Eklem ve romatizma hastalıklarına sahip olan hastaların en çok merak ettiği konulardan birisi de, Rantudil nedir? Ne işe yarar? olmaktadır. Rantudil kapsül özellikle eklem iltihabı ile birlikte görülen romatizmal hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Aynı zamanda içeriğinde yer alan etken maddeler yardımı ile ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliklere de sahip bulunmaktadır.
Rantudil kapsül olarak eczanelerde satılmakta olup, kesinlikle doktor reçetesi ve tavsiyesi ile alınması gerekli olan bir ilaçtır. Eklem hastalıkları ile beraber kas hastalıkları sonucunda ortaya çıkan iltihaplanmalara ve ağrılara iyi gelmekte olup, Rantudil eczanelerde 10, 20 ya da 30 kapsül içeren blister ambalajlar içerisinde satılmaktadır.
Rantudil Kullanım Alanları Nelerdir?
Rantudil en iyi ağrı kesici ve romatizma ilaçlarından birisi olup, Rantudil kullanım alanları, yani tedavi ettiği hastalıklar ise sırasıyla şunlar olmaktadır;
- Kadınlarda görülen adet sancıları
- Omurga romatizması
- Akut olan iskelet ve kas sistemleri ağrıları
- Eklem iltihabı
- Genellikle ayak başparmağında görülen eklem iltihapları
- Ameliyat sonrası yaşanan ağrılar
- Kireçleme
- Bel ağrıları
- Siyatik ağrıları
Rantudil Etken Maddeleri Nelerdir?
En çok kas ve eklem ağrılarına karşı kullanılan ilaçlardan birisi olan Rantudil etken maddesi asemetazin olup, buna bağlı olarak steroid olmayan anti inflamatuvar sınıfından olan bir ilaçtır.
Rantudil Kullanım Şekli Nasıldır?
Rantudil mutlaka doktor kontrolünde ve tavsiyesi ile kullanılması gereken bir ilaç olup, aynı zamanda Rantudil kullanım sırasında doktorun tavsiye ettiği dozlarda alınması lazımdır. Buna bağlı olarak ve hastalığın seyrine göre günde en fazla 1 ile 3 doz arasında alınabilmektedir. Yine doktor tavsiyesine bağlı olarak günde 3 dozdan fazla olan Rantudil kullanım gün sayısının en fazla 7 olması şarttır.
Doz alımı unutulduğu zamanlarda ise unutulan dozu dengelemek açısından, kesinlikle 2 doz alınmaması gerekmektedir. Rantudil kullanımlarında en çok görülen yan etkilerden birisi olan mide rahatsızlıklarının oluşmaması açısından, ilacın yemekle birlikte ya da yemekten sonra alınması tavsiye edilmektedir. Rantudil kapsülün bol su ile birlikte, çiğnemeden bir bütün olarak yutulması da büyük önem taşımaktadır.
Rantudil kapsülün hamilelik sürecinde, özellikle hamileliğin altıncı ayından sonra kesinlikle kullanılmaması lazımdır. İlaç kullanımı sırasında hamile olduğunu öğrenen hastaların, bu durumu mutlaka doktoruna iletmesi gerekmektedir. Aynı zamanda Rantudil kapsülü 65 yaş üstü olan kişilerinde kullanması sakıncalı olup, bu hastaların mutlaka doktor kontrolünde Rantudil alması büyük önem taşımaktadır. Bunlarla beraber 18 yaşından küçük olanlar da Rantudil kullanamamaktadır.
Randutil ilaç kullanımlarından kesinlikle alkol kullanılmaması gereklidir. Alkol ile birlikte Rantudil kapsül alınması durumunda, ilacın yan etkilerinden olan yorgunluk ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar daha da şiddetli bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda midesi çok hassas olanlarında, Rantudil kullanımlarında dikkatli olması lazımdır.
Rantudil Yan Etkileri Nelerdir?
Rantudil ilaç kullanımında, doktorun verdiği dozlarda kullanılması büyük önem taşımakta olup, doz aşımında ya da genel olarak Rantudil yan etkileri şunlar olmaktadır;
- Saç dökülmesi
- Kurdeşen
- Karaciğerin hasar görmesi
- Yüksek tansiyon
- Bulanık görme
- Vücutta ödem oluşması
- Kalp yetmezliği
- Ciltte döküntü ya da kaşıntı oluşması
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Yorgunluk
- İshal
- Kusma
Bu yan etkiler görüldüğü zaman en yakın sağlık merkezine gidilip, doktorun durumdan haberdar edilmesi gerekmektedir.
Rantudil Hangi Zamanlarda Kullanılmamalıdır?
Rantudil kapsülün bazı hastalıklarda kullanılması sakıncalı olup, bu nedenle doktora sahip olunan bu rahatsızlıkların söylenmesi büyük önem taşımaktadır. Buna bağlı olarak Rantudil kullanılması sakıncalı olan rahatsızlıklar şu şekilde sıralanmaktadır;
- Karaciğer hastalıkları
- Psikolojik hastalıklar
- Kan pıhtılaşmasında sorun yaşayan hastalar
- Epilepsi
- Astım hastaları
- Saman nezlesi
- Solunum hastalıkları
- Mide rahatsızlıkları
- Felç yaşamış olan hastalar
- Kalp ve damar hastalıkları
- Parkinson hastaları
Rantudil Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Rantudil kapsülün mutlaka çocukların erişemeyeceği bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ilacın oda sıcaklığında ve serin bir yerde saklanması lazımdır. Buzdolabında saklanmaması gerekmektedir. Son kullanma tarihi geçen Rantudil kullanımlarında ise istenmeyen rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.
Peditus Şurup Ne İşe Yarar? başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.
Rantudil’in Diğer İlaçlarla Olan Etkileşimleri
Rantudil kullanımlarında bazı ilaçlarla beraber alınmaması gerekmektedir. Buna göre Rantudil ile birlikte kullanılmaması gereken ilaçlar şunlardır;
- Aspirin
- Lityumlu ilaçlar
- Kan sulandırıcı ilaçlar
- Penisilin barındıran ilaçlar
- Sinir sistemi hastalıklarında kullanılan ilaçlar
- Kalp yetmezliği ilaçları
- İdrar söktürücü ilaçlar
- Yüksek tansiyon ilaçları
- Epilepsi ilaçları