EMS nedir? Teknolojinin kilo verme prosedürlerine en büyük etkilerinden biri de EMS’nin ortaya çıkışıdır. 18. yüzyılın sonlarında bir fizik tedavi yöntemi olarak uygulanmaya başlanan ancak sonraları kilo vermeye de yardımcı olduğu ortaya çıkan EMS, günümüzde de popülaritesini korumaktadır.
EMS (Electro Muscle Stimulation) elektronik bir makine üzerinden oldukça düşük frekanslardaki akımların elektrotlar yardımı ile vücuda verilmesidir. Vücut için etkili bir egzersiz yöntemidir ve kilo vermek isteyenler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir.
EMS bir fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci için kullanıldığı zamanlarda da amaç motor sinirlerin düşük frekanslı akımlarla uyarılması olmuştur.
Motor sinirlere gönderilen elektrik akımı ile kasların aldığı sinyal onların fazladan kasılmalarını ve daha aktif bir hâle gelmelerini sağlamaktadır. Etkili bir kilo verme prosedürü olarak EMS bu sayede kasların çalışmasını teşvik etmektedir.
Günümüz teknolojisinin geldiği noktada, keşfedildiği günlerdekinden çok daha üst düzey bir çalışma prensibine sahip olan EMS yaygın kullanımı ile birçok kişinin fit bir vücuda kavuşmasına eşlik etmektedir.
EMS nedir? EMS’nin açılımı nedir? EMS neyin kısaltması?
EMS’nin açılımı Electro Muscle Stimulation’dur. Türkçesi ise “Elektriksel Kas Uyarımı”dır. Adından da anlaşılacağı üzere elektrik akımlarının kasların uyarılması için vücuda verilmesi işlemidir. Kaslar, EMS cihazının bağlı olduğu kemerler ya da giyilebilir yelekler yardımıyla egzersiz sırasında ekstra uyarılır.
Vücudun egzersiz sırasında zaten kasları çalıştırdığı düşünüldüğünde, ekstra bir uyarımla kasların etkinliğini artırmak çok olumlu bir süreci başlatır. Egzersizler vücudun enerji harcayarak kasları çalıştırması anlamına gelir.
Yapılan egzersizin vücuda yaptığı etkileri, gönderilen elektrik akımı yardımıyla artırmak da daha fazla efor sarf edileceği anlamına gelir. Dolayısıyla EMS kasları elektrikten aldığı güçle vücuda bağlı elektrotlar üzerinden uyarır ve kilo verme sürecinde de olumlu sonuçlar alınmasına yardımcıdır.
EMS ile Kilo Verme
2015 yılı içerisinde yapılan “EMS ile Kilo Verme: Genç Kadınlarda Yüksek Frekanslı Elektrik Akımlarının Abdominal (Karın Bölgesi) Obezite Üzerine Etkisi” adlı kontrollü bir çalışma sürecinin sonuçları uluslararası bir dergide yayımlanmıştır.
Bu çalışmaya göre EMS ile kilo vermenin mümkün olup olmadığı araştırılmıştır. Dolayısıyla EMS’nin vücutta yağ yakma etkinliğine ilişkin yararları üzerine bir klinik çalışmayla sonuçlar hakkında tıp çevrelerinin bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.
Söz konusu çalışma obezite ile ilgili sorunlar yaşayan bir grup katılımcının midelerine yerleştirilen elektrotlar yardımı ile sürdürülmüştür. Katılımcıların midesine yerleştirilen ve yüksek frekanslı elektrik akımları yayan bu elektrotlar yaklaşık 30 dakika boyunca etkin hâle getirilmiştir.
6 haftalık bir süre içerisinde haftada 3 kez alınan bu akım terapisi katılımcıların vücutlarındaki değişikliklerin izlenmesi ile olumlu sonuçlar ortaya koymuştur. Çünkü 6 haftalık EMS terapisi sonunda katılımcıların vücut kitle endeksleri, deri altında bulunan yağ yüzdeleri ve vücutlarının toplam yağ kütleleri ölçülmüştür.
Kaynak: wikipedia / scientificamerican