Göğüs yanması çoğu kez korkutucu bir belirtidir zira bu bölgede hissedilen ağrı ve yanma kalp krizine veya kalp hastalıklarına yorulur. Ancak göğüs yanmasının kalp hastalıkları dışında da birçok nedeni olabilir ve bu nedenlerin büyük bir kısmı tedavi edilebilir rahatsızlıklardır. Bu sorun çoğu kez mide ekşimesi, mide ülseri, astım ve zatürre gibi nedenlerden kaynaklanır. Göğüs yanması nedenleri detaylı bir şekilde aşağıdaki gibidir.
Göğüs Yanması Nedenleri
Mide ekşimesi
Göğüs ağrısı neden olur sorusuna verilebilecek cevaplardan birisi de, mide ekşimesidir. Mide ekşimesi göğüs yanması ve göğüste ağrısının en yaygın olarak görülen nedenleri arasında bulunur. Bu yanmanın derecesi hafif olabileceği gibi şiddetli de olabilir. Mide ekşimesi, mideden gelen asidin yemek borusuna geri gelmesi nedeniyle hissedilir. Yağlı yemekler ve alkol gibi asitli yiyecek ve içecekler tüketmek mide ekşimesi riskini artırabilir. Sigara içenlerde de bu durum sık görülür. Mide ekşimesinin ayrıca boğazda yanma, yemekten sonra ağrı ve geğirme gibi başka belirtileri de bulunur. Mide ekşimesinden kaynaklanan göğüs yanması genellikle yemek yedikten sonra veya geceleri başlar. Yattığınızda veya eğildiğinizde bu yanma daha da kötüleşebilir. Ayrıca göğsün ortasında ağrı ve yanma hissi de oluşabilir.
Zatürre
Zatürre akciğerlerin iltihaplanmasına neden olan bir enfeksiyondur. Bakteriler, virüsler ve hatta mantarlar zatürreye neden olabilir. Öksürürken göğsün yanması şikayetiniz var ise siz de zatürreden mustarip olabilirsiniz. Sağ göğüs yanması nedenleri veya sol göğüsteki yanma bu hastalıktan kaynaklı olabilir.
Plörezi
Plörezi, göğüs duvarının etrafını saran ve akciğerleri çevreleyen dokunun iltihaplanması neticesinde meydana gelen hastalıktır. Bu durum enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve otoimmün bozukluklardan ötürü oluşabilir. Plörezi keskin bir ağrıya neden olur ve nefes alırken göğsün ağrıması veya batması gibi belirtilere yol açabilir. Plörezide ayrıca ateş, nefes darlığı, öksürük ve omuz ve sırt bölgesinde ağrı görülebilir. Sağ göğüs yanması nedenleri veya sol göğüs yanması için bu unsur göz ardı edilemez.
Özofajit
Asit reflüden ötürü boğaza sık sık mide asidi gelmesi yemek borusunun iltihaplanmasına neden olabilir. Gıda alerjileri, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar da özofajit oluşmasına yol açabilir. Özofajit zamanla yemek borusunun iç yüzeyinde yara oluşmasına neden olabilir ve yemek borusu daralabilir. Bu durumda yemek borusunun işlevinde kayıp olabilir. Özofajit göğsün yanması dışında yutarken ağrıması, yutma güçlüğü ve yemek borusunda yemek sıkışmış gibi bir hisse neden olabilir.
Panik atak
Göğüs yanması nedenleri arasında panik atağın olduğunu da söyleyebiliriz. Panik atak göğüs yanması gibi şikayetlere de neden olabilir. Kişi anksiyete hissettiğinde veya paniğe kapıldığında panik atak oluşabilir. Panik atak esnasında kalp atışları hızlanabilir ve göğüste ağrı veya göğüs yanması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Panik atak kalp krizine neden olmaz ancak kalp krizi geçiriyormuşsunuz hissine neden olabilir. Bununla beraber kalp krizi geçirme riskinize karşı belirtiler geçmez ise doktora gitmeniz daha doğru olacaktır. Göğüs yanması nedenleri erkek içinde panik atak unsuru olarak görülebilir. Genellikle kadınlara özel gibi düşünülür. Yalnız bu yanlış bir düşüncedir.
Kas veya kemik sorunları
Göğüs bölgesindeki kas yaralanmaları göğüs yanmasına neden olabilir. Aynı şekilde kemik yaralanmaları da göğüste ağrı ve yanmadan sorumlu olabilir. Eğer sadece belirli pozisyonlarda ve ağır nesneleri kaldırırken göğüs yanması şikayetiniz var ise bu durum kas veya kemik yaralanmasından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca ağrının olduğu bölgede şişlik de var ise ve bu bölgeye masaj yapıldığında veya bastırıldığında ağrı hissinde değişiklik oluyor ise kas ve kemik yaralanmalarından şüphelenmelisiniz. Meme yanmasının nedenleri arasında kas veya kemik sorunları önemli bir nedendir.
Mide ülseri
Mide ülseri midede oluşan yaradır. Mide asidinin mide zarına zarar vermesi ve aşındırması neticesinde oluşur. Ayrıca aspirin gibi ağrı kesicilerin aşırı miktarda kullanılması ve helikobakter pilori enfeksiyonu da mide ülserine neden olabilir. Mide ülserinde midede ve göğsün ortasında yanma hissi olacaktır. Mide ülserinden kaynaklanan ağrı geceleri veya yemek yedikten sonra şiddetlenebilir. Mide ülserinde ayrıca şişkinlik, mide bulantısı ve geğirme gibi belirtiler de görülebilir. Mide ülseri tedavi edilmesi gereken ciddi bir durumdur; bu nedenle mide ülseri belirtilerini fark ettiğiniz takdirde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Zona
Göğüs yanmasının nedenleri arasında bu enfeksiyonda bulunabilir. Zona, çocuklukta görülen su çiçeğine neden olan varisella-zoster virüsünden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Bu virüs su çiçeği geçirip iyileşseniz de vücudunuzda kalmaya devam eder ve bağışıklık sisteminiz zayıfladığında ortaya çıkabilir. Zona 60 yaş ve üstü her 1000 kişinin 10’unda görülür. Zonanın en önemli belirtisi, vücudun bir tarafında ağrılı ve kabarcıklı döküntüdür. Zona ayrıca kaşıntı, ateş ve yorgunluk gibi belirtilere de neden olabilir.
Astım
Astım yaygın olarak görülen ve akciğerleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Akciğerlerdeki hava yollarının daralarak şiştiği bu hastalıkta akciğerlerden vücudun geri kalanına oksijen taşınması zorlaşır. Astım atakları esnasında göğsünüzün sıkıştığını ve nefes alamadığınızı hissedebilirsiniz. Ayrıca öksürme ve soluk alırken hırıltılı ses çıkması gibi belirtiler de görülebilir.
Göğüs Yanması Tedavisi
Göğüs yanması tedavisi, belirtinin nedenine bağlı olarak değişir. Kalp krizi ve pulmoner emboli gibi acil müdahale gerektiren ve ciddi komplikasyonlara yol açabilecek durumlarda tedaviyi doktorunuzun yapması gerekir. Ancak daha basit nedenlerden kaynaklanan göğüs yanması evde tedavi edilebilir.
Göğüs yanması eğer kalp rahatsızlıklarından kaynaklanıyor ise kalp sağlığı için faydalı olan yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalısınız. Bunun için sebze ve meyvelerden zengin bir diyetle beslenmeli ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Ayrıca sigara içiyor iseniz sigarayı bırakmalısınız. Sigara akciğerlerinizi de rahatsız edeceği için bıraktığınız takdirde akciğerlerden kaynaklanan göğüs yanması semptomlarını da azaltmış olursunuz. Ayrıca göğüs yanması hissettiğinizde aşağıdakileri yaparak rahatlayabilirsiniz: İşte göğüs yanması ne iyi gelir sorusuna cevabımız:
- Uzanın ve derin derin nefes alın
- Bir bardak su için
- Mide sorunları durumunda antiasit kullanın
- Ağrıyan ve yanan bölgeye hafifçe masaj yapın
- Yatma veya oturma pozisyonunuzu değiştirin
- Ağrıyan bölgeye sıcak veya ılık kompres uygulayın