Paleo diyeti nasıl yapılır? Örnek diyet rehberi ışığında son dönemde çok popüler olan bu diyet yöntemi hakkında bilgi almak ve fikir sahibi olmaya imkan tanınmaktadır. Paleo diyeti bir diğer ismi ile Taş Devri Diyeti gerçek anlamıyla kadim bir geçmişe sahiptir.
Diyetin çıkış noktası bakımından taş devri döneminde insanların beslenme yöntemlerinden feyz alınarak tasarlanmıştır. Bu bağlamda pişmemiş ürünleri merkez alan bir yönteme sahip olan diyet, son derece başarılı sonuçlar vermesi bakımından oldukça dikkat çekici görülmektedir.
Paleo diyeti kamuoyunda pek çok özel isim ile bilinmektedir ve buna karşı diyetin orijinal ismi, Paleotik çağdan gelmekle birlikte Paleo olmaktadır.
Taş Devri Diyeti, Avcı-Toplayıcı Diyet, Mağara Adamı Diyeti isimleriyle de anılan diyet, gerçek bir zayıflama tekniği sunuyor olması bakımından etkin bir zayıflama yöntemi olma özelliğine sahiptir. Sporcular tarafından da çok sık tercih edilen zayıflama yöntemlerinden biri olan bu diyet, günümüzde en popüler zayıflama tekniklerinin başına gelmektedir.
Paleo Diyeti Nedir?
Paleo diyeti nedir? Sorusu özellikle son dönemde herkes tarafından sıklıkla sorulan soruların başına gelmektedir. Özellikle bu mucizevi zayıflama tekniğinin etkin sonuçlar verdiğinin farkında olan kimseler, bu zayıflama tekniğine son derece yüksek ilgi göstermektedir. Diyet esas itibariyle beslenme düzeni konusunda kadim alışkanlıklar üzerine bina edilmiştir. Bu alışkanlıkların temelinde tahmin edileceği üzere işlem görmemiş besinler ve pişmemiş doğal besin kaynakları bulunmaktadır.
Paleotik dönemde bilineceği üzer insanoğlu henüz yerleşik yaşantıya geçmediğinden tarım ya da buna benzer beslenme yöntemleri henüz gündelik yaşantının bir parçası haline gelmemiştir. Bu devirde insanoğlu avcılık, toplayıcılık ve yabani bitkilerin köklerinden oluşan doğal besin kaynakları aracılığıyla en temel ihtiyaçların başına gelen beslenme ihtiyacını karşılamaktadır. Söz konusu diyet de bu bağlamda insanoğlunun bu çağ üzerinde gerçekleştirdiği beslenme yönteminden feyz almaktadır.
Antik çağın beslenme tekniklerinin kullanıldığı paleo diyeti, dönemin beslenme esaslarına göre, unlu mamuller, süt ürünleri ve şeker gibi yerleşik hayata dair temel besin kaynaklarının kullanılmaması üzerine kuruludur. Buna karşın diyet kapsamında sebze ya da meyve tüketilmesi konusunda herhangi bir engel bulunmamaktadır
Diyet, temelde basit ve ilkel beslenme yöntemi ile zayıflamayı vadettiğinden, komplike besin ürünleri yerine daha basit ve kolay erişilebilir temel besinler diyet kapsamında tercih edilmektedir. Dolayısıyla diyet kapsamında sadece doğal ürünler tercih edilmekle birlikte, işlenmiş ürünlerin tercih edilmemesi zaruridir.
Paleto Diyeti Nasıl Yapılır?
Paleo diyeti nasıl yapılır? sorusunun cevabı ise son derece basit ve temel öngörülebilir besin kaynaklarının tüketilmesi üzerine kuruludur. Sebepten dolayı diyet kapsamında en çok dikkat edilmesi gereken temel mesele, tüketilecek besinlerin tamamen doğal olmasıdır.
Diyet kapsamında ilk olarak dikkat edilmesi gereken şey karbonhidrat tüketiminin minimuma indirilmesi gerektiğidir. Dolayısıyla şeker ve nişasta içeren unlu mamullerden ve buna bağlı bazı meyvelerden uzak durmak gerekecektir.
İnsan vücudu için hayati bir öneme sahip olan karbonhidratlar bu gıdalar yerine gündelik yaşantı içerisinde tüketilen doğal ürünlerden sağlanacağından, herhangi bir endişe ya da kaygı taşınmasını gerektirecek bir durum yoktur.
Paleo diyeti kapsamında protein tüketimine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Antik çağlarda insanların çoğunlukla kaslı ve atletik bir yapıya sahip oldukları düşünülecek olursa, bunun temel sebebinin protein ağırlıklı beslenme olduğu görülecektir. Bu sebepten dolayı doğal şartlarda yetişmiş olan hayvanlardan elde edilen kırmızı et, tavuk eti, balık eti ya da yumurta gibi besin kaynakları bu diyet kapsamında önemli rol oynamaktadır.
Diyet kapsamında yaşantıdan tamamen çıkarılması gereken besinleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Tuz ve tüm bakliyatlar
- Süt ve süte bağlı ürünler
- Bakliyatlar, un ve tahılgiller
- Mayalı besinler ve alkol
- İşlenmiş yağlar ve tüm işlenmiş besinler
Diyet kapsamında bu ve buna benzer doğallıktan uzak tüm besin kaynaklarının tercih edilmesine engel olunmaktadır. Bu sebepten dolayı diyet boyunca bu ürünler üzerine kurulu bir beslenme biçimi tercih edilememektedir.
Paleo Diyeti Listesi
Paleo diyeti listesi kapsamında tahmin edileceği üzere tamamen antik beslenmeye uygun besin kaynakları bulunmaktadır. Bu besin kaynakları çoğunlukla protein ağırlıklı olmakla birlikte karbonhidrat barındıran besinlerden uzak durulması sağlanmaktadır.
Paleo diyeti kapsamında örnek verilebilecek diyet listesini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Kahvaltı: Haşlanmış ıspanak, 5 dilim pastırma ve 5 adet ceviz
- Ara Öğün: 1 adet portakal
- Öğle Yemeği: 250 gr dana bonfile, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 5 dilim ananas ve 1 kase semiz otu
- Ara Öğün: 1 adet yeşil elma
- Akşam Yemeği: 2 fileto ızgara somon, 1 kase yeşil salata, 1 kase fıstık ve son olarak 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Görüleceği üzere liste çoğunlukla protein ağırlıklı olmakla birlikte lif içeren besin kaynaklarından oluşmaktadır. Böylelikle karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden uzak durularak protein ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmaktadır.
Paleo Diyeti Faydaları
Paleo diyeti faydaları bakımından da tıpkı beslenme düzeninin sağlanarak sağlıklı bir zayıflama sunma konusunda olduğu gibi pek çok avantaj sunmaktadır. Bu avantajlar tahmin edileceği üzere diyetin özünü oluşturan doğallıklardan gelmekle birlikte sağlıklı ve zinde bir yaşam adına da alternatifler sunmaktadır. Ayrıca kaslı ve atletik bir vücut görünümü sağlamak isteyenlere de son derece etkin bir çözüm önerisi sunmaktadır.
Paleo diyetinin zayıflama ve sağlıklı bir beslenme düzeninin sağlanması dışında faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Diyabet ve tansiyon hastalıkları konusunda risk azaltıcıdır
- Kansere bağlı hastalıklara yakalanma riskini de düşürmektedir.
- Kalp rahatsızlıkları konusunda düzenleyici bir işleve sahiptir.
Bunlara ek olarak düzenli ve sağlıklı besleniyor olmanın, uyku düzenini sağlanması, sindirim sisteminin sağlıklı şekilde işlemesi gibi yan faydalarını da görmek mümkündür.
Kaynak: mayoclinic / thepaleodiet