Covid-19 Üzerinde Grip ve Zatürre Aşılarının Etkisi Yok

Göğüs Hastalıkları hekimi Prof. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu, yoğun talep gören grip ve zatürre aşılarının yeni tip corona virüsü (Covid-19) için koruyucu olmadığına dair açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü, Eylül itibariyle pandemide ikinci dalganın yaşanacağını öngörüyor.

Bununla birlikte grip ve zatürre aşıları gündeme geldi. Konuya açıklık getiren Akkoyunlu; grip ve zatürre aşılarını sağlıklı kişilerin değil de riskli grubun vurulmasının daha doğru olacağını paylaştı.

Sözkonusu Aşıların Covid-19 Üzerinde Koruyucu Etkisi Söz Konusu Değil

Akkoyunlu, grip ve zatürre aşılarının Covid-19 bulaşmasında, hastalığı rahat atlatmada ya da ölümcül etkisini azaltmada bir etkisi olmadığına deyindi. Grip, zatürre ve korona hastalığının farklı mikroorganizmalar tarafından meydana geldiğini paylaşan Akkoyunlu, herbirinin koruyucu aşısının farklı olduğunu da aktardı. Gribal enfeksiyonla beraber korona virüsüne yakalanma riskinin arttığına dair söylentilere de açıklık getiren Akkoyunlu, geçen kış için böyle bir verinin olmadığının altını çizdi.

BENZER YAZILAR  Diş Kanal Tedavisi: Aşamaları, Süreç ve İyileşme
covid-19Pin
covid-19

Bilimsel Hatalar Toplumda Paniğe Neden Oluyor

Covid-19 ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalardaki hatalara deyinen Akkoyunlu; bir makalede Covid-19 olup hayatını kaybedenler arasında pnömoni (zatürre) aşılı kişilerin daha az olduğuna yer verildiğini aktardı. Fakat araştırmanın sınırlı sayıda insan arasında ve sadece bir bölgede yapılmış olmasının bilimsel hataya neden olduğu çok açık şeklinde konuştu. Benzer bir hatanın da kinin maddesinin yararlı olduğunu iddia eden çalışmalada olduğunu söyledi. Akkoyunlu, bu durumun sadece kininli içecek üreten markalara yaradığını belirtti.

İnfluenza ve Pnömokok Aşılarını Kimler Olmalı

Açıklamasında grip ve zatürre aşılarının Covid-19 üzerinde ispatlanmış bir yararının olmadığını özellikle ifade eden Akkoyunlu, aşıların kimlerin yaptırması gerekli olduğunu paylaştı. İnfluenza yani grip aşısı; 6-59 ay arası çocuklar, kronik akciğer, 50 yaş ve üzeri hastalar, kalp, böbrek, immün yetmezlik hastaları, karaciğer, nörolojik, gebeler, hematolojik, metabolik hastalık, sağlık personeli ve komlikasyon riski yüksek kişilerin olması gerekli görülüyor. Pnömokok yani zatürre aşısının ise; 65 yaş üzeri, böbrek, kalp, karaciğer, akciğer ve şeker hastalığı olan kişiler, alkolikler, omurilik sıvı kaçağı olanlar, baskılayıcı tedavi görenler ve risk grubu kişilerin vurulması öneriliyor.

BENZER YAZILAR  Systane Ne İşe Yarar

Source: WHO / NCBİ

Yorum yapın

1