Katarakt ameliyatından sonra mercek kayması nadir görülen bir durumdur. Katarakt ameliyatı sonrası merceğin hareket ettiği görülmez. Buna rağmen mercek yerinde çıkabilir. Hasta böyle bir sorun yaşadıktan sonra bulanık görme, göz ve baş ağrısı ya da çift görme gibi birtakım semptomlar gösterir. Mercek kayması olduğu zaman acil bir tedavi gerektirir. Katarakt ameliyatı sonrası mercek kayması tedavi edilmezse hastada göz içi iltihap, retina dekolmanı ve kornea ödemi gibi sorunlar ortaya çıkar.
Mercek Kayması Nasıl Tedavi Edilir?
Mercek kaymasının tedavisi için hastanın durumuna göre bir gidişat izlenir. Mercek kaymasının çok az olduğu ve görüşü etkilemediği durumlara karşı bazı doktorlar hastalarına herhangi bir tedavi önermez. Görme bozukluğunun yaşandığı durumlarda ise hastaya cerrahi işlem yapılır. Böyle bir senaryoda göz içi lensi manipüle edilir. Daha sonra retinayı çekmeyi önlemek adına gözün arka kısmında yer alan boşluğu dolduran vitreus isimli jelin çıkarılma işlemi uygulanır.
Mercek kayması durumunda hastanın göz içi lens tipine ve göz anatomisine göre bir tamir tekniği uygular. Bunlardan ilki merceği daha iyi bir yere konumlandırmaktır. Hastanın kayan merceği daha iyi bir şekilde yerleştirilir. Yerine sabitlenerek pek çok faktöre karşı dayanıklı olması sağlanır. İkinci yöntem ise merceğin değiştirilmesidir. Bu senaryoda kayan mercek göz içinden çıkartılır. Yerine başka bir göz içi lens kullanılır.
Katarakt Ameliyatı Sonra Neye Dikkat Edilmelidir?
Katarakt ameliyatından sonra dikkat edilecekler hastanın sağlığına hızlı bir şekilde kavuşmasını sağlar. Katarakt ameliyatı sonrası mercek kayması gibi sorunlar yaşamamak için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Ameliyattan sonra ağır fiziksel aktivitelere ara vermek gerekir. Ağır içeriğe sahip olan fiziksel aktiviteler göz basıncını arttırma riski bulundurur. Başı uzun süre eğme, ağırlık kaldırma ve spor yapma aktivitelerinin birkaç hafta boyunca ertelenmesi sağlık açısından önemlidir.
- Gelecek zarara karşı gözleri dış etkenlerden korumak merceklere bir zarar gelmesinin önüne geçer. Katarakt ameliyatından sonra gözler her zamankinden daha hassas bir yapıya sahip olur. Elle göze temas etmek, kirpik kaçması, toz ve dumanla temas etmesi gözde batma ve yanma gibi şikayetleri ortaya çıkarır.
- Katarakt ameliyatından sonra gözleri su ile temas ettirmemek büyük önem taşır. Bu nedenle bir süre havuz ve denize girmemek yararlı olur.
- Doktorun belirttiği süreye kadar araç kullanmamak olası kazaları engeller.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Hangi Komplikasyonlar Oluşabilir?
Katarakt ameliyatından sonraki komplikasyonlar iyileşme dönemindeki bazı hastaların başına gelir. Çoğu hafif olduğu halde nadiren ağır sonuçlar görülebilir. Katarakt ameliyatından sonra en sık görülen komplikasyonlar şunlardır:
- Operasyon bölgesi ameliyattan sonra mikroplara maruz kalabileceği için enfeksiyon gelişebilir. Ağrı, kızarıklık ve bulanık görme şeklinde görülen enfeksiyonun türüne bağlı olarak iltihaplanma oluşturabilir.
- Gözün gerisinde yer alan retina epiteli bir sebepten tabakadan ayrılabilir. Görme kaybına neden olan bu durum nadiren ortaya çıkar.
- Ameliyattan sonra bazı hastalarda yüksek göz şikâyeti görülür.
- İşlemin hemen ardından gözler ışığa karşı hassasiyet duyar. Bu nedenle hastaların iyileşme sürecinde güneş gözlüğü takması önerilir.
- Pitoz adı verilen düşük göz kapağı katarakt ameliyatı sonrası görülen komplikasyonlar arasında yer alır. Çoğu zaman kendiliğinden geçse de uzun süre kaldığı zaman tedavi edilmelidir.
Mercek Kayması Hangi Sorunlara Neden Olabilir?
Mercek kaymasının sorunları gözde iltihaplanma gibi hastalıklara neden olmasıdır. Bazı hastalarda bağ dokularının görülmesi şeklinde kendini gösterir. Katarakt ameliyatı sonra travma gibi nedenlere sebep olabilen mercek kayması hemen müdahale edilmesi gereken önemli bir sorundur.
Ayrıca Bakınız: Çınar Yaprağı Çayı Faydaları Nelerdir?