Yunanca “rheuma” kökeninden gelen iltihaplı romatizma terminolojik adı Romatoid Artrit olarak bilinen bir hastalıktır. Kemik, kas ve eklem ağrısı olarak kendini gösterir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmekle birlikte çocuklarda dahi görülebilir. El, bilek ve ayak eklemlerinde görülen iltihaplı romatizma belirtileri, çok ciddi bir şekilde insanın yaşam kalitesini düşürebilir. Genetik faktörlerin yanında sigara ve geçirilen sık enfeksiyonlar gibi çevresel etkenler de iltihaplı romatizmaya sebep olur.
İltihaplı romatizmanın çeşitleri:
- Mikrobik yani bakterilerin neden olduğu romatizma
- Mikropsuz yani bağışıklık sisteminin bozulması sonucu oluşan romatizma
- Ürik asit gibi çeşitli kristallerin eklemlerde birikmesi sonucu verdiği hasardan oluşan romatizma
İltihaplı romatizma belirtileri:
- Eklem ağrısı
- Eklem yerlerinde şişlik
- Eklemlerde kızarıklık, sıcaklık artışı ve hassasiyet
- Bitkinlik ve halsizlik
- Harekette kısıtlanma ve zorlanma
- Kasılma ve sertleşme
İltihaplı romatizma tedavisi
Romatoid artrit önlem alınmazsa hızlı şekilde ilerleyen bir hastalıktır ve çok sık görülür. Korkmayın ağrılar için ilaçları mevcuttur ve bir çoğu da çok etkilidir. Kapalı ve yağmurlu havalarda şikayetler artabilir. Tıbbi tedavi yanında beslenme de önemlidir. En faydalı besin içindeki mineral ve vitaminlerle taze balıktır. Oluşturulan kapsamlı tedavi hastalığı tamamen geçirmez fakat hayatı sürdürebilmek için yardımcı olur. Tedavi sonrası şikayetleriniz çok ciddi bir şekilde azalır. İltihabın kurutulması birinci tedavi hedefidir ve ağrılar azaltılarak hasta memnuniyeti sağlanır. Romatizmanın çeşidine göre antienflamaturlar(ağrı kesiciler), steroidler(kortizon) gibi verilen ilaç farklılık gösterir. Bunun yanında yapılacak egzersizler hastayı oldukça rahatlatır. En ideal egzersiz yüzme olabilir.
İltihaplı romatizma belirtileri görüldüğünde en çok kullanılan ilaçlar NSAIDs(nonsteroidal anti iltihap ilaçlar), hastalık modifiye edici anti romatizmal ilaçlar ve çeşitli biyolojik ajanlardır. Eklemlerde oluşan hasar ciddi boyutlarda ise bunları onarabilmek için ameliyat önerilir. Ameliyat sonrası eklemde onarım ve kaynama sağlanır.
İltihaplı romatizmada alternatif tıp
Zencefil ve zerdeçal çayı, yeşil çay, balık ya da balık yağı iltihaplı romatizmaya en çok fayda sağlayan bitkisel çözümlerdir. ayrıca ısırgan otu, lahana yaprağı, rezene, hardal, mayıs papatyası da faydalı olarak bilinir.