Fazla D Vitamini Alırsak Ne Olur?

D vitamini fazlalığı vücutta farklı tepkimelere neden olacaktır. Bu belirtilerin görülmesi aynı zamanda kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşüreceği ve sağlık sorunlarına yol açacağı için temkinli davranılması gerekmektedir. Uygun dozda alınan D vitamini vücut tarafından güvenli kabul edilecektir. Aşırı doz D vitamini alımı ise ciddi zararlara yol açar.

Fazla miktarda D vitaminine bağlı olarak kişilerde mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi temel belirtiler görülecektir. Buna ek olarak fazla D vitamini almak böbrek ve kalp sorunlarına da yol açabilecektir.

D Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

d-vitamini-fazlaligi-belirtileri-neledirPin
fazla d vitamini alırsak ne olur? 4

D vitamini fazlalığı belirtileri arasında birçok temel unsur yer almaktadır. Kişilerde bu belirtilerin ortaya çıkmasının ardından en kısa süre içinde normal seviyelere döndürülmesi için işlem yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda D vitamini fazlalığının şu belirtileri görülmektedir:

  • Mide bulantısı,
  • Kabızlık,
  • Kilo kaybı,
  • Zayıflık,
  • Zihin bulanıklığı,
  • Kalp ritmi sorunları,
  • Böbrek hasarı,
  • Konfüzyon vb.

D vitaminin fazla alındığını gösteren belirtilere sahip kişilerin en kısa sürede uzman bir hekime başvurması gerekmektedir. Fazla D vitamini almak kişilerde ciddi rahatsızlıklar duyulmasına neden olacaktır.

BENZER YAZILAR  Günde Ne Kadar C Vitamini Alınmalı?

D Vitamini Fazlası Vücuttan Atılır Mı?

Vitamin fazlalığı belirtileri görülen kişilerde farklı tedaviler uygulanarak süreç takip edilebilir. Suda çözünen vitaminler idrar ile kendiliğinden atılacağı için D vitamini gibi yağda çözünen vitaminlere göre daha kolay tedavi edilmektedir. Ancak D vitamini vücutta depolanmaktadır. Vücuttan atılamadığı için aşırı miktarda görülmesi halinde uygun tedavilere başvurulması gerekecektir. Kişilerin değerleri yakından takip edilerek farklı tedaviler uygulanabilir.  

D Vitamini Zehirlenmesi Öldürür Mü?

d-vitamini-zehirlenmesi-oldurur-muPin
fazla d vitamini alırsak ne olur? 5

D vitamini zehirlenmesi kandaki D vitamini düzeyinin 150 ng/ml üzerine çıktığı durumlarda görülmektedir. Yağ dokusunda depolanarak yavaş yavaş salınmaktadır. D vitamini zehirlenmesi olduğunda D vitamini alımı bırakılsa bile belirtilerin kaybolması birkaç ay boyunca devam edebilir.

D vitamini alan kişilerin kan değerlerini takip ettirmeleri gerekecektir. Takviye dışıdna güneş ışınları veya besinler ile D vitamini zehirlenmesi mümkün değildir. Fazla D vitamini almak genelde takviye kullanan kişilerin karşılaştığı sorunlar arasında yer alacağı için uzman tavsiyesine başvurulması gerekir.

Ayrıca Bakınız: A Vitamini Hangi Duyu Organımıza İyi Gelir?

Yorum yapın

1