Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Huzursuz bacak sendromu sık karşılaşılan bir kronik hareket bozukluğudur. Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen bu vaka kişinin bacağında rahatsız edici bir his yaşanmasıyla kendini gösterir. Bu his ile birlikte kişinin bacağını hareket ettirmesi kontrol edemediği bir dürtü ile birlikte gerçekleşir. Daha çok otururken ya da uzanırken kendini gösteren bu rahatsızlık ayaktayken pek yaşanmaz. Huzursuz bacak sendromunun en çok görüldüğü vakitler gece ve akşam saatleri olarak kayda geçmiştir. Her yaşta yaşanabilen bu sendrom ilerleyen dönemlerde ağır bir şekilde seyreder.

Huzursuz Bacak Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Huzursuz bacak sendromunun nedenleri kesin olarak belirlenmiş değildir. Bununla birlikte uzmanlar beynin kas hareketlerini kontrol etme işleviyle ilişkili olduğunu düşünmektedir. Bu işlemde salgılanan depomin bir dengesizlik içerdiğinden huzursuz bacak sendromu meydana gelir. Kesin nedeni hakkında bilgi sahibi olunmasa da bu sendromu tetikleyen bazı unsurlar kayda geçmiştir. Bu sebepler demir metabolizmasında bozukluk oluşması, çeşitli kronik hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileri şeklindedir. 40 yaşın altındaki kişilerde bu durumun kalıtsal olabileceği ihtimali bulunur.

BENZER YAZILAR  En Etkili Uyuz İlacı

Bazı huzursuz bacak sendromları tıbbi sonuçlarla bağlantılı olabilir. Bu tarz sendromların nedenleri şu şekildedir:

  • Diyabet ve alkolizm gibi kronik hastalıklar sinirlere hasar verebilir. Bu nedenle periferik nöropatiye yol açıp huzursuz bacak sendromunu ortaya çıkarabilir.
  • Anemi sorunu olsun olmasın vücutta demir eksikliğinin bulunması bu sendromu tetikleyebilir. Mevcut bir huzursuz bacak sendromu varsa bu durumun daha ağır görülmesine neden olur. Demir eksikliği mide ya da bağırsak kanaması, adet dönemi, sık kan bağışı yapılması gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
  • Böbrek yetmezliği demir eksikliğini tetikleyeceğinden huzursuz bacak sendromunun yaşanmasına neden olabilir. Böbreklerin olması gibi çalışmaması durumlarında ortaya çıkan demir eksikliği mevcut sendromun ağır seyretmesine sebebiyet verir.
  • Omurilikte lezyon oluşumuna neden olacak hasar ya da yaralanmaların yaşanması huzursuz bacak sendromu ile ilişkilidir. Bunun yanında omuriliğe anestezi verilmesinin zorunlu olduğu bazı tıbbi müdahaleler de bu vakayı ortaya çıkarabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

huzursuz-bacak-sendromu-belirtileri-nelerdirPin
huzursuz bacak sendromu nedir? nedenleri, belirtileri, tedavisi, testi 3

Huzursuz bacak sendromunun belirtileri şu şekildedir:

  • Bacak ve ayak bölgelerinden meydana gelen bir huzursuzluk hissi,
  • Huzursuzluk hissedildiği için kişinin devamlı olarak hareket halinde bulunma isteği,
  • Özellikle akşam ve gece saatlerinde ve ağır bir şekilde seyreden ağrı ve rahatsızlık hissi,
  • Ağır bir şekilde seyreden ağrı ve rahatsızlık hissi sonra sorunlu kısmın hareket ettirilmesi, hareket sonrası bu bölgelerde bir rahatlama hissinin meydana gelmesi,
  • Bacak bölgelerinde istem dışı seğirmelerin oluşması huzursuz bacak sendromunun en çok bilinen belirtileri arasında yer almaktadır.
BENZER YAZILAR  Çocuklarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Huzursuz Bacak Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Huzursuz bacak sendromunun testi alanında uzman bir nöroloğa başvurulması gerekir. Doktor hastanın şikayetlerini dinledikten sonra bir dizi fiziksel ve nörolojik muayene gerçekleştirir. Bu süreçte hastada demir eksikliği durumunu öğrenmek amacıyla kan testi isteme yoluna gider. Uyku sorunu yaşanan vakalarda uyku uzmanına danışılır. Uyku apnesi gibi uyku sorununa sahip kişiler bir gece boyunca yatılı olarak kalmak durumunda olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Huzursuz bacak sendromunun tedavisi vakanın neden ortaya çıktığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu sendroma sahip kişiler için genel olarak yaşam tarzı değişikliği önerileri sunulur. Bu değişimler sonrasında huzursuz bacak sendromunda bir değişiklik gözlemlenmiyorsa ilaç tedavisi yoluna gidilebilir. Doktor tarafından önerilen ilaçlar diğer ilaçları tedavi etmekte kullanılıp bu vakaya sahip kişilere de yaramaktadır. Bu ilaçlar beyindeki dopamin seviyesini yükselterek kalsiyum kanallarını etkiler, böylece bacaktaki huzursuzluk hissinin giderilmesini sağlar.

Ayrıca Bakınız: Horner Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Yorum yapın

1