Fesleğen Nasıl Yetiştirilir? Özellikleri, Bakımı

Fesleğen yetiştirmek için en çok dikkat edilmesi gereken konu sulama miktarıdır. Fesleğeni haftada bir defa sulamak sağlık bir şekilde yetişmesi için yeterlidir. Fazla sulamayı sevmeyen bitkilerden biri olan fesleğenin kurak bir toprakta durması da iyi değildir. Bu nedenle haftada bir sulama yaparken çok iyi bir şekilde derinlemesine sulamak solmasını engeller. Yaz aylarında fazla ısıya maruz kalırsa solmaması için sulama miktarını iki ya da üçe çıkarmak gerekir. Fesleğen sulaması bitkinin diplerine doğru yapılır.

Fesleğen Özellikleri Nelerdir?

Fesleğenin özellikleri içinde öne çıkan nokta tek yıllık bitkiler grubunda olmasıdır. Ilıman bölgeleri seven fesleğen genel olarak yemeklerde kullanılmak üzere yetiştirilir. Kokusunun güzel olması evde süs olarak yetiştirilmesine de olanak sağlar. Fesleğenin çiçekleri yaz sonuna doğru açar. Çiçekleri beyaz, pembe ya da sarı – beyaz olurken tohumunun rengi kahverengidir. Çok çiçekli bir bitkidir. Taze olarak ya da kurutularak tüketilebilir. Fesleğen ilkbahardan sonbahar sonuna kadar yaşar.

BENZER YAZILAR  En İyi Magazin Haberleri Sitesi Hangisi?

Fesleğen Bakımı Nasıl Olmalıdır?

fesleğen bakımı nasıl olmalıdır Pin

Fesleğenin bakımı için kök çeliklerini makasla kesmek gerekir. Daha sonra suya bırakılır. Fesleğen kökü ortalama 7 gün içinde tekrar çıkar. İç mekanlarda beslenen fesleğeni saksıya ekmek mümkündür. İç mekânda yetiştirilen fesleğenin konumu ışık gören bir noktada olmalıdır. Aynı zamanda soğuk bir bölge olmamasına özen gösterilmelidir.

Fesleğen tek başına yetiştirilebilen bir bitki olduğu gibi diğer bitkilerle beraber aynı saksıda bulunabilir. Bu özelliği sayesinde diğer bitkilerle birlikte yetiştirmek mümkündür. Fesleğenin ekileceği toprağın humusla zengin bir hale getirilmesi oldukça önemlidir. Toprağın en alt kısmına çakıl taşları koyarak drenaj arttırılabilir. Çakıl taşları yerine kabuklu yemişlerin sert kabukları da aynı işlevi görür.

Ekim sırasında bitkiler arasında en az 20 santim boşluk bırakmaya özen göstermek gerekir. Bu boşluk kısımları bitki için havanın rahatça alınmasını sağlar. Oksijeni daha iyi alan fesleğen daha gür bir şekilde büyür. Fesleğenin sararması fazla sulandığını, kuruması az sulandığını gösterir. Fesleğen bu işaretleri vermeye başladığında sulama miktarını düzenlemek bitkinin sağlığı için önemlidir.

BENZER YAZILAR  İç Giyimde Kullanılan Malzemeler ve Özellikleri

Kuru Fesleğeni Canlandırmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Fesleğenin kuruması yeteri kadar sulanmaması durumlarında meydana gelir. Ev sahibinin seyahate çıkması ya da sulamayı unutması durumlarında fesleğenin kuruması sıkça görülen bir durumdur. Bazen de haşereler yüzünden bitki solabilir. Kuruyan fesleğeni canlandırmak için çok etkili üç yöntem bulunur.

Gübreli Toprak: Fesleğene zarar vermeden saksıdan çıkarın. Köklerini saksıdan ayırırken hasar görmemesine dikkat edin. Fesleğenin kuruyan kök ve yaprak kısımlarını kesin. Başka bir saksıya gübreli toprak ekleyin. Kuruyan kısımlarını kestiğiniz fesleğeni bu saksıya ekleyin. Bitkinin üstüne bir miktar can suyu ekleyin ve yeşermesini bekleyin.

Sigara Külü: Bu yöntem yalnız fesleğen haşereler yüzünden solduysa işe yarar. Bir miktar sigara külünü fesleğenin toprağına ilave edin. Fesleğenin çevresindeki böcekler bitkiden uzaklaşacaktır. Bir süre sonra fesleğen canlanma belirtileri gösterir.

Buz ve Sıcak Su: Fesleğene zarar vermeden saksıdan çıkarıp kök kısmına buz koyun. Tekrar ektikten sonra üstüne sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrar edin. Bir süre sonra fesleğen canlılık kazanacaktır.

BENZER YAZILAR  Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?

Fesleğenden Nasıl Tohum Alınır?

fesleğenden nasıl tohum alınır Pin

Fesleğenden tohum almak için çiçekleri kullanılır. Bol çiçekli bir bitki olan fesleğenin çiçek kısmı kurutulur. Kuruyan çiçek avuç içinde ovalandıktan sonra fesleğen tohumu elde edilir.

Fesleğen Nasıl Bir Işıkta Yetiştirilir?

Fesleğen ışığı sevdiği için evdeki konumunu buna göre ayarlamak gerekir. Gün içinde en az 4 saat boyunca güneş ışığı alacak şekilde konumlandırılmalıdır.

Fesleğen ile Reyhan Aynı Mıdır?

Fesleğen ve reyhan aynı bitkidir. Reyhan, fesleğenin bilinen adlarından biridir.

Fesleğen Hangi Toprakta Yetiştirilmelidir?

Fesleğen toprağı bol humuslu olmalıdır. Aynı zamanda fesleğenin ekildiği toprak suyu süzmelidir.

Fesleğen Yararları Nelerdir?

Fesleğenin yararları iştah açıp sindirimi düzenlemeye yöneliktir. Enerji verip vücudu rahatlatır. Doğal bir sivrisinek ilacı işlevi görmesinin yanı sıra arı sokmasında zehri azaltmak için kullanılabilir. Fesleğen aynı zamanda öksürük ve baş dönmesi şikayetleri olan kişilere iyi gelir.

Ayrıca Bakınız: Fesleğen Faydaları ve Zararları

Yorum yapın