Fazla Uyumanın Sağlığa Zararları

Uykusuzluk probleminin insan vücudundaki fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileri nasıl ki herkes tarafından kabul edilmekte ise, fazla uyumanın insan vücudunda yarattığı olumsuzların da bilinmesi gerekmektedir. Peki uyku, hangi noktadan sonra bünyeye zarar vermeye başlar ve ideal uyku süresi ne kadar olmalıdır? Önce bu soruya cevap vermek gerekir.

Araştırmalar, yetişkinler için ideal uyku süresinin 7-9 saat olduğunu göstermektedir. Uyku için ayrılan sürenin yeterli ve düzenli olması, insan vücudunda fiziksel, zihinsel ve psikolojik fonksiyonlar açısından son derece önemli ve faydalıdır. Peki çok uyumanın zararları nelerdir?

Depresyon Yönelimi

Fazla uyumak; günü kaçırmak, hareketsiz kalmak, gün ışığından faydalanamamak gibi sebeplerden ötürü depresyonu tetikleyebilmektedir. Özellikle üzüntü ve depresyon dönemlerinde fazla uyumak, depresyonu artırarak bu durumu bir kısır döngüye dönüştürmektedir. Çok uyumanın kişilerin mental sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri bu şekilde gözlemlenmektedir.

BENZER YAZILAR  Aspir Yağı Faydaları

Baş Ağrısı ve Yorgunluk Hissi

Fazla uyumanın zararlarından bir diğeri uykuda geçen uzun saatlerin ardından gelen baş ve boyun bölgesindeki ağrılardır. Düzenli ve yeterli miktarda uyumak kişileri güne ne kadar zinde hazırlıyorsa, çok uyumak da fazla dinlenmiş hissetmenin aksine, yorgunluk hissine ve hayat kalitesini etkileyecek boyutlardaki baş ağrılarına sebebiyet verebilmektedir.

Sırt ve Kemik Ağrıları

Çok uyumanın zararları arasında “tutulma” olarak da tabir ettiğimiz sırt, bel ve kemik ağrıları da bulunmaktadır. Hareketsiz şekilde geçirilen uzun saatler sonucunda vücutta hissedilen hamlık ve yatış pozisyonlarının da etkili olduğu eklem ağrıları, fazla uyumak sonucu oluşabilecek reaksiyonlar arasında yer almaktadır.

Kilo Alma Eğilimi

Yakın zamanda edilen bulgulara göre, obezite başlangıcı ve kilo alma durumlarına etki eden faktörlerden biri de fazla uyuma halidir. Günün üçte birinden fazlasını uykuda hareketsiz geçirmek, vücuttaki kasların çalışmamasına, kan dolaşımı ve nabız yavaşlığına sebep olarak vücut sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına ve fiziksel problemlere sebebiyet verebilmektedir.

Diyabet Riski

Yapılan bilimsel araştırmalar, düzenli ve yeterli uykunun, şeker hastalığını önlemekteki etkilerini kanıtlamaktadır. Bu araştırmalara göre vücudun ihtiyaç duyduğundan az ve fazla uyumak, vücudun şeker dengesini de olumsuz etkilemektedir. Her iki durumda da vücut fonksiyonları için geri dönüşü zor sonuçlar doğabilmektedir.

BENZER YAZILAR  Reiter Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Hipersomni Riski

Çok uyumanın doğrudan zararlarından hipersomni, yani aşırı uyuma hastalığı, kişilerin hayatında ve sağlığında ciddi sorunlar meydana getirebilmektedir. Bu hastalıktan muzdarip kişiler; sabahları yataktan çıkmakta büyük güçlük çekerler. Sürekli uyku sersemi oldukları ve odaklanmakta güçlük çektikleri de sıklıkla gözlemlenir.

Kalp Hastalıkları ve Nefes Darlığı Problemi

Kalp hastalıkları ve nefes darlığının sebepleri arasında çok uyumanın da yer aldığı, kardiyoloji birliği tarafından da ilan edilmiş bir gerçektir. Gereğinden fazla uyumak, kan dolaşımını ve kas hareketlerini azalttığından, kalp kası ve nefes borusunda tembelliğe sebep olabilmektedir.

Uyku Sersemliği ve Beyin Bulanıklığı

Düzenli ve ideal uykunun, kişilerin gün içerisindeki performansları, zindelikleri ve enerjileri üzerindeki olumlu etkileri defalarca kanıtlanmış ve herkesçe de bilinmektedir. Ancak fazla uyumanın da kişilerin gün içerisinde enerjisiz ve uyku sersemliği yaşamalarına, uzun süre ayılamamalarına, odaklanma problemi ile boğuşmalarına ve beyinsel fonksiyonlarındaki yavaşlama sonucu algılama yeteneklerinin zayıflamasına sebep olabileceğinin bilinmesi, son derece önemlidir.

Yorum yapın