Folik asit vücutta olması gereken en önemli vitaminlerden bir tanesidir. Vücutta folik asit eksikliği olması durumunda, birçok farklı belirtiyle karşılaşmanız da mümkün olabiliyor. Bu nedenle düzenli olarak kan testlerinizi yaptırmanızda ve gerektiği yerde vitamin takviyesi almanızda fayda vardır. Aksi takdirde, farklı sıkıntılarla karşı karşıya kalmanız da söz konusu olabiliyor. Folik asit, genel olarak B9 vitamini olarak bilinmektedir. Sağlık ocaklarına gittiğinizde, verdiğiniz kanlar; vücudunuzda herhangi bir vitaminin eksikliği olup olmadığını da kolaylıkla tespit edecek ve gerektiği yerde size, vitamin takviyesi verilecektir. Ancak gerekli testleri yaptırmadan, folik asit kullanmamanızda fayda vardır. Aksi takdirde, farklı problemler yaşamanız da söz konusu olabiliyor.
Folik Asit Eksikliği Nelere Yol Açar?
Folik asit eksikliği olması durumunda, vücudunuzda farklı belirtiler ortaya çıkacaktır. Bu belirtilerden en belirgini ise; yorgunluk ve halsizliktir. Gün içerisinde çok hızlı yorulduğunuzu hissediyorsanız, vücudunuzda Folik asitin eksik olması muhtemeldir. Hatta Folik asit eksikliği ilerlediği dönemlerde, anemi hastalığı da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle söz konusu vitamin eksikliği ilerlemeden, gerekli kontrolleri yaptırmanızda ve gerekli önlemleri almanızda da fayda vardır. Folik asit eksikliğinin belirtilerinden bir tanesi de deride oluşan solgunluk olarak bilinmektedir. Bununla beraber, nefes darlığı gibi önemli sıkıntılar yaşıyorsanız, en yakınınızda bulunan sağlık ocağına giderek gerekli testleri yaptırmanızda da fayda vardır.
Folik Asit Kullanmaya Ne Zaman Başlanmalı?
Hamile olan bireylerin, bazı zamanlarda folik asit eksikliği yaşaması da söz konusu olabiliyor. Bu nedenle hamilelikte en iyi folik asit markası nedir? Tarzında sorular da sık sık yöneltilmeye devam etmektedir. Ancak hamilelik süresi boyunca, folik asit eksikliklerinin belirtilerini yaşamaya devam ediyorsanız da bilmediğiniz ilaçları kullanmak yerine, en yakınınızdaki hastaneye giderek doktorunuzdan tavsiye almanızda fayda vardır. Doktorunuz folik asit eksikliğinizin ne düzeyde olduğunu kontrol edecek ve bu doğrultuda size ilaç yazacaktır. İlaçlarınızı düzenli olarak kullanmaya devam ettiğiniz takdirde, yaşadığınız problemler de en kısa süre içerisinde çözüme kavuşacak ve folik asit eksikliğiniz de neredeyse tamamen bitecektir.
Folik Asit Almak Zararlı Mı?
En iyi folik asit ilacı hangisi? Gibi sorular da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Folik asit sadece ilaç takviyesi olarak değil, bazı besinler yoluyla da alınabiliyor. Folik asit eksikliğiniz olması durumunda ilaç almanız riskli olsa da yediğiniz yemeklerden gerekli folik asit eksikliğinizi karşılamanızda da herhangi bir sakınca yoktur. Tam aksine, günlük olarak yediğiniz yemeklerden, bünyenizin ihtiyacı olan folik asit miktarını alıyor olmanız da daha sağlıklı olmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle de ilaçlara alerjisi olan kişiler, hap kullanmak yerine folik asit içeren besinler yemeleri gerekmektedir. İçerisinde folik asit olan besinler ise şunlardır; pancar, kuru fasulye, kuşkonmaz, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, Brüksel lahanası, bamya vb. yiyeceklerdir. Bu yiyecekleri haftada 1 ya da 2 kere tüketirseniz, vücudunuzun ihtiyacı olan folik asiti almış olursunuz.
Folik Asit Hapları Kilo Aldırır Mı?
Folik asit kullananlar, folik asit takviyelerinin kilo aldırıp aldırmadığını sık sık araştırmaktadırlar. Gıda içerisinde bulunan folik asitler, kilo alımına yol açmıyor olsa da bazı hapların kilo aldırdığı da verilen bilgiler arasında yer almaktadır. Ancak yukarıda bahsi geçen yiyecekleri yerseniz, kilo alma ya da verme gibi sorunlarla karşı karşıya gelmezseniz. Bazı kişiler, folik asit eksiliğinden dolayı da hızla kilo kaybetmektedir. Aldığınız besin takviyeleri, vücudunuzda bulunan folik asit eksikliğinin mümkün mertebede önüne geçecektir.
Folik Asit Zararı Var Mı?
Folik asit faydaları kadar zararları da birçok kişi tarafından araştırılmaya devam etmektedir. Folik asit de her ilaç türü gibi yeterli dozda alınması gereken vitamin türlerinden bir tanesidir. Folik asiti vücudunuza çok fazla yüklediğiniz zaman; çeşitli bulantılarla, uyku bozukluklarıyla, karın ağrısı ya da sinirlilik gibi problemlerle karşı karşıya kalmanız da maalesef mümkün olabiliyor. Bu tarz problemlerle karşı karşıya kaldığınız zamanlarda ise; doktorunuza danışmanız gerekecektir. Doktorunuz duruma göre, ilaçlarınızı kesecek ya da dozunu düşürecektir. Folik asit eksikliğiniz tam anlamıyla giderildikten sonra ise; ilaç takviyesi almaya devam etmenize de gerek kalmayacaktır. Ancak, aylık doktor kontrollerinizi aksatmamanızda da fayda vardır.