İdeal Kilo Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sahip olduğumuz kilomuz üzerinde birçok sebep etkilidir. Başta yaşam alışkanlıklarımız olmak üzere genetiğimiz, fiziksel şartlar ve daha birçok etken, kilomuz üzerinde etkili olmaktadır. Bu kriterler doğrultusunda ideal kiloda olabilir ya da ideal kilo aralığınızdan uzaklaşabiliriz. Peki ideal kilo nedir? İdeal kilo aralığı ne anlama gelmektedir. 

Kilonun, boy ve yaş ile orantılı olması, ideal kilo anlamına gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, ideal kilo hesaplama konusunda vücut kitle indeksini(BMI) baz almaktadır. Vücut kitle indeksine göre 18.5 ile 24.9 arasındaki değerler, ideal kilo oranlarını ifade etmektedir. Bu değerlerin altında ya da üzerinde olmanız, ideal kilo aralığında olmadığınızı ve günlük yaşam alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerektiğini gösterir. Olmanız gereken ideal kilo aralığını hesaplamanız için geliştirilen ideal kilo hesaplama uygulaması ile şimdi hatasız bir hesaplama yapabilir, kilo oranlarınızı gözden geçirebilirsiniz.

Cinsiyete Göre İdeal Kilo Oranları

Vücut kitle indeksi (BMI), boyunuza oranla uygun kilo aralığınızı hesaplamanızı sağlar. Ancak bu hesaplamalar, kadın ve erkeklerde değişiklik göstermektedir. Bu sebeple formül bazında hesap yapmak çoğu zaman doğru sonucu vermez. Kilo ve boy arasındaki oranları hesaplarken başta cinsiyet olmak üzere yaş vb. birçok kriter göz önünde tutulmalıdır.

BENZER YAZILAR  Aralıklı Oruç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? 16:8, 5:2 Diyeti

Yapısal farklılıklar sebebiyle kadınlarda ideal kilo oranı 18.5 – 24.9 aralığında değişebilirken erkeklerde bu oran 20 – 25.5 aralığında bir değer alabilmektedir. Erkeklerin kadınlara oranla daha boylu olması, kilo oranlarında da değişiklikler oluşturmaktadır. Bu sebeple sıfır hata ile vücut kitle indeksi hesaplamalarında cinsiyet kriterini daima önemsemelisiniz.

Çocuklarda İdeal Kilo Hesaplama

Çocukluk dönemi, çocuğun ileriki yaşantısını etkileyecek önemli bir kritik dönemdir. Bu sebeple çocukluk döneminde çocuğun akranları ile arasında olan gelişim farklılıklarını daima kontrol etmeli, kilo ve boy oranlarını takip etmelisiniz. Çocuğun kilosunun ise akranları arasında ortalama bir değerde olup olmadığını tespit edebilmek için ideal kilo hesaplama işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemde çocuğunuzun kilo, boy, yaş ve cinsiyet özelliklerini belirterek hatasız ve güvenilir bir değere ulaşabilmeniz mümkün.

Çocuklarda ideal kilo aralığı için yaşa göre ideal kilo hesaplama yapılmaktadır. Yetişkinlik döneminin aksine çocukluk döneminde bir yaşın hatta ayların bile kilo aralığında önemli bir etkisi bulunmaktadır. Her ay, çocuğun belli bir miktar gelişimi söz konusu olduğundan sağlıklı bir büyüme dönemi için çocuğun gelişim oranları düzenli olarak takip edilmelidir.

BENZER YAZILAR  Göbek Yağı Eritmek 9 Etkili Öneri

İdeal Kilo ve Spor İlişkisi

İdeal kilo, her dönemde göz ardı edilen bir konu olsa da aslında sağlıklı ve uzun bir ömür için ideal kilo aralığında olmak, boy ve kilo dengesini korumak son derece önemlidir. Özellikle birkaç kilo fazlalık dahi, çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilmenize sebep olabilir. Bu kapsamda beslenme düzenine daima dikkat edilmelidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra uyku düzeni, düzenli hareket ve spor kişinin sağlıklı gelişimini desteklemektedir.

Elbette dengeli ve sağlıklı beslenme, tek başına yeterli olamadığı için, günlük alışkanlıklarınız arasına sporu mutlaka eklemelisiniz. Kilo fazlalığınız olmasa dahi, yapacağınız etkili yürüyüşler, egzersizler ya da spor aktiviteleri, kaslarınızın çalışmasına destek olur ve vücut direncinizi artırır. İdeal kilo hedefinin yanı sıra spor, birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Bunlardan en önemlisi, hedeflediğiniz ve ulaştığınız kiloyu korumanızdır. Kilonuzu yönetmenize yardımcı olacak doğru ve hareketli bir yaşamın yanı sıra porsiyonlarınızı düzenlemeli, spor ile kullandığınız enerjiyi doğru bir beslenme programı ile yeniden kazanmalısınız. Aksi takdirde ideal kilo hedefinizde sapmalar oluşabilir ve ortalamanın altına düşebilirsiniz. Bu noktada düzenli bir hesaplama yaparak ideal kilo aralığına ne kadar ulaştığınızı hesaplayabilir ve programınızı ona göre çizebilirsiniz.

BENZER YAZILAR  Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?
Yorum yapın

1