Spor ve fiziksel aktivite, insanın bedensel ve ruhsal sağlığına olumlu katkıda bulunan faktörler arasında yer alır. Ancak, günümüz toplumunda azalan fiziksel aktivite birçok kronik hastalığın oluşmasına kapı aralar. Modern toplumda önemli bir sağlık sorunu olan obezite, diyabet, hipertansiyon, depresyon ve diğer birçok hastalığı yaşayan kişilerin tedavilerine yardımcı olmak ve hastalığın olumlu yönde ilerlemesini sağlamak için egzersiz önerilir. Egzersiz ve spor sadece hastalığın tedavisinde değil, aynı zamanda önlenmesinde de önemli bir rol oynar. Ancak yapılan sporun kişiye faydalı olup olmadığı, hangi sporun yapılması gerektiği ve spor alanının nasıl seçilmesi gerektiği gibi soruların mutlaka yanıtlanması gerekir.
Neden spor yapmalıyız?
Profesyonel sporcuların yanı sıra kişiler günlük egzersiz ve fiziksel aktive ihtiyaçlarını karşılamak için de spor ile uğraşır. İyi planlanmış düzenli egzersiz programları, çeşitli hastalıkların tedavisinde önemli bir faktördür ve dünya çapında giderek yaygınlaşmaktadır. Obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp, depresyon gibi kronik hastalıkların tedavilerinde önerilen spor ve egzersiz programları kişilerin sadece yaşam sürelerini uzatmaz, aynı zamanda hayat kalitesinin de artmasını sağlar. Profesyonel veya amatör olarak spor ile uğraşan ya da uğraşmak isteyen kişilerin spora başlamadan önce mutlaka sağlık kontrollerini yaptırmaları gerekir. Başarılı performans için sporcunun sadece iyi bir fiziksel kondisyona sahip olması değil, aynı zamanda hastalık ve diğer kısıtlamalardan arınmış olması önemlidir.
Sporcu sağlığı için hangi testler yapılır?
Egzersiz ve sporu hayatına düzenli bir şekilde sokmak isteyen veya profesyonel olarak spor yapan kişilerin öncelikle sağlık durumlarından emin olması gerekir. Etkili bir koruyucu sağlık hizmeti olan sporcu sağlığı testleri, sürekli olarak tekrarlanmalıdır. Yapılacak olan böbrek, kolesterol, demir, vitamin, enflamasyon, kas hastalıkları, karaciğer, protein, mineral, diyabet, pıhtılaşma, kan sayımı, hormon ve tiroid testleri sporcu sağlığı açısından pek çok önemli duruma işaret etmektedir. Bu testler; sporcunun performansının korunması ve geliştirilmesi, kişilerin spora elverişliliği, yeteneklerinin belirlenmesi, kendilerine uygun spor türüne yönlendirilmeleri, nasıl bir performans gösterdikleri ve testosteron seviyesinin kas kazanımı için yeterli olup olmadığının belirlenmesi ile birlikte muhtemel sakatlıkların oluşmasının engellenmesine yardımcı olmaktadır.
Sporcu sağlığı testleri hangi test gruplarını içerir?
Başarılı bir spor hayatının var olması sadece performansa bağlı değildir. Özellikle profesyonel sporcuların sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürerek, metabolizmalarını güçlü tutması gerekir. Güçlü bir metabolizmanın sağlanmasında ise dengeli beslenme ve dengeli hormon düzeyleri büyük rol oynar. Vücut işleyişindeki birçok süreçte yer alan hormonlar, kas yapımına da katkıda bulunurlar. Kas yapımında özellikle testosteron, büyüme hormonu, insülin ve kortizol gibi hormonlar görev alır. Bu hormonların düzeylerinin tespit edilmesi, yeterli olup olmaması yapılacak testler ile ortaya çıkarılabilmektedir. Bununla birlikte böbrek fonksiyonlarının ölçümü için kreatinin ve üre düzeylerine, kolesterol ölçümü için iyi ve kötü huylu kolesterol ile trigliserit düzeylerine, vücuttaki demir depolarının kontrolü için ferritin, demir ve demir bağlama kapasitesi düzeylerine, vitamin durumu için B12, D vitamini ve folik asit seviyelerine, vücutta enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek için ise CRP ve sedimantasyon düzeylerine yapılacak olan sporcu sağlığı testleri ile bakılabilmektedir. Bu testler Memorial Evde Sağlık hizmetleri sayesinde isteyen kişilerin adreslerinde konforlu bir şekilde, güvenle yapılabilmektedir.
Sporcu sağlığını riske sokan durumlar nelerdir?
Sporda aşırıya kaçmak veya hiç yapmamak bazı olumsuzlukların doğmasına neden olabilir. Beslenmelerine, kullandıkları takviyelere ve sağlıklarına dikkat etmeyen, gerekli testleri yaptırmayan profesyonel ve amatör sporcular bazı risklerle karşı karşıya kalabilir. Bu kişilerde; bağışıklık sistemi bozuklukları, kalp hastalıkları, eklem rahatsızlıkları veya kronik hastalıklar gibi bazı olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların önüne geçmek için zeminde yer alabilecek özellikle kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili risk değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir. Sporcu sağlığı ile ilgili tüm merak ettiklerinizi Memorial Evde Sağlık “Sporcu Sağlığı Paketi” ile öğrenebilirsiniz