Kulak tıkanıklığı sorununu birçok insan yaşamakta ve çözümünü bilmemektedir. Kulak tıkanıklığı neden olur, nasıl geçer? Ayrıntılı bilgileri yazımız içerisinden inceleyebilirsiniz.
Kulak tıkanıklığını geçirmek için evde tercih edebileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında kulak tıkanıklığı için ilk tercih edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Yutkunarak östaki borunuzu açmanız gerekmektedir. Bu sayede kaslar gevşeyeceği için boru açılmaktadır.
- Esneyerek östaki borusunda bulunan kasları gevşetebilirsiniz. Bu yöntem yutkunmaktan çok daha etkili bir yöntemdir. Östaki borunuzun açılması halinde çıt sesini duyabilirsiniz.
Her iki yöntem de kulak tıkanıklığı probleminizin geçmesine yardımcı olacaktır. Ancak bu yöntemleri kullanarak kulak tıkanıklığı probleminizi geçiremediyseniz, bu durumda tavsiyemiz Kulak Burun Boğaz doktoruna muayene olmanızdır. Yine de deneyebileceğiniz bazı evde tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.
Evde Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçirilir?
Evde kulak tıkanıklığını geçirmek için tercih edebileceğiniz tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kulak tıkanıklığının en sık rastlanan nedeni kulak kiridir. Eğer tıkanıklığınız kire bağlı ise eczaneden hidrojen peroksit alarak probleminizi giderebilirsiniz. Kullanmak için bir bardağın yarısına sıcak su, kalan kısmına ise hidrojen peroksit eklemeniz gerekmektedir. Ardından yatar pozisyonda birkaç damla damlatmanız yeterli olacaktır.
- Sakız çiğnemek, kaslarınızın çalışmasına yardımcı olacaktır. Sakız çiğneyerek östaki borunuzun açılmasını sağlayabilirsiniz.
- Derin nefesler alıp burnunuzu elinizle sıkarak yavaşça burnunuzdan nefes vermeniz tercih edebileceğiniz bir diğer seçenektir.
- Kaynar su dolu bir kaba başınızı yaklaştırıp hafif bir havluyla örtmek tercih edebileceğiniz bir diğer seçenektir. Yavaş yavaş nefes alıp vererek rahatlayabilirsiniz.
- Zeytinyağını biraz ısıttıktan sonra kulağınıza birkaç damla damlatmanız ve 10 dakika kadar beklettikten sonra temizlemeniz tercih edebileceğiniz bir diğer kulak tıkanıklığı geçirme yöntemidir. Günde 1 ya da 2 defa yapabileceğiniz bir yöntemdir.
- Bir su bardağı sıcak suya birkaç damla çay ağacı yağı eklemeniz ve buharını kulağına tutmanız rahatlatacak bir diğer yöntemdir.
- İki diş sarımsak ezip zeytinyağında bekletmeniz gerekmektedir. Ardından bu karışımı kaynatmalı ve soğumaya bırakmalısınız. Soğuyan karışımdan birkaç damla damlatmanız halinde kulak tıkanıklığınız geçecektir.
Kulak Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kulak tıkanıklığı tedavisi, evde tedavi yöntemleri denendikten sonra doktora giderek gerçekleştirilmesi gereken tedavi yöntemidir. Evde tedavi yöntemleri genel olarak kulak tıkanıklığı problemlerini çözmektedir. Ancak bu durum herkes için aynı değildir.
Kulak tıkanıklığı problemlerini evde geçiremeyen kişilerin Kulak Burun Boğaz doktoruna muayene olması gerekmektedir. Muayene neticesinde kulak temizlenerek açılması sağlanmakta ve kulak tıkanıklığına neden olan problem giderilmektedir. Kulak tıkanıklığına birçok farklı problem neden olabilmektedir. Alerji, sinüzit, grip gibi rahatsızlıklar nedeniyle kulak tıkanıklığı oluşması halinde bu rahatsızlıkların da giderilmesi için tedavi gerçekleştirilmektedir.
Kulak Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?
Kulak tıkanıklığı belirtileri, başlangıçta hafif şekilde kendini göstermektedir. Ancak problemin ilerlemesi halinde yüksek ağrı ve işitme kaybı gibi olumsuzluklar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle belirtileri gördükten sonra evde tedavi yöntemleri ile rahatsızlığınızı giderememeniz halinde yapmanız gereken mutlaka doktora başvurmak olmalıdır. Kulak tıkanıklığı belirtileri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kulaklarda dolgunluk hissi
- Kulaklarda tıkanıklık hissi
- Hafif düzeyde işitme kaybı problemi
- Baş dönmesi
- Ağrı
- Kulakta rahatsızlık hissi
Kulak tıkanıklığı belirtilerine hastalığın neden olduğu probleme göre farklı belirtiler de eşlik edebilmektedir.
Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?
Kulak tıkanıklığı nedeni olabilecek birçok farklı neden bulunmaktadır. Bununla birlikte en sık rastlanan nedeni basınç değişimleridir. Özellikle yükseklik değişimlerinde basınç değişimi kulak tıkanıklığına neden olabilmektedir. Kulak tıkanıklığına neden olabilecek diğer problemler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
Kulak kiri, kulak tıkanıklığı problemine neden olabilecek bir husustur. Buşon, kulak kiri olarak bilinmektedir. Kulak kiri, kulağın dış kısmından salgılanmaktadır. Kişi tarafından temizlenmediği takdirde, kendi kendine dışarı atılmakta ve kulağın iç kısmına girmemektedir. Kulağın kulak çubuğu ile temizlenmesi, kulak tıkanıklığına neden olabilmektedir. Çünkü kulak çubuğu kulak kirinin kulağın gerisine doğru itilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle de kulak tıkanabilmektedir .
Dış kulak iltihabı, kulak tıkanıklığına neden olabilecek bir diğer problemdir. Dış kulak kanalı iltihabı sıklıkla kulağın fazla neme maruz kalması nedeniyle meydana gelmektedir. Çünkü kulak içerisindeki nem bakterilerin kulak içerisinde iltihaplanmasına neden olmaktadır. Nadiren alerjik veya dermatolojik bir sebep nedeniyle de meydana geldiği görülmektedir. Bu durumda orta kulak iltihabı nedeniyle bir akıntı meydana gelmekte ve kulağı tıkayabilmektedir.
Orta kulak iltihabı, kulak tıkanıklığı nedenlerinden birisidir. Kulak zarının arka kısmında hava dolu bir bölge bulunmaktadır. Bu bölgede bir enfeksiyon meydana gelmesi halinde, bölgede bulunan sıvı genze ulaşamamaktadır. Bu nedenle de orta kulak bölgesinde iltihaplanma meydana gelmektedir. İltihap ise kulak tıkanıklığına neden olabilmektedir.
Östaki borusundaki işlevsel problemler, kulak akıntısının bir diğer nedenidir. Östaki borusu, kulak basıncını dengelemektedir. Bu bölgede bir rahatsızlık meydana gelmesi halinde, kişide kulak tıkanması problemi meydana gelmektedir. Çünkü basıncın dış ortam ile eşitlenememesine neden olmaktadır.
Kulagimda hisirti var kkb ye gidiyorum hemen yikansa gecer deyim damla veriyorlar