D Vitamini Vücuttan Nasıl Atılır?

D vitamini yan etkileri görülmeye başladığında fazlalığın azaltılmasına yönelik tedavilerin uygulanması gerekecektir. D vitamini zehirlenmesi olması için D vitamini düzeyi 100 ng/ml’den faza ve bununla birlikte serum kalsiyum düzeyi yüksek ise D vitamini zehirlenmesi tanısı konulacaktır. Yetişkin kişilerde D vitamini alımı için günde 4000 seviyesi güvenli sınır olarak belirlenmiştir. İlk yaşlarda ise 1000 – 1500 ünite seviyesinde olması önerilmektedir.

Suda eriyen vitaminler fazla alındığında böbreğe zarar verir ancak idrarla atılabilmektedir. Yağda eriyen vitaminler ise yağda eridiği için vücutta depolanır. Fazlası vücuttan atılmaz ve birikir. D vitamini yağda eridiği için vücuttan fazlasının atılması zorlu olacaktır.  

D Vitamini Fazlalığı Nasıl Anlaşılır?

d-vitamini-fazlaligi-nasil-anlasilir Pin

D vitamini fazlalığı kapsamında da en az eksikliğinde olduğu gibi ciddi belirtiler tespit edilecektir. Bu nedenle bebeklik döneminden itibaren bireylerin belirlenen uygun miktarda D vitaminini almaları önerilmektedir. Fazla miktarda alınan D vitaminine bağlı olarak şu belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Mide bulantısı,
  • Kabızlık,
  • İştahsızlık,
  • Kilo kaybı,
  • Bilinç bulanıklığı,
  • Konfüzyon,
  • Yönelim bozukluğu,
  • Kalp ritim sorunları,
  • Böbrek hasarı,
  • Kusma vb.
BENZER YAZILAR  Günde Ne Kadar C Vitamini Alınmalı?

D Vitaminini Ne Düşürür?

D vitamini eksikliği belirtileri görülmeyecek şekilde uygun yöntemler ile normal seviyelere düşürülmesi gerekmektedir. D vitamini fazla olan kişilerde takviye olarak alınan D vitaminin mutlaka kesilmesi gerekecektir. Benzer şekilde beslenme düzeyinde de kalsiyum oranının düşürülmesi gerekecektir. Bazı durumlarda D vitamini fazlalığı için kortikosteroid veya bifosfonatlar ilaçlar kemiklerde kalsiyum salınımını da baskılayabilmektedir.

D Vitamini Fazlalığı Zararları Nelerdir?

d-vitamini-fazlaligi-zararlari-nelerdir Pin
d vitamini vücuttan nasıl atılır? 4

D vitamini fazla alınırsa ne olur sorusuna birçok farklı yanıt verilebilir. Fazlalığının ortaya çıkardığı birçok unsur nedeniyle uygun tanı ve tedavinin mutlaka doktor tarafından yapılması gerekecektir.

Yaygın olarak D vitamini fazlalığı sonrasında böbrek hasarı, düzensiz kalp atışı ve kalp krizi, dehidrasyon, kalsiyum fazlalığı, akciğer hasarı, pankreatit gibi temel sorunlar ortaya çıkacaktır. D vitamini fazla alınması ile vücutta normal seviyelere getirilmesi için farklı tedaviler uygulanabilir. Bu kapsamda tercih edilecek tedaviler hastaların durumuna göre belirlenecektir. Vitaminlerin eksikliği kadar fazlalığının da birçok farklı yönden zararları bulunmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Yenidoğan D Vitamini Ne Zaman Başlar?

Yorum yapın

1