Capgras sendromu 1923 senesinde psikolog doktor Capgras tarafından bulunmuştur. Kişinin ruhsal olarak yaşadığı sıkıntıdır. Birey burada kişilerin gerçek dışı olduğunu düşünür. İnsanların gerçek olduğuna inanmayarak aynı zamanda başka kişilerin o kişilerin yerine geçtiğine inanır. Şizofreni hastalık olduğu belirtilir. Yani kişi çevresinde tanımış olduğu kişilerin gerçek kişi olmadığını yerine yabancı kişilerin geçtiğini hisseder. Capgras sendromu çok sık görülmez ve nadir birkaç kişide sendrom yaşanır. Sendroma şizofreni de denilir. Bu durumu yaşayan kişiler düşünemez ve algıları kapalıdır. Capgras sendromunu yaşanan kişiler insanların sahte olduğunu düşünerek yabancılaşma durumu söz konusu olduğu için sosyal hayatta kimseye güvenmez. Bu hastalık daha çok şizofreni, alzheimer kişilerinde rastlanır.
Capgras Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Capgras sendromu kişinin psikolojik rahatsızlığıdır. Çok sık görülmese de bazı kişilerde bu tür sendrom yaşanır. Capgras sendromunun nedenleri içerisinde kişinin alzheimer veya şizofreni hastası olması yer alır. Bu tür hastalıklar dışında beyinde yer alan serebral lezyonların zarar görmesi sendromu tetikler. Epilepsi hastalığı da sendromu etkiler. Demans hastalığı önemli bir durumdur. Beynin hasar alması da sebebiyet vermektedir. Bu durumlardan ötürü beyin tam olarak görevini yerine getiremediği için algılamalarda sıkıntı oluşur. Gerçeklik duygusu için beyin fonksiyonları önem kazanır.
Capgras Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Capgras sendromunu gösteren başlıca belirtiler vardır. Bu belirtiler sendromun özelliğini oluşturur. Sendrom ile ilgili belirtileri taşıyan kişiler doktora giderek muayene olmaları gereklidir. Her sendromun farklı özelliği ve belirtileri aynı zamanda farklı tedavi yöntemleri bulunur. Sendroma ait belirtiler doğrultusunda tedavi yöntemi oluşturulur. Capgras sendromunun belirtileri:
- Kişi çevresinde yakın olarak gördüğü kimseleri sahte ve gerçek olmayan şeklinde tanımlar.
- Yakinen tanıdığı kişilerden korktuğu ve sahte gördüğü için o kişilerin kötü bir şey yapacağını düşünür.
- Sendroma sahip bireyler sorumluluk almak istemezler.
- Kişiler başarısını takdir etmezler başarılı olduklarını inanmak istemezler.
- Özgüveni olmayan ve sürekli başarısız olduğunu düşünür.
- Kişi çalıştığı işte kendini mutsuz hisseder.
- Görev dağılımı esnasında başarısız olma endişesiyle fazla görev yüklenir.
- Kişi çevresinde bulunan insanların beklentisini karşılamayacağını düşünür.
Capgras Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Capgras sendromu için gerekli testler yapılmadan önce kişide genetik bir sorun olup olmadığına bakılır. Daha sonra kişinin şizofreni veya alzheimer hastalığı olup olmadığı incelenir. Testten önce doktor tarafından kişiye gerekli muayene yapılır. Muayene sonrasında kişiye capgras sendromunun testi yapılır. Beyinde bir sorun olup olmadığını veya beynin hasar alıp almadığını kontrol etmek için MRG ve EEG testleri gerçekleştirilir. MRG testi “Manyetik Rezonans Görüntüleme” olarak adlandırılır. MRG testi beyni detaylı incelemek için kullanılır. Kişinin beyninde yer alan oluşumlara bakılır. EEG testinin açılımı Elektroensefalografidir. EEG testi kişiyi uyutularak yapılır. Bireyin uyku hali içerisindeyken beyinde yer alan dalgalar incelenir. Dalgaların normalin dışında bir durum vermesi halinde sendromun teşhisi konulur. EEG ve MRG testleri sendromu teşhis etmek için çok sık kullanılır.
Capgras Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Capgras sendromunun kişide teşhis edilmesiyle gerekli tedaviler yapılır. Sendrom için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Hastanın şikayetini hafifletme ve azaltma yönünde gerekli ilaçlar verilir. Capgras sendromunun tedavisi için kişinin ruhsal olarak şikayetlerinin olması halinde birkaç terapi yapılır. Habilitasyon terapisi ve Geçerlileştirme terapisi olarak ikiye ayrılır. Habilitasyon terapisinde kişinin empati kurması sağlanır. Geçerlileştirme terapisi ile kişinin tanıdıkları kişilerden korkmaması sağlanmaya çalışılır. Habilitasyon ve Geçerlileştirme terapileri sadece sendroma sahip kişilere değil aile bireylerine de verilir. Capgras sendromuna sahip kişilere ve yakınlarına aile danışmanlığı tedavisi de uygulanır.
Ayrıca Bakınız: Brugada Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi