Diş eti sızlamasına ne iyi gelir? Son yıllarda oldukça fazla artış gösteren diş eti sızlaması şikâyeti birçok insan için dayanılmaz bir hal almaktadır. Evde uygulanılan tedavi yöntemlerinin de işe yaramaması sebebiyle birçok insan bir diş doktoruna gitmektedir. Doktorun verdiği ilaçların düzenli kullanılmasından sonra şikâyet yavaş yavaş azalmaya başlar ve bir süre sonra da tamamen ortadan kalkar.
Sızlayan dişin ve diş etinin üzerine herhangi bir ağrı kesici koymak çözüm olmamakla birlikte aksine dişi ve diş etini daha da kötü bir hale getirmektedir. Doktorun vermiş olduğu talimatları uygulayarak bu sorundan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığı konusunda çok fazla titiz olmayan bireyler sık sık diş eti sızlaması, diş eti şişmesi gibi sorunlar yaşamaktadır. Diş eti sızlamasına ne iyi gelir olarak yaptıkları araştırmalar ise doktorların bilgisi dâhilinde olmadığında daha da sıkıntılı bir duruma düşürmektedir. Diş etinde meydana gelen apseler ve şişmeler birçok yöntemle geçse de en iyi çözüm yöntemi bir doktora başvurmak olacaktır.
Diş Eti Sızlaması Nedir ve Neden Oluşur?
Fazla sıcak veya fazla soğuk yiyecek veya içecekler tüketildiğinde dişler zamanla tahriş olur ve sızlamalar meydana gelir. Diş etleri de bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenir. Meydana gelen diş eti sızlamaları birçok kötü olayın habercisi olabilir. Diş etinde meydana gelecek iltihaplanmalar kişileri diş kaybına kadar götürebilir.
Düzenli diş fırçalanmaması, diş fırçalansa bile diş etinin bu durumdan etkilenmemesi, ağızda meydana gelebilecek yaralar gibi birçok farklı sebep diş eti sızlaması sebepleri arasında gösterilebilir. Üzerine düşülmediğinde veya tedavi aksatıldığında ise bu durum diş etinin kaybına ve doğal olarak da diş kaybına yol açmaktadır. Diş eti sızlaması hissedildiği takdirde acil bir şekilde bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Diş eti sızlaması neden oluşur sorusunun cevabına geldiğimizde ise kalitesiz ağız bakımlarının sebep olduğunu söylemek mümkündür. Bunun dışında bazı hastalıklar da diş etlerinde iltihaplanmalara neden olmaktadır. Genel olarak bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan diş eti iltihabı ‘gingivits’ olarak da bilinmektedir. Diş etlerinde meydana gelen bu sızlamalar genel olarak bir iltihaptan kaynaklanmaktadır ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Diş eti iltihabının birkaç gün içerisinde geçmemesi ve şişliğin giderek artması durumunda ise bir doktora görünmek en mantıklı çözüm önerisi olacaktır.
Tedavi edilemeyen gingivitler ise çok daha sıkıntılı bir durum olan periodontite yani diş kaybına neden olmaktadır. Diş kaybından hemen sonrasında da bir süre daha devam edecek olan bu durum güçlü ağrı kesicilerle tedavi edilebilmektedir.
Diş Eti Sızlaması Nasıl Geçer?
- Diş etinin sızlaması durumundaki en önemli çözüm düzenli ve bakımlı bir şekilde dişlerinizi fırçalamaktır.
- Tüketilen gıdalara dikkat edilmelidir. Aksi takdirde sızlamalar artış gösterebilir.
- Kullandığınızın diş fırçasının aşırı sert yada aşırı yumuşak olmaması önemlidir.
- Kullanılan diş fırçası çok sert bir yapıda ise biraz daha yumuşak bir diş fırçası tercih edilmelidir.
- Hiç vakit kaybetmeden bir diş doktoruna görünün.
Diş Eti Çekilmesi
Diş eti çekilmesi dişleri saran etlerin ve derinin gerilerek dişlerin yapısını ön plana çıkarmasıdır. Dışarıdan gelecek her türlü tehlikelere karşı dişleri savunmasız bırakan bu durum oldukça tehlikeli olmakla birlikte kişiye verdiği acı hissi ile daha da katlanılmaz bir hal almaktadır.
Diş eti çekilmesi sonucunda dişlerin ve diş etinin arasında ‘cepler’ meydana gelmektedir. Ortaya çıkan bu ceplere kolaylıkla girebilecek olan bakteriler ağız ve diş sağlığını kötü yönde etkilemektedir. Yavaş bir şekilde meydana gelen diş eti çekilmesi birçok insan tarafından fark edilmemektedir. Bu yüzden de birden ağzınızda oluşabilecek bir sızlama bundan kaynaklanıyor olabilir. Diş eti çekilmesinin birçok farklı sebebi olabilir.
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?
Diş eti çekilmesi birçok doğal yöntemler sayesinde ko9laylıkla ortadan kaldırılabilir. Karbonat, limon, misvak, kristal tuz gibi yöntemlerle diş eti çekilmesi engellenebilir veya ağızda yarattığı sızlama hissinden kurtulmak mümkündür.
Limon yağı kullanarak diş eti çekilmesi yaşanan bölgeye masaj yaparak uygulamak diş eti çekilmesinin önüne geçmektedir. Tedavi yöntemleri bireyin kendi kendisine de uygulayabileceği şekilde kolay ve acısızdır. Diş eti çekilmesine karşı tedbir alınmazsa ve bakım yapılmazsa bu durum diş kaybı ile e sonuçlanabilir.
Kaynak: Crest / medlineplus