Kakule bitkisi, zencefilgiller familyasından sağlığa faydalı bir baharattır. Ülkemizde yetişmez. Hindistan gibi ülkelerden ithal edilir. Keskin bir tadı vardır. Yemeklere, hamur işlerine, kahveye ve çaya aroma vermesi için konur. Tek başına çayı da demlenebilir.
Kakule Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Şifa deposu bir bitki olan kakule, kullanmadan hemen önce öğütülmelidir. Aksi halde içeriğindeki faydalı maddeler hava ile temas ederek kaybolabilir. Öğütülen kakule hamur işlerine, yemeklere, çaya ve kahveye konabilir.
Böylece hem aromasından faydalanılır hem de sağlığa katkısı sağlanır. Özellikle baklagil ve balık yemeklerine çok yakışır. Hatta sütlü tatlılarda ve hoşafta da kullanılır. Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerde hamur işlerinde çok sık katılmaktadır.
Kakule bitki çayları gibi demlenip içilebilir. Bunun için bir çay fincanı kaynar suya bir tatlı kaşığı kakule tohumu konur ve 8-10 dakika demlenmeye bırakılır. İsteğe göre tatlandırmak için bal ya da şeker konabilir. Sıcak olarak tüketilir.
Aromasını sevenler için kakulenin kahvelere eklenmesi de mümkündür. Kahve yapılırken her fincan için yarım çay kaşığı kadar öğütülmüş kakule eklenebilir.
Kakule Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Kakule iyi bir mineral ve vitamin kaynağıdır. A ve C grubu vitaminleri içeriğinde bol miktarda bulundurur. Sodyum, kalsiyum, manganez, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir.
Kakulenin sağlığa faydaları özetle şunlardır.
- Sinirleri yatıştırır.
- Depresyon, anksiyete, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi gelir
- Sindirim sisteminin işleyişini kolaylaştırır
- Gaz gidericidir
- Mide asitlerini düzenler
- Stresi azaltır
- Yatmadan önce içildiğinde vücudu gevşetir ve rahat bir uyku sağlar
- Kötü kolesterolü düzenler
- Tansiyonu dengeler
- Vücudun kan dolaşımını düzenler, kanı seyreltir
- Çok güçlü bir afrodizyaktır. Cinsel isteği ve cinsel gücü artırır.
- Kadınların adet dönemlerinde yaşadığı ağrılara iyi gelir
Ağız, diş ve diş eti problemlerine iyi gelir. Ağızdaki zararlı mikropları öldürür. Bu nedenle tohumlarının ağızda çiğnenmesi veya suda demlenmesiyle elde edilen su ile ağzın çalkalanması tavsiye edilir. Ağız kokularına iyi gelir. Hindistan’da bu özelliği nedeniyle kakule ağızda çiğnenmektedir. Öksürüğe iyi gelir.
Bu faydaları nedeniyle kakule bitkisi aranan bir baharattır. Hindistan ve Nepal gibi ülkelerden dünyanın her yerine ihraç edilmektedir.
Kakule Bitkisinin Sağlığa Zararı Var mıdır?
Kakule bitkisini aşağıdaki durumlarda doktora danışarak tüketmekte fayda vardır.
- Düzenli olarak depresyon ilacı kullanılıyorsa
- Aspirin gibi kan inceltici ilaçlar kullanılıyorsa
- Safra kesesinde taş oluşma durumu varsa
Bu hallerde kakulenin yoğun kullanımı problem olabilir.
Source: wikipedia / gardenerspath