Doğum Sonrası Süt Üretimi Hangi Ayda En Yüksektir?

Doğum sonrası süt üretimi ilk 6 ayda en yüksek seviyededir. Bu süreç içinde bebek yalnız anne sütü ile sağlıklı bir şekilde beslenebilir. Bebeğin gelişimi ve büyümesi için gerekli olan tüm sıvı, besin ve enerji ihtiyacı anne sütünde bulunur. Yapılan araştırmalar ilk 6 ay yalnız anne sütü ile beslenmesi gerektiğini gösteriyor. Bebeğin 6. ay ile 1. yılı arasında ek gıdalar ile birlikte anne sütü alması gelişimi açısından büyük önem taşır. Süt üretimi sağlıklı bir annede bebeği besleyecek kadar üretilir.

Bebeği Emzirmeye Ne Zaman Başlanır?

Bebeği emzirme zamanı doğumdan sonra birkaç saat içinde başlar. Bebek anne memesi üzerinde emme hareketini yaparken emzirmeye başlamak büyük bir önem taşır. Bazı sağlık sorunları anne ve bebeğin ayrı tutulmasını gerektirebilir. Böyle bir durumda annenin ilk 6 saat içinde sütünü sağması önerilir. Bu süt daha sonra bebeğe verilmek üzere saklanmalıdır. Doğumu takiben birkaç gün anne memesinden sarımsı renkte “ağız” adı verilen ve bağışıklık sistemini destekleyen bir süt salgılanır.

BENZER YAZILAR  SEO Hizmetlerinin Önemi

İdeal Emzirme Pozisyonu Nedir?

İdeal emzirmenin pozisyonu anne ve bebek için en rahat olan pozisyondur. Annenin emzirmek için aldığı pozisyon bebeğin büyüklüğüne, emzirme yerine ve olası tıbbı durumlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Emzirmek için pozisyon alındığı zaman en çok dikkat edilmesi gereken nokta bebeğin başını çevirmek zorunda kalmamasıdır. Bebeğin memeyi yakalamak için uğraştığı bir durumda güçlük yaşadığı gözlemlenebilir.

Süt Üretimi Yeterliliği Nasıl Ölçülür?

süt üretimi yeterliliği nasıl ölçülür Pin

Süt üretiminin yeterliliği bebek sağlığı için önemli bir konudur. Sağlıklı beslenen bir annenin bebeğinin gelişimini sağlayacak kadar süt ürettiği bilinir. Annelerin süt üretimlerinin yeterliliğini ölçebileceği birkaç yöntem bulunur. Süt üretimi yeterliliğini ölçmek için izlenebilecek yöntemler şunlardır:

  • Birkaç haftalık sürede bebeğin ıslak bezlerinin kaydını tutarak süt üretim miktarı hakkında fikir alınabilir. 5 ile 6 günlerden sonra bebeğin bezini ıslatma sayısı günde en az 6 kere meydana gelir. Bebek idrarının ideal rengi açık sarıdır. Bebeğin ıslak bez sayısı günde 6’dan azsa ve idrar rengi koyu sarısıyla yetersiz beslenmenin bir göstergesi olabilir.
  • Bebeğin ağırlığı beslenme açısından fikir vermesi adına önemlidir. Doğumdan sonra bebeklerin yaklaşık 150 ile 200 gram arasında kilo kaybettiği bilinir. Bebekler doğduktan sonra ortalama olarak 1 ya da 2. haftadan sonra kilo almaya başlar. Doğduktan sonra fazla kilo kaybeden bebeklerin bir doktora gösterilmesi gerekir.
  • Süt üretiminin devamı memenin tamamen boşalıp boşalmadığı ile alakalıdır. Memenin tam olarak boşalması hormonların salgılanıp süt üretiminin devam etmesi anlamına gelir. Düzenli emzirmek süt üretiminin devamlılığını sağlar.
BENZER YAZILAR  Kriptoda Fan Token Hangi Anlama Gelir? | Parafesor.net

Süt Üretimi Yetersizliği Neden Kaynaklanır?

Süt üretiminin yetersizliği birden fazla nedenden kaynaklanabilir. Memenin yeteri kadar gelişmemesi, meme cerrahisi geçirmek, radyasyon tedavisi, hormon düzensizlikleri ve ilaç kullanımı gibi nedenler süt üretimi üzerinde etkilidir. Kesin nedeni öğrenmek için doktor muayenesinden geçmek gerekir.

Bebek Süt İçmeyi Neden Reddeder?

Bebeğin süt içmeyi reddetmesi hastalık, ağrı ve emzirme pozisyonunun sorunlu olmasından kaynaklanır. Bebekte enfeksiyon, burun tıkanıklığı ya da diş çıkarma nedeniyle hissettiği sızı süt içmek istememesine neden olur. Annenin hatalı bir pozisyonda emzirmeye çalışması ya da sütün az olması da bunu nedenleri arasında yer alabilir. 

Bebek Hangi Durumlarda Yeterli Sütü Alamaz?

Bebeğin yeterli süt alamadığı durumlar emzirme ile ilgili sorunlar ve annenin psikolojik ya da fiziksel durumu ile alakalı olabilir. Emzirmeye geç başlama, kısa emzirme, kötü pozisyon alma, ek besinler ve biberon kullanma gibi durumlar bebeğin yeteri kadar süt alamamasıyla sonuçlanır. Annenin stres ve kaygı gibi psikolojik durumlar süt üzerinde etkilidir. Fiziksel hastalıklardan mustarip olan anneler de bebeklerine yeteri kadar süt sağlayamaz.

BENZER YAZILAR  İç Giyimde Kullanılan Malzemeler ve Özellikleri

Bebeğin Yeterli Süt Alamama Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin yeterli süt alamamasının belirtileri idrar yapma sıklığının az olmasıyla ölçülebilir. Bunun yanı sıra gelişim ve büyümenin ortalamanın gerisinde olması yetersiz süt alınması ile bağlantılıdır. Bebeğin katı ve koyu renkli dışkı yapması da süt üretimi yetersizliğine işaret ediyor olabilir.

Ayrıca Bakınız: Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Yorum yapın