Dirsek kararmasının nedenleri arasında öncelikle genetik faktörler gösterilebilir. Çünkü pek çok birey tıpkı ten rengi gibi eklem veya direk kararmalarını da genetik faktörlere bağlı olarak, kaydeder. Yanı sıra diğer dirsek kararması nedenlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dirsek bölgesindeki yağ dokularının azalarak yok olmaya başlaması
- Gün ışığına fazla maruz kalmak
- Hormonel değişimler veya hormonsal bozukluklar
- Dirsek bölgesinin kuruması ve sertleşmesi
- Uzun süren hareketsizlik
- Cilt altındaki melanin isimli cilt rengi pigmentlerinin artış göstermesi
- Bazı kaza ve travmalar
- Hamilelik
- Yan etkisi olan bazı ilaçların bilinçsiz kullanımı
Dirsek Kararması Nasıl Geçer?
Dirsek kararmasını geçirmek için pek çok ilaç, krem vb. etken maddeler bulunur. Öte yandan dirsek kararması ve sertleşmesini geçirmeye yardımcı olduğu bilinen bazı doğal yöntemler de vardır. Ancak temele bakıldığında tüm bunlardan önce direk kararmalarını önlemek için şu yöntemler kullanılabilir:
- Cilde nemlendirici ile düzenli olarak masaj yapmak
- Düzenli temizlik yapmak ve özellikle dirsek bölgesini sıklıkla arıtmak
- Duş ve temizleme esnasında lif ya da kese gibi etkili ürünler kullanmak
- Güneşe çıkmadan önce güneş kremi kullanımına özen göstermek
Dirsek Kararması İçin Hangi Doğal Yöntemler Kullanılabilir?
Dirsek kararması için doğal yöntemler özellikle asit içerikli besin grupları ile etkileşim içindedirler. Öte yandan farklı ürün grupları ile de temizlik yapılabilir ve peeling uygulanabilir. Bu yöntemler ise şunlardır:
- Limon ve bal
1 adet limonun sıkılması ve 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırılmasından sonra bu karışım, dirsek bölgesine sürülerek 15 dakika boyunca bekletilir. Bu kürün gün aşırı yapılması ve ikinci haftadan sonra ara verilmesi tavsiye edilir.
- Karbonat
1 yemek kaşığı karbonat ve az miktardaki süt birbirine karıştırılır. Oluşan karışım ise yine dirsek bölgesine uygulanarak, bir süre bekletilir. Daha sonra ise ılık su ile yıkanması gerekir.
- Yoğurt ve sirke
1 çay kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı un, 2 tepeleme yemek kaşığı yoğurdun tümü karıştırılır ve macun yapısında bir karışım elde edilir. Daha sonra ise karartının olduğu bölümlere sürülerek beklenir. Bu karışımın hafta içerisinde en fazla 3 kere uygulanması tavsiye edilir.
Dirsek Nasıl Temizlenmelidir?
Dirsek temizliği sertleşme veya dirsek kararması gibi olumsuz durumları engellemek adına çok önemlidir. Bu nedenle temizlik esnasında kimyasal ilaçlardan ziyade doğal içerikli şampuanlar tercih edilmelidir. Ayrıca duştan sonra direk bölgesinin kurulanması ve akabinde nemlendirilmesi de gerekir.
Ayrıca Bakınız: Bebeklerde Gaz Sancısı Kaçıncı Ayda Biter?