Check Up nedir? Sorusuna cevap vermeden önce, Check Up ile ilgili genel bilgilere yer verelim. Check Up yapılması sayesinde birçok insan daha önce teşhisi konulmamış hastalıklarından haberdar olabilmekte ve erken teşhis fırsatından yararlanabilmektedir. Bu eylemin gerçekleşmesi için kişinin herhangi bir hastalığa sahip olması gerekmektedir. Hatta uzmanlar, belli periyotlar içerisinde bu testi yaptırmanın uygun olduğunu söylemektedir. Verdiğimiz genel bilgilerden sonra Check Up nedir? Sorusuna cevap verebiliriz.
Check Up Nedir?
Check Up, kişinin genel sağlık anlamında yaptırdığı test ve tetkiklerdir. Eğer doğru zamanda yapılır ise, hastalıkların erken teşhis tanısı bu testler sayesinde konulabilmektedir. Kişilerin hastalıkları bu yolla öğrenilebileceği gibi, çıkan hastalıklar için önlem alınmasına da fırsat verir. Tıp dünyasının verdiği önemli hizmetlerden birisi olan bu hizmetin amacı, bireylerin sağlıklı kalmasıdır. Temel sağlık kontrolü olarak da isimlendirebileceğimiz bu olgu sayesinde önlemler alınabilmekte ve hayati derecede tehlikeli olan hastalıklar ile savaşılabilmektedir.
Bireyler, genellikle belirtiler üzerine hasta olduklarını düşünüp, doktora giderler. Yalnız birçok hastalığın belirti göstermeden, sinsi bir şekilde ilerlediği gerçeği vardır. Sessiz bir şekilde ilerleyen bu hastalıklar, ileri ki zamanlar da ölümcül olabilmektedir. Bu yüzden de Check Up, her bireyin belli zamanlarda yapması gerektirdiği önemli bir hizmettir.
Sadece testler değil, aynı zamanda uzman doktorlar tarafından da gerekli muayeneler bu süreçte yapılır. Bu süreçte, kişinin yaş durumuna, kalıtsal miraslarına göre riskler değerlendirilmektedir. Check Up’ta nelere bakılır? Sorusuna aşağıda daha detaylı bilgi vereceğiz. Yalnız birçok değerlendirmenin yapıldığını belirtmemiz gerekiyor.
Check Up Nasıl Yapılır?
Check Up öncesi bazı durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Testlerin yapılacağı zaman 12 veya 14 saatlik bir açlık sürecinin olması ve akşam yemeğinde yenilen yemeğin hafif bir yemek olması tercih edilmelidir. Akşam yemeğinden sonra su tüketiminde herhangi bir sorun olmazken, kafein tüketimi ve şeker tüketimi gerçekleştirilmemelidir. Alkolün ise son 1 gün içerisinde alınmamış olması gereklidir.
Check Up içeriğinde batın ultrasonu var ise, aç olmanızın yanı sıra idrar torbasının oldu olması zorunludur. Bu yüzden işlem öncesinde tuvalete çıkılmaması ve bol bol su tüketilmesi tavsiye edilir.
Mamografi çekilecek olan kadınlar içinde, deodarant veya parfüm kullanılması tavsiye edilmez. İlaç kullanımı bu işlem öncesinde tavsiye edilmemektedir. Yalnız düzenli kullanmakta olduğunuz ilaçlar var ise, bunları doktora bildirmek şartıyla kullanabilirsiniz.
Check Up nasıl yapılır? Sorusundaki en önemli süreç randevu gününün olduğu gündür. İlk olarak uzman doktorlar ile bir görüşme yapılır ve bu uzman doktorlar bazı sorular sorup birey hakkında bilgi edinirler. Daha önce geçirdiği hastalıklar ve ameliyatların yanı sıra, kullanılan ilaçlara kadar birçok bilgiyi almak isteyeceklerdir.
Uzman doktorlar ile gerçekleşen olan bu ön görüşmede, Check Up içeriğinin nasıl olması gerektiğine karar verilecektir. Bu aşamada yaş, cinsiyet, günlük yaşam hızınız gibi birçok etken göz önünde bulundurulacaktır.
Check Up nasıl yapılır? Sorusuna vereceğimiz ilk cevap, ön görüşme sonrası verilecek olan numunelerdir. Numunelerin verilmesi sonrasında gerekli testler yapılacaktır ve sonrasında ultrason gibi diğer tetkiklerin yapılmasına geçecektir.
Check Up Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
Check Up sonuçları ne zaman çıkar? Sorusunun cevabı hizmeti aldığınız hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Kimi hastanelerde aynı gün Check Up sonuçları çıkarken, kimi hastanelerde ise 2 günü bulabilmektedir.
Sonuçlar istenilir ise, SMS olarak iletilebileceği gibi, direk elden de sonuçlar uzman doktor tarafından paylaşılmaktadır. En sağlıklısı ise, sonuçları doktordan bizzat almaktır. Zira sonuçları detaylı şekilde anlatacaktır ve herhangi bir hastalığın olması durumunda da, gerekli bölüme sevki gerçekleştirecektir. Genel sağlık probleminizin detaylarını size aktarırken, nelere dikkat etmeniz gerektiğinden ve hangi riskleri taşıdığınıza kadar birçok bilgiyi sizinle paylaşır. Bu konuyu da anlattığımıza göre Check Up’ta nelere bakılır? Sorusunu detaylıca inceleyelim.
Check Up’ta Nelere Bakılır?
Check Up nelere bakılır? Sorusu bu hizmeti almak isteyenlerin en sık araştırdığı konulardan birisidir. Bu süreçte yapılan testler ve taramalar hastaneden hastaneye kısmi farklılıklar içerebilir; ama hepsinin birbirine oldukça yakın olduğunu söylememiz gerekmektedir. Check Up neleri kapsar? Sorusuna vereceğimiz cevap aşağıdaki şekildedir.
- Kan şekeri testi
- Röntgen
- Efor testi
- Karaciğer ve böbrek testi
- Kan şekeri testi
- İdrar tahlili
- Ultrasonografi
- EKG
- Doktor muayenesi
- Tam kan sayımı
- Kan lipid ve kolesterol testi
Check Up testleri genellikle bu şekildedir; ama bireyin isteğine göre bu testlere ekstra testler eklenebilir. Detaylı kanser taraması veya alerji testi gibi testler sonradan yapılabilmektedir. Böylece de tam kapsamlı Check Up neleri kapsar? Sorusunun cevabı verilmiş olur.
Check Up Ne Kadar Sürer?
Check Up sabah 8.30 itibariyle başlar ve yarım gün gibi bir süreç içerisinde tüm işlemler tamamlanır. Check Up ne kadar sürer? Sorusu hizmet aldığınız hastaneye göre değişiklik gösterebilir. Büyük bir ihtimalde sonraki gün sonuçları almak için hastaneye tekrar geleceksiniz.
Check Up Fiyatları 2022
Check Up’ta nelere bakılır? Başlığında belirttiğimiz üzere, yapılan tetkik ve testler değişiklik gösterebilmektedir. Check up fiyatları 2021 itibariyle 2000 – 3000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Acıbadem Check Up fiyatları 1980 TL civarındayken, Medical Park hastanesi 1590 TL gibi bir ücret talep etmektedir. Bu veriler geçen yılın verileridir.
Yukarıda belirttiğimiz rakamlarda değişiklik görülebilir. Bu yüzden hizmet almak istediğiniz sağlık kuruluşundan bu konuda en doğru fiyat bilgisini alabileceğinizi belirtmemiz gerekiyor. Hastanelerin çağrı merkezlerinden de bu bilgiler verilmektedir. Aynı zamanda Check Up neleri kapsar? Sorusunu yönelterek, yapılan işlemler hakkında daha fazla bilgiye sahip olunabilir.