviyelerini düşürebilir ve iyi kolesterol de denilen HDL kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Kolesterol değerlerinin optimum düzeyde olmaması kalp damar hastalıkları riskini arttırdığı için buğday yağı bu özellikleriyle de kalp sağlığı için faydalı olabilir.
Buğday Yağı Zararları
Buğday yağı zararları da olabilmektedir. Nadiren mide bulantısı, ishal ve gaz yapabilir. Bu yağı ağız yoluyla tükettikten sonra bu tür rahatsızlıklar hissederseniz kullanmayı bırakın ve mutlaka doktorunuza danışın.
Eğer buğdaya alerjiniz var ise buğday yağına da alerjiniz olabilir. Bu durumda buğday yağı kullanımında dikkatli olun. Buğday alerjisi döküntü ve kaşıntı gibi hafif belirtilere neden olabileceği gibi anaflaksiye de neden olabilir.
Anaflaksi ciddi bir alerjik reaksiyondur ve şok ve ölüme kadar gidebilir. Bu nedenle buğday alerjiniz var ise buğday yağından uzak durmanız en doğrusu olacaktır.