Öksürürken İdrar Kaçırma Neden Olur?

Öksürürken idrarı kaçırma pek çok farklı sağlık sorununun nedeni olabilir. Günümüzde yaygın olarak görülen idrar kaçırma öksürme, hapşırma ve gülme sırasında meydana gelebiliyor. Genetik ya da dış etkenlerden dolayı sonradan oluşan bu sağlık sorunu günlük hayatı kötü etkiler. Bunun temel nedeni mesane bölgesinde yer alan kasların işlevini yeteri kadar sağlayamaması olarak görülür. Öksürürken idrar kaçırma sorununun en çok görülen nedenleri şunlardır:

Obezite: Boy ve kilo endeksine göre obez sayılan kişilerde öksürürken idrar kaçırma yüksek sayıda görülür. Vücut refleksleri nedeniyle idrar kaçırma olanı fazla olan bu kişilerin diyet ve egzersiz tedavisi görmesi gerekir. Son araştırmalara göre her 25 obez bireyden 8’i öksürürken idrarını kaçırdığı tespit edilmiştir. Fazla kiloya sahip olan insanlar vücut refleksini gerektiği gibi kontrol edemeyebilir.

Prostat Büyümesi: İdrar torbasına yakın bir konumda bulunan prostat kontrolsüz bir şekilde büyüdüğü zaman idrar kaçırma gibi sorunlara neden olur. Prostat büyümesi erkeklerde özellikle öksürme, hapşırma ve gülme gibi durumlarda idrar kaçırılmasıyla sonuçlanır. Zaman içinde ciddi sağlık sorunları yaratabilen bu durumu erken teşhis etmek önemlidir.

BENZER YAZILAR  Katarin İlaç Ne İşe Yarar?

Fazla Doğum Yapmak: Kadınlarda idrar kaçırmaya neden olan bu durum öksürme ve hapşırma gibi durumlarda sıklıkla yaşanır. Doğum sayısının artışı ile birlikte genişleyen vajina ve iç rahim bölgesi, idrarı kaçırmaya neden olur. Yapılan araştırmalara göre 5’ten fazla doğum yapan kadınların %70’inde bu sorun görülür. Tedavisi olan bu durum karşısında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kronik Hastalıklar: İdrar kaçırma sorunlarının önemli bir kısmı kronik hastalıklara dayanır. Geçici ya da kalıcı olma özelliği gösteren bu hastalıkların bilinmesi tedavi için önemli bir durumdur. Kabızlık, sistit, menopoz, antropoz, Alzheimer ve sinir sistemi bozuklukları gibi çeşitli hastalıklar öksürürken idrar kaçırmaya neden olabilir.

İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir?

İdrar kaçırmanın tipleri kadınlarda temel olarak 2 çeşide sahiptir. Bazı durumlarda bu idrar kaçırma tipleri bir arada görülür. Kadınlarda idrar kaçırmanın nedenini tespit etmek önemlidir. Her birinin tedavi yöntemi farklıdır. Kadınlarda görülen idrar kaçırma tipleri şunlardır:

Stres Üriner İnkontinans: Karındaki basıncı arttıran öksürme, gülme, ağır yük kaldırma ve koşma gibi durumların mesane üzerine yük bindirmesi sonucu idrar kaçırması durumudur. Bu vakaya “bası idrar kaçırma problemi” adı da verilir.

BENZER YAZILAR  Bağırsak Temizleme Nasıl Yapılır? Basit ve Etkili Tarif

Urge İnkontinans: İdrar geldiği zaman tuvalete yetişememe durumudur. Diğer adı “sıkışma idrar kaçırma problemi” şeklindedir. Bu hastalık mesane idrarla dolu olduğu zaman mesane kasları istemsiz bir şekilde kasılmasına neden olur. Bu vakanın en çok görüldüğü anlar bulaşık yıkama gibi su ile ilişkili işlerin yapılması ve dışarıdan eve gelirken panik yaşanmasıdır. İdrar kaçırma korusu riski çok yükseltir. 

Mixt İnkontinans: Her iki vakanın bir arada görüldüğü bir durumdur.

İdrar Kaçırma Teşhisi Nasıl Yapılır?

İdrar kaçırmada teşhis hastanın hikayesine bağlı olarak yapılır. İdrar kaçırma sıklığı ve şekli göz önünde bulundurulur. Çoğu durumda hastanın kan şekeri, idrar tahlili ve idrar kültürü, ultrason ve ürodinami tahlillerini yapması istenir. Gerekli görüldüğü durumlarda ek testlere ihtiyaç duyulur.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İdrak kaçırmanın tedavisi hastanın durumuna uygun olarak belirlenir. Kilo nedeniyle idrar kaçıran hastalar için diyet programı düzenlenir. Aynı zamanda ilaç tedavisi uygulanır. Şeker hastaları için ilaç ve diyet düzenlemesi yapılır. Sigara ve alkol kullanımı çok olan hastaların bunları azaltması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonlarına sahip olan hastalara antibiyotik tedavisi yapılır. İdrar kaçırma sorunu olan hastalara mesane ve pelvik bölgesindeki kasları güçlendirici egzersizler önerilir.

BENZER YAZILAR  Funderyl Krem Nedir? Ne İşe Yarar?

Ayrıca Bakınız: Sandaloz Sakızı Faydaları Nelerdir, Ne Kadar Tüketilmelidir? Yan Etkileri Nelerdir?

Yorum yapın