Meyan kökü tarihte önemli bir yere sahip, eski Mısır firavunları tarafından tatlı bir içecek olarak tercih edilen bir bitkidir. Asur, Mısır, Çin ve Hindistan gibi eski uygarlıklarda da kullanılmış olan meyan kökü, baklagiller familyasından bir çalı tipi bitkidir ve genellikle Avrupa, Asya ve Orta Doğu’da yetiştirilir. Özellikle tatlandırıcı olarak şeker ve çeşitli yiyecek, içecek ile tütün ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.
Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?
Meyan kökünün sağlık üzerindeki olumlu etkileri içinde bulunan glisirizin, triterpenler, saponinler ve flavonoidler gibi etken maddeler sayesindedir. Meyan kökünün faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Anti-bakteriyel ve anti-viral özellikleri ile hastalık yapıcı mikroorganizmaları yok eder.
- Aldosteron hormonunu dengeleyerek yüksek tansiyon ve damar sertliğine iyi gelir.
- Yağ yakımını destekleyerek, obeziteyle mücadeleye yardımcı olur ve Tip 2 diyabetin ileri yaşlarda ortaya çıkma riskini azaltır.
- Gastrit ve asit artışını engelleyerek, reflü semptomlarını hafifletir.
- Mide iltihabını azaltarak ülser tedavisine destek olur.
- İçeriğindeki fitoestrojenler sayesinde menopoz semptomlarını hafifletir.
Meyan Kökünün Zararı Var Mı?
Her bitki ve ilaçta olduğu gibi meyan kökünün günlük alım dozu da önemlidir. Aşırı tüketildiğinde zararlı sonuçlar doğurabilir. Özellikle düzenli ilaç kullananlar ve hamile veya emziren anneler için tavsiye edilmez. Aşırı tüketimi şu zararları doğurabilir:
- Kas güçsüzlüğü ve kemik erimesi riskini artırabilir.
- Kortizon hormonunun aşırı salınımına neden olabilir.
- Potasyum seviyesini düşürerek kalp ritminde düzensizliklere yol açabilir.
- Yüksek kan basıncı riskini artırabilir.
Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?
Meyan kökü, çeşitli formlarda kullanılabilir. Sıvı, çay, tablet, toz veya özüt şeklinde tüketilebilir. Ayrıca meyan şerbeti olarak içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılır. Meyan kökü, kaynatılarak veya işlenerek bal, pasta ve çikolata yapımında da kullanılır. Cilt bakımı için maskelerde de tercih edilen bir bileşendir.
Meyan kökünün aşırı kullanımı bazı sağlık risklerini beraberinde getirebileceğinden özellikle hamileler ve emziren anneler için kullanımı önerilmez. Ayrıca çeşitli reçeteli veya reçetesiz ilaçlar kullanan kişilerin bu bitkiyi doktorlarına danışarak ve doktor kontrolünde tüketmeleri tavsiye edilir.
Ayrıca Bakınız: Muşmula Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilmelidir? Muşmula Hangi Hastalığa İyi Gelir?