Conn Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Conn sendromu böbrek üstü bezlerinde oluşan nadir hastalıklardan biridir. Hastalığın oluşmasındaki en büyük etmenler kişide aldosteron hormonun yüksek olması ve hipertansiyon’dur. Hastalık bazı kişilerde sadece aldostreon hormonun yüksek olmasıyla sınırlı kalırken bazı hastalarda da bu hormonun gereğinden fazla salgılanması böbrek üstü tümörlerine neden olur. Uyuşma, karıncalanma, kalp çarpıntısı, geçici felç gibi belirtiler görülen bu hastalıkta erken teşhis oldukça önemlidir. Belirli testlerle tanı konulan bu hastalık ilaçlar ve cerrahi operasyon ile tedavi edilmektedir.

Conn Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Conn sendromu böbrek üstü bezlerinin gereğinden fazla aldosteron üretmesi nedeniyle ortaya çıkan ve nadir görülen hastalıklardan biridir. Böbrek üstü bezindeki tümörler ya da kişinin böbrek kanserine yakalanması gereğinden fazla aldosteron üretilmesine neden olur. Conn sendromunun nedenleri ise kişide adenom, hipertansiyon ve hiperplanizidir. Conn sendromu erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülen hastalıklardan biridir. Özellikle de yaşı genç olan kontrolsüz yüksek tansiyonu olan hastalarında çok su içme, gece sıklıkla idrara çıkma ve kas güçlüğü gibi belirtiler bulunuyorsa mutlaka alanında uzman bir doktora muayene olunmalıdır. Conn sendromunun oluşmasında birkaç neden olsa da en büyük sebebi böbrek üstü bezinde oluşan tümörlerdir.

BENZER YAZILAR  Ağdadan Sonra Kabarma ve Kaşıntı Nasıl Gider?

Conn Sendromu Belirtileri Nelerdir?

conn sendromu belirtileri nelerdir Pin

Genellikle böbrek üstü bezlerindeki tümörlerden kaynaklanan ve kişinin hayat kalitesini düşüren Conn ssendromu erken tanı halinde tedavi edilebilir. Conn sendromunun belirtileri ise şu şekildedir:

  • Sık sık susuzluk hissi yaşamak
  • Yorgunluk
  • Kalp çarpıntısı
  • Özellikle de geceleri sıklıkla idrara çıkma
  • Kalp çarpıntısı
  • Kolda, bacakta uyuşmalar
  • Kas krampları
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrıları

Conn sendromunun belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle de yüksek tansiyonu olan kişilerde bu belirtilerin birkaçı görülüyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Conn sendromu hastaların hayatını olumsuz yönde etkilemekte ve hastalık kronikleşebilmektedir. Bu yüzden erken tanı almak ve erken tedaviye başlamak hastaların yaşam kaliteleri ve hastalığın ilememesi açısından oldukça önem taşımaktadır.

Conn Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Conn sendromu nadir görülen hastalıklardan biridir. Kişide belirli belirtilerin görülmesinin ardından tam bir teşhis koymak için mutlaka bazı testler yapılmalıdır. Conn sendromunun testi birkaç şekilde yapılmaktadır. Bu testler şu şekildedir:

  • PAC: PRA Oranı Testi: Conn sendromu tarama testlerinden biridir. Bu sendromdan şüphelenmesi durumunda yapılır. Hasta’nın kan testinin sonuçlarına göre aldosteron hormonunun oranına ve renin oranına bakılır. Çıkan değerlerde PAC/PRA oranı yüksek olması durumunda kesin bir tanı için ek testler yapılır.
  • Kaptopril Süpresyon Testi: Bu kan testi vücudun kaptorile olan tepkisine bakılır. Kaptoril ise hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlardan biridir.
  • Aldosteron Atılımı Testi: Hastanın beş gün boyunca tuzlu diyet yapmasının ardından 24 saat boyunca idrar testi yapılır. Bu test sonucunda idrardaki aldosteron seviyesi ölçülür.
  • Salin Süpresyon Testi: Hastanın damar yolu açılarak tuz çözeltisi verilir. Bu test soncusunda hastanın aldosteron ve renin seviyesi ölçülmüş olur.
BENZER YAZILAR  İleri Teknoloji İşitme Cihazları Duymer'de!

Conn Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Conn sendromu kişide aldosteron seviyesinin yüksek olması ve buna bağlı olarak oluşan tümörler sonucu ortaya çıkmaktadır. Nadir görülen hastalıklardan biridir ve bu yüzden kesin bir tanı almak için hastlar belirli testlere tabii tuludurlar. Conn sendromuna yakalanan kişiler için birkaç tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri hastalığın hangi boyutta olduğuna göre değişmektedir. Conn sendromu tedavisi genellikle iki şekilde yapılır. Eğer hastada sadece aldosteron seviyesi yüksekle bunu dengelemek için bazı ilaçlar verilir. Eğer böbrek üstü tümörleri görülüyorsa cerrahi operasyon ile tedavi edilir.

Ayrıca Bakınız: Torasik Outlet Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Yorum yapın

1