İstanbul Fizyoterapist Randevusu Nasıl Alınır? – Doğru Fizik Tedavi

Hareketsiz kalmak, fiziksel yetersizlik sorunlarının en başında gelen nedenlerden birisidir. Özellikle pandemi sürecinin de etkisiyle birlikte birçok meslek grubu uzaktan çalışma ve esnek mesai sistemine geçiş yapmıştır. Durum böyle olunca, masa başında geçirilen süreler artmış ve dolayısıyla kas ve iskelet sistemlerimizde de bazı yetersizlikler doğru orantıda yükselmiştir. Bunu bir miktar arama trendlerinden de anlayabiliyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi özellikle büyükşehirlerde istanbul fizyoterapist, ankara fizyoterapist, izmir fizyoterapist, bursa fizyoterapist gibi arama terimlerinin yükselişe geçtiğini görüyoruz.

Tabi ki yalnızca hareketsiz kalmak beden sağlığınızı tehdit eden tek bir unsur değildir. Bununla birlikte nörolojik, spor yaralanmaları, kronik ve daha birçok sebepten dolayı da fizik tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

İstanbul Fizyoterapist Hizmeti

Uzman bir fizyoterapist ile tedaviye başlamazsanız, geri dönüşü çok zor bir yola girmeniz olasıdır. Bu sebeple doğru tercihte bulunmanız sizi hem zaman kaybından hem de maddi kayıptan koruyacaktır. İstanbul fizyoterapist uzmanları için arayış içerisindeyseniz öncelikle bilmeniz gereken bazı konular vardır.

Temelden alalım ve fizyoterapistlik mesleğinin bel kemiği olan fizik tedavi nedir bunu inceleyelim. Yazının ilerleyen bölümlerinde ise; klinikte veya evde fizik tedavi hizmeti veren en iyi İstanbul fizyoterapist listesine nasıl ulaşırsınız ve nasıl randevu alabilirsiniz ondan bahsedeceğim. Dilerseniz yazının alt bölümüne ilerleyerek konu hakkında hızlı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.

Fizik Tedavi Nedir?

Hastaların fiziksel ve mental sağlığına kavuşmaları ve bunları güçlendirmeleri için gerekli olan uygulamalar bütünüdür. Fizik tedavi insanların aklında yalnızca kas ağrıları ve omurilik sorunları gibi fiziksel aktivitelerinize engel teşkil eden sorunları çözmek için var olan yöntem olduğu sanılmaktadır. Ancak sadece bunlarla sınırlı olmayıp çok geniş bir uygulama ve tedavi yelpazesine sahiptir. Günlük yaşantınızı daha kaliteli bir şekilde sürdürmek için gereklidir.

manuel-terapist-istanbul Pin
fizyoterapi merkezi istanbul

Fizik Tedavinin Yararları ve Hangi Hastalara Uygulanacağı

Hareket yetkinliklerinizi arttırmak, duruş bozukluklarınızı gidermek ve sağlığınızı kazanmak için fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Yaş grubu, cinsiyet ve meslek fark etmeksizin fizik tedavi herkes için vardır. Küçük bir bebekten, yaşlı bir kimseye değin aşağıda liste halinde bahsettiğimiz konulardan birinden veya daha fazlasından mustarip iseniz fizik tedaviye başlanması gerekir.

  • Çarpma, kaza, sinirsel hastalıklar, travma geçiren ve dolayısıyla nörolojik problemler(Parkinson, felç gibi…) neticesinde yaşanan sorunların çözümü için tedavi uygulanır.
  • Akciğer ve solunum problemleri(KOAH gibi) olan hastalara nefes egzersizleri yaparak sağlığına kavuşması sağlanır.
  • Kalp krizi geçiren hastalarda kalp ve dolaşım sisteminin düzene oturmasını sağlamak adına metotlar kullanılmaktadır.
  • Doğum ve ameliyat gibi operasyonların öncesi ve sonrasında hastanın erken ayağa kalkması için yöntemlere başvurulmaktadır.
  • Gelişimi engelleyen bazı genetiksel hastalıkların tedavisi için uygulanır.
  • Ameliyatlarla çözülemeyen durumlarda ve ilaç kullanımı zorunlu olan hastanın sağlık problemlerini azaltır veya yok eder.
BENZER YAZILAR  Cefaks 500 Mg Ne İşe Yarar?

Peki, fizik tedavi uygulamalarını gerçekleştiren uzmana ne isim verilir ve neler yapar?

Sorusunun detaylı cevabını ele alalım. Böylece hayattaki en kıymetli varlığınız olan sağlığınız için aklınızdaki soru işaretlerini giderebilir ve İstanbul’da sizin için en doğru uzman fizyoterapisti öğrenebilirsiniz.

Fizyoterapist Kimdir, Ne İş Yapar?

Öncelikle bir konuya açıklık getirmemiz gerekir ki, bu husus gerçekten önemli ve kafa karışıklıklarına yol açabilmektedir. ‘Fizyoterapist’ ve ‘fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı(FTR)’ kavramları birbirleri ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak FTR uzmanı unvanını, tıp fakültesi eğitimi alan ve bu alanda uzmanlık sertifikalarını kazanan kişilerdir. Hastalığın tanısını ve tedavi yöntemini belirleyen kişidir.

Fizyoterapistler de yine üniversite mezunu ve lisans eğitimini tamamlamış uzmanlardır. Fizyoterapistlerin, hastalığın tanısını koymak gibi bir görev tanımı bulunmamaktadır. Bununla birlikte FTR uzmanının önerdiği tedavi yöntemini uygulayan ve süreci yöneten kişilerdir. Yani tanınız koyulduktan sonra uygulayıcı olarak görev yapan kişidir.

Ülkemizde nüfusun dörtte birlik bir kısmı İstanbul’da ikamet etmektedir ve dolayısıyla çok fazla sayıda İstanbul Fizyoterapist araştırmaları yapılmaktadır. Bu anlamda karşınıza çıkan sonuçlarda şunları iyi bilmeniz ve buna göre aksiyon almanız gerekir;

  • Fizyoterapistler, halk tabirinde tanımlandığı gibi kırıkçı/çıkıkçı kimseler değildir. Alanında profesyonelleşmiş, tıbbın ve bilimin ışığında çalışmalarda bulunan uzmanlardır.
  • Hiçbir fizyoterapist size hastalığınızın tanısını koymaz, koyamaz. Yalnızca bilgi amaçlı tavsiyelerde bulunabilir ve bir FTR uzmanı tarafından sorununuzun teşhis edilmesi için yönlendirme yapabilir. Akabinde gerekli ise fizik tedaviye başlanır.
  • Genellikle tek başlarına süreci yönetirler. Kritik ve ağır vaka hastalarında doktor, hemşire gibi kompetan ekip ile birlikte sürdürürler.
  • Fizyoterapist, herhangi bir uzvunu veyahut da organını kaybeden ve yerine takılmış ortez, protezin nasıl kullanılacağını hastaya öğretir.
  • Genellikle tek bir seansta sonuca varmak mümkün değildir. Buna istinaden tedavi uygulamaları seanslar halinde devam edecektir. Ek olarak hastaya kondisyon ve fiziksel aktiviteleri güçlendirecek egzersizler yazılır.
  • Mesleğin püf noktalarına hakim ve kendisini geliştiren, güncel kalan kişiler fizyoterapistlik mesleğini icra edebilirler.
istanbul-fizyoterapist-hizmeti Pin
Fizyoterapi Uygulama

Fizyoterapi Uygulama Alanları Nelerdir?

Hastanın fiziksel ve mental durumu göz önünde bulundurularak birçok fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulama yöntemi mevcuttur. Hangi metodun uygulanacağını tespit etmek ise FTR uzmanı hekim tarafından belirlenmektedir. Akabinde fizyoterapist tarafından tedaviye başlanır. Bu yöntemlerden bazılarını şeffaf bir şekilde ele alacağız. Aynı zamanda hangi tedavinin ne için kullanıldığını öğrenebileceksiniz.

BENZER YAZILAR  Minoset Ne İşe Yarar?

Egzersiz:

Fizik tedavi yöntemlerinden en sık kullanılan ve tercih edilen uygulamasıdır. Tedavinin ana unsurudur. Hastanın kas ve iskelet sisteminde oluşan yetersizlikleri gidermek ve güçlendirmek için uygulanır. Egzersizler, felçli ve kas sorunları yaşayan hastaların kabiliyetlerini yeniden kazanması ve sağlıklarına kavuşmaları için kullanılan tedavi bütünüdür. Bununla birlikte uzun süre alçıda kalan belirli bir uzvun ya da uzuvların kullanılamaması durumları olabilir. Bunda da yine egzersizler ile kaybedilen kas yetileri geri kazanılması hedeflenmektedir. Bununla birlikte duruş bozuklukları neticesinde yaşanan ağrı ve problemli bölgelere de bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Özet ile bu tedavi sürecinde hastanın sorunlarını önlemeye yönelik planlama oluşturulur ve sorunun kaynağı olan yapıların güçlendirilmesi hedeflenir.

Manuel Terapi:

İsminden de anlaşılacağı üzere herhangi bir alet veya tıbbi cihaza gerek duyulmamaktadır. El ile uygulanan fizik tedavi türüdür. Gerek dünyada gerekse de toplumumuz da çok eski yıllardan beri manuel terapi yöntemine başvurulmaktadır. Bununla birlikte manuel terapi tedavi yöntemine başlamadan önce muhakkak uzman bir doktor tarafından hastaya gerekli tetkikler yapılmalıdır. Olası riskler sıfıra indirgenmelidir. Çünkü hastanın üzerinde yapılan bu tedavi yönteminde herhangi bir yanlış uygulama, geri dönüşü olmayan sonuçları beraberinde getirebilmektedir. Örneğin, bel fıtığı hastasına uygulanan yanlış bir metod, sinir sisteminde kalıcı hasarlar oluşturur.

Manuel terapi teknikleri kendi içerisinde 3 grupta sınıflandırılmaktadır;

  1. Ger ve Say
  2. Yumuşak Doku Mobilizasyonu
  3. Eklem Mobilizasyonu

Bu tekniklerin her biri hastanın ihtiyacına göre uygulamaya geçer.

covid-19-istanbul-ozel-fizyoterapist Pin
covid 19 İstanbul özel fizyoterapist

Termoterapi & Hipertermi:

Vücudun ağrılı kısmına uygulanan yüksek sıcaklıkta yapılan tedavi yöntemidir. Bu yöntem kızılötesi ışınlar, sıcak su ve termal paketler gibi ısıların tedavi edici prensibine dayanır. Özellikle de kanser hastalarının tedavisinde hipertermi tekniğine başvurulmaktadır. Yüksek sıcaklıklarla vücuda verilen ısı, kanser hücrelerine etki edip, zararlı hücrelerin yok edilmesini sağlamaktadır.

BENZER YAZILAR  Croxilex Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Bununla birlikte termoterapi, kan dolaşımını ve sinirsel iletimi arttırarak hastanın biyolojik olarak güçlenmesine katkıda sağlar.

Elektroterapi:

Adından da anlaşılacağı üzere elektrik akımı kullanarak uygulanan tedavi yöntemidir. Elektroterapi uygulanan hasta da ödemi azaltır veya yok eder. Sinir hasarı yaşanmış dokular yeniden yapılandırılır. Keza uygulanan bölgedeki ağrıyı azaltmakla birlikte kan dolaşımını da arttırarak iyileşme sürecini hızlandırır.

Fototerapi:

UV ve lazer ışınları ile gerçekleştirilen fizik tedavi tekniğidir. Hastalığın nüksettiği vücudun belirli bölgelerine ışın atışları gerçekleştirilerek tedavi süreci yönetilir. Özellikle sedef, egzama, sarılık ve bazı deri hastalıklarında bu yöntem uygulanır. Hasta kişi, alanında profesyonel bir fizyoterapist tarafından gözetim altında tutulmalıdır. Hastanın kontrol altında tutulmaması ve tecrübeli bir fizyoterapistin olmaması gibi durumlarda, deri üzerinde yanıklar ve bazı yan etkiler ile karşılaşılabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz tekniklere ek olarak diğer fizyoterapi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Hastanın durumu ve bireysel özelliklerini göz önünde bulundurarak tedaviye başlanır. Tedavi süresi, uygulanan tekniğe ve yine hastanın tedaviye verdiği tepkiye göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte fizik tedavi uygulamaları ortalama olarak 10-25 seans arasıdır.

fizik-tedavi-istanbul Pin
İstanbul Fizyoterapist Listesi

İstanbul Fizyoterapist Listesi

İçeriğimizde bahsettiğimiz gibi siz de kas ağrılarınızdan, duruş bozukluklarınızdan, sinirsel, dolaşım ve solunum vb. gibi rahatsızlıklarınızdan mustarip misiniz? Öyle ise naçizane tavsiyemiz, en kısa sürede bir FTR uzmanına danışınız. Fizik tedavi uzmanına danıştıktan sonra özel fizyoterapist hizmeti almak isterseniz çok faydalı bir siteyi sizin le paylaşmak isterim.

https://ozelfizyoterapist.net

Bu site sayesinde sadece İstanbul değil tüm Türkiye’de bulunduğunuz ilçeyi yazarak kendi kliniğinde veya evde fizik tedavi hizmeti veren özel fizyoterapistleri bulabilirsiniz. Üstelik online veya telefonla randevu alma imkanı da bulunmaktadır. İstanbul içinde ise; Kadıköy, Bakırköy, Şişli, Maltepe, Kartal, Beşiktaş gibi ilçe ismi yazarak da size en yakın fizyoterapisti bulabilirsiniz.

İstanbul fizyoterapist listesine ise direkt olarak aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;

https://ozelfizyoterapist.net/lokasyonlar/istanbul-evde-fizik-tedavi

İstanbul Fizyoterapist uzmanları doğru ve profesyonel tedavi için sizlere mutlaka yardımcı olacaktır. Ağrısız günleriniz, sağlıklı bir ömrünüz olsun…

Yorum yapın

1