Pesketaryen Ne Demek? Pesketaryen Diyet Listesi

Pesketaryen ne demek? Pesketaryen diyet listesi çok merak edilen ve herkes tarafından şaşkınlıkla karşılanan bir beslenme metodudur. Bu beslenme şekli çoğunlukla vejetaryen beslenme biçimine alternatif olarak sunulan ve vejetaryen beslenmenin bir alt çeşidi olma özelliğine sahiptir.

Sözcüğün etimolojik kökeni yapılacak olan diyetin ya da tercih edilecek beslenme yönteminin ne olduğu hakkında fikir sahibi olunması konusunda ipuçları vermektedir.

Pesketaryen sözcüğü kökeni İtalyanca ve İngilizce olan iki kelimeden birleştirilerek türetilmiştir. Buna bağlı olarak Pesce kelimesi İtalyancada balık anlamına gelmekle birlikte vegetarian sözcüğü de bilineceği üzere İngilizce et yememeye dayalı bir beslenme yöntemi anlamına gelmektedir.

Bu bağlamda sözcük temel olarak su ürünleri üzerine kurulu bir beslenme yöntemine işaret etmektedir ve doğal olarak Pesketaryen diyeti de bu bağlamda su ürünlerinin tüketilmesi üzerine inşa edilmektedir.

pesketaryenPin
pesketaryen

Bu beslenme yöntemi ile temelde kırmızı et tüketimi tamamen sonlandırılmalıdır ve beyaz et tüketimine ise kısmen izin verilmektedir. Vejetaryen beslenme yönteminden temel olarak ayrıldığı nokta da tam olarak burası olmaktadır. Bilineceği üzere vejetaryen beslenme yöntemi tamamıyla et tüketimini engellemektedir. Burada ise tavuk eti ve kırmızı etin dışında balık eti ve buna bağlı su ürünü olan etlerin tüketilmesine izin verilmektedir. Bu sebepten dolayı söz konusu diyeti tercih edecek olanlar, sadece deniz ürünleri ve doğal sebze, ot ya da bitkiler ile beslenmeye hazırlıklı olmalıdır.

BENZER YAZILAR  Günlük Kalsiyum İhtiyacı Ne Kadar?

Pesketaryen Nedir?

Pesketaryen nedir? Sorusunun cevabı ise diyet hakkında pek çok ipucu sunmaktadır. En genel anlamıyla bu sözcük diyetin tercih edilmesi durumunda beslenme sisteminin nasıl şekilleneceği konusunda fikir sahibi olunmasını sağlamaktadır.

Söz konusu sözcük en genel anlamıyla balık yiyen anlamına gelmektedir. Bu bağlamda diyet kapsamında balık ve buna benzer su ürünleri ağırlıklı bir şekilde beslenme sistemi oluşturulmaktadır.

Pesketaryen beslenme sistemini tercih edecekler için ağırlıklı olarak tercih edilmesi gereken besin kaynaklarını genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Tüm yeşillikler
  • Sebze ve meyveler
  • Tahıl ve karbonhidrat grubu
  • Deniz ürünleri

Diyet kapsamında belli oranlarda bu besin kaynakları üzerinden belenme yapılmaktadır. Böylelikle doğal beslenme et ürünlerinden uzak durularak sağlanmaktadır. Burada karbonhidrat ağırlıklı ve bol vitaminli beslenildiğinin altı çizilmelidir. Öte yandan protein ise deniz ürünlerinden sağlanmaktadır.

pesketaryenPin
pesketaryen

Pesketaryen Beslenme

Pesketaryen beslenme ağırlıklı olarak deniz ürünleri, tahılgiller, sebze, meyve ve en genel anlamıyla yeşillik ağırlıklı bir beslenme felsefesidir. Diyetin sağlıkla yapılabilmesi için çoğunlukla zeytin, tam tahıllar, baharatlı bitkiler, tohumlar, kabuklu yemişler ve deniz mahsulleri ile beslenmenin sağlanması gerekmektedir.

Böylelikle vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin kaynakları göz ardı edilmeden sağlıklı bir beslenme yöntemi oluşturulacaktır.

Bu beslenme yöntemi katı kurallar ve buna bağlı listeler ile hareket etme konusunda özgürlük de vadetmektedir. Bu bağlamda ne yenileceği konusunda belirleyici ve kesin kurallar bütünü de bulunmamaktadır.

BENZER YAZILAR  Sezaryen Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Dolayısıyla böyle bir beslenme yöntemini tercih eden biri, bazı durumlarda yoğurt ve peynir gibi hayvansal gıdalar da tercih edilebilmektedir. Öte yandan kesin olarak uzak durulması gereken temel besinler kırmızı et ürünleri ve beyaz tavuk etidir. Aynı zamanda buna ek olarak domuz etinden de uzak durulması gerekmektedir.

Pesketaryen Diyeti Listesi

Pesketaryen diyet listesi için kesin kurallar ile sağlanmış bir yöntem belirlemek zorunlulukla gerekli değildir fakat buna karşın bu diyet kapsamında diyet listeleri de hazırlanabilmektedir. En nihayetinde diyet kapsamı itibariyle kırmızı et ve beyaz tavuk eti ya da domuz eti gibi ürünlerden uzak durulmasını sağlayan bir beslenme yöntemi olmakla birlikte, gerçek bir yaşam felsefesi anlamına da gelmektedir. Bu sebepten dolayı hazırlanan listelerin kesin hatlar çizmediğinin bilincinde olunması önemle tavsiye edilmektedir.

Pesketaryen beslenme sistemi için ana hatlarıyla tüketilebilecek yemeklerin listesini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Suşi
  • Somon
  • Yeşil Salata
  • Ton Balıklı Salata
  • Balık Taco
  • Balık Güveç
  • Sardalyalı Pizza

Gibi ana yemekler tüketilmeye uygundur. Bu ana yemeklerin yanı sıra gerçek bir diyet listesi hazırlama imkanı da vardır.

Pesketaryen beslenme yöntemi için örnek diyet listesi:

  • Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim beyaz peynir, 2 ceviz, 1 dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, biber
  • Öğe Yemeği: Izgara somon, buharda haşlanmış sebze, 1-2 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği
  • Ara Öğün: 1 bardak kadar leblebi veya buna alternatif olarak 1 bardak kadar süt ile hazırlanmış kahve
  • Akşam Yemeği: 7-8 yemek kaşığı kadar sebze yemeği, salata, 1 kase yoğurt, 1-2 dilim kadar tam buğday ya da çavdar ekmeği, tam buğdaydan yapılmış makarna ya da bulgur pilavı veya 2 kepçe kadar çorba
BENZER YAZILAR  Pesketaryen Beslenme Nedir? Zararlı Mı?

Bu örnek liste ve buna benzer listeler oluşturularak diyetin sağlıklı olarak yapılması mümkündür. Bunun dışında ara öğünlerde kefir ya da yoğurt tercih edilmesi de son derece öneme sahiptir.

pesketaryenPin
pesketaryen

Pesketaryen Diyeti Faydaları

Pesketaryen diyeti faydaları bakımından pek çok sağlıklı yaşama uygun avantajlar sağlamaktadır. Özellikle deniz ürünleri ve ağırlıklı sebze tüketiminin metabolizmaya ve sindirim sistemine sağlamış olduğu katkıların yanı sıra pek çok farklı alanda bu beslenme felsefesi takip edilmesi durumunda avantaja sahip olunacaktır. Balık temelli bir beslenme yöntemi olması tahmin edileceği üzere Omega-3 bakımından yüksek oranda fayda sağlanacağı anlamına da gelmektedir.

Pesketaryen diyetinin sağladığı faydalar arasında:

  • Pankreas ve meme kanseri konusunda önleyici etkiye sahiptir.
  • Ağırlıklı olarak Omega-3 sağladığından gebelik döneminde tavsiye edilmektedir.
  • Kemik gelişimine katkı sağlamaktadır.
  • Kas dokusunu koruma özelliği vardır.
  • Kalp ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Diyabet konusunda düzenleyici ve besleyici bir etkiye sahiptir.

Bu ve buna benzer pek çok fayda bulunmakla birlikte, zengin bir Omega-3 kaynağı sunduğundan özellikle göz konusunda yaşanılan pek çok problemin çözümü adına kullanılabilir niteliktedir.

Kaynak: definicionabc / wikipedia

Yorum yapın

1