Kaçış Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Kaçış sendromu 1960 senesinde Bayard Clarkson kişisi tarafından bulunmuştur. Kan içerisinde yer alan mineral, kılcal damar gibi yapıların çevresinde bulunan organlara ulaşmasıdır. Kaçış sendromunun bir diğer adı Clarkson sendromudur. Kılcal damar içerisinde yer alan sıvıların damar dışarısına doğru hareket etmesidir. Kılcal damarda bu tür olayların gerçekleşmesi ile kişinin vücudunda belirli kısımlarda şişmeler oluşur. Aynı zamanda bireyin tansiyonun düşmesi ile atak geçirmeye başlar. Atak kısmı sendromun en önemli kısmıdır. Kişinin atak geçirmesi sendromun tehlikeli yanıdır. Nadir olarak görülen ancak tehlikeli bir sendrom türüdür. Tedavi edilmemesi halinde ölüme yol açabilir. Atakların yaşanması ile ortaya çıkan hastalık birçok nedenle oluşan sendromdur. Hastalığın sıklığı kişiye göre değişir. Kişide bir yıl içerisinde bir kez yaşanabilir. Bazı kişilerde ise bir sene içerisinde çok kez yaşayabilir.

Kaçış Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Kaçış sendromu hastalığına birçok neden sebebiyet verebilir. Sendromu tetikleyen nedenlere kişi dikkat etmemesi halinde yakalanma şansı yüksektir. Kaçış sendromunun nedenleri arasında en belirgin özellik ise hemotolojik hastalığında tedavi için kullanılan ilaçların etki oranı yüksektir. Hemotolojik hastalığı dışında kişinin sahip olduğu otoimmün, farklılaşma sendromu, hemofagositik sendromu, hemorojik ateş, yumurtalık hiperstimülasyon gibi birçok hastalıklar da sendroma etki eder. Kişinin besin zehirlenmesi yaşaması halinde de kaçış sendromuna rastlanabilir. Hastalık dışında bireyin kullandığı ilaçlar da kaçış sendromu ile ilişkilendirilir. Kemoterapi tedavisi için kullanılan ilaçlar, interlökinler ilaçları, monoklonal antikorlar ilaçları sendromu tetikleyebilir. İlaçlar dışında kişinin geçirdiği enfeksiyon hastalıkları, karbonmonoksit zehirlenmesi de etkiler.

BENZER YAZILAR  Piyeloseptyl Nedir? Ne İşe Yarar?

Kaçış Sendromu Belirtileri Nelerdir?

kaçış sendromu belirtileri nelerdirPin
kaçış sendromu nedir? nedenleri, belirtileri, tedavisi, testi 3

Kaçış sendromu teşhisi konulan bireylerde sendrom ile ilgili belirtiler söz konusudur. Kişinin şikayetleri doğrultusunda sendromu yansıtan belirtilerle teşhis konulur. Kişinin hastalıkta yaşadığı durumlar sendromun belirtileridir. Kaçış sendromunun belirtileri:

  • Kişinin hastalığı yaşaması halinde sürekli tansiyon düşüklüğü olması
  • Kişinin hastalık süreci içerisinde kanının yoğunlaşması
  • Sürekli kişide baş dönmesi yaşaması
  • Bireyin vücudunda karın ağrısının sürekli olması
  • Bireyin midesinin sürekli bulunması
  • Vücut yapısında bazı bölgelerde şişlik bulunması
  • Sendroma sahip kişinin bağırsaklarında ödem oluşması
  • Sendromda kişinin karnında asit birikimi oluşması
  • Ani bir atak durumu yaşanması
  • Kan damarında sıkıntılı durumların yaşanması nedeniyle kalp yetmezliği veya akciğer yetmezliği gözükmesi
  • Kalpte veya akciğer içerisinde sıvı birikmesi durumu yaşanması
  • Sürekli halsiz hissedilmesi
  • Kiloda fazla artış durumu yaşanması

Kaçış Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Kaçış sendromu için kişinin gerekli şikayetleri olması halinde ilk önce muayene işlemi gerçekleşir. Muayene işlemi sonrasında kaçış sendromunun testi yapılır. Sendrom için testler yapılması için kişinin vücudunda şişlik, kanda yoğunlaşma olması ve tansiyon düşüklüğü şikayetlerinin bulunması gereklidir. Kişide bu şikayetler doğrultusunda kan testleri yapılır. Yapılan testlerde hastalığı doğrular nitelikte sonuç çıkması halinde gerekli tedavi yöntemine başvurulur. Kişinin çıkan sonucunda kanın 90 mmHg altında çıkması durumunda sendrom teşhisi konulur. Aynı zamanda kişinin aniden atak geçirmesi halinde ise kanın 40 mmHg üzerinde çıkması da sendromu belirtir. Kan testleri dışında kişiye genetik sağlık taraması yapılır. Aynı zamanda kişinin kronik hastalığı olup olmadığını öğrenmek için de gerekli testler yapılır.

BENZER YAZILAR  Bele Vuran Kasık Ağrısı Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?

Kaçış Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kaçış sendromunun tedavisi uzun süreci kapsar. Hastalığın tehlikeli ve detaylı şekilde incelenmesi gereklidir. Kişide yer alan şikayetler doğrultusunda gerekli test ve muayene işleminden sonra tedavi yöntemi izlenir. Kişinin şikayetlerini hafifletme ve azaltma amacıyla tedaviler sürdürülür. Şikayetlerin yanı sıra kişinin atak geçirmesi önlenir. Tedavide bireyin atak geçirmesi engellenmeye çalışılır. Sendrom için genellikle grip enfeksiyonu için kullanılan ilaçlar tercih edilir. Kişiye antibiyotik, astım ve bronşit için gerekli ilaçlar verilir. İlaçlarla birlikte kişinin durumu sürekli gözetim altına alınmalıdır. Kişinin düzenli ve çok kez tansiyonu ölçülmelidir. Tansiyon sonrasında kişiye alerji testi yapılarak alerjisi olan durumlar test edilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Conn Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Yorum yapın

1