Saçlar, kadın erkek fark etmeksizin insanların dış görünüşlerinde en çok değer verdiği faktörlerden biridir. Estetik açıdan kişiye farklı görünüm kazandırır hatta zaman zaman saygınlığın derecesini bile belirler. Bu açıdan insanlar saçlarının bakımlı, temiz, güzel olmasına önem gösterir. Cinsiyet ya da yaş fark etmeksizin saçlar özeldir, kimse saç dökülmesi yaşamak istemez.
Ancak vücudun her noktasında olduğu gibi saçlarda da birtakım problemler oluşabilir. Saçların sağlıklı uzamaması, saçların dökülmesi, kepeklenmesi, bitlenmesi gibi birçok sorun insanların karşısına çıkar. Bu sorunlardan en büyüğü ise saç dökülmesidir.
Saç dökülmesi neden oluşur, saç dökülmesi nasıl önlenir? Gibi birçok soru insanlar tarafından uzmanlara yöneltilmektedir. Saç dökülmesinin durdurulması için profesyonel bir uzmandan görüş ve tedavi almakta fayda vardır.
Saç Dökülmesinin Asıl Nedenleri
Saç dökülmesinin birden çok sebebi olabilir. Tedavi de saç dökülmesinin sebebine göre belirlenir. Temel olarak demir eksikliği, mevsim değişikliği, hormon bozuklukları, stres gibi birçok nedeni bulunur. Ancak uzun vadede görülen saç dökülmesi daha ciddi problemlerin habercisi olabilir.
- Genetik Faktörler
- Saç derisindeki rahatsızlıklar
- Beslenmedeki yanlış yaklaşımlar
- Mineral ve vitamin eksiklikleri
- Birtakım hastalıklar
- Kullanılan ilaçlar
- Kadınların doğum yapması
- Kemoterapi süreci
Gibi birçok nedenden kaynaklı saç dökülmesi yaşanabilir. Öncelikle nedenini bulup ona göre gerekli tedavi yaklaşımlarını yapmak önemlidir.
Saç Dökülmesinin Tipleri
Saç dökülmeleri birçok tipte gerçekleşebilir. Dökülmenin görüldüğü cinsiyete göre de farklılık gösteren bir durumdur.
- Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Genelde genetik zeminli bir saç dökülmesi çeşididir. Erkeklerin yarısında kadınların ise çoğunlukla %20-25’inde rastlanır. Oldukça sinsi bir dökülme çeşididir. Genelde ilk önce saç telinin inceldiğinden şikayet ederler. Sonra ise yavaş yavaş saçın seyreklediği görülür. Ve ardından önlenemez şekilde saçlar dökülür.
- Saç Kıran Tipi Dökülme: Yuvarlak şekilde saçta ya da sakalda görülen dökülme biçimidir. Bölgesel olarak dökülme görülür ve dökülmenin olduğu alanda hiç saç görülmez. Tedavi alındığında dökülmede gerileme görülür ama eğer hala devam ediliyorsa mutlaka uzman yardımı alınmasına devam edilmelidir.
Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla saç dökülmesine rastlanır. Bunun nedeni genetik faktörlerle açıklanır.
Saç Dökülmesini Bitiren Mucizevi Gıda
Saç dökülmesi için uygulanani tedavi yöntemleri saç dökülmesinin nedenine göre belirlenmektedir. Ama saçların sağlıklı olması, dökülmemesi ve en önemlisi saç dökülmesini bitiren mucizevi gıda soya proteinidir. Soya proteini Avrupa’da yapılan çalışmalara göre saç büyümesini de %15 oranında arttıran da bir gıdadır. Tercih edilebilir. Bunun dışında da farklı tedavi yöntemleri bulunur.
- Saç Mezoterapisi: Mikro iğneler yardımıyla saçların güçlenmesi için gerekli olan bütün vitamin ve minareler saç derisine enjekte edilir. Kadın ve erkeklerde tercih edilebilir bir yöntemdir. Etkili olabilmesi için 5-10 seans uygulanması gerekir.
- PRP Saç Tedavisi: Hastanın kendi kanı alınarak kök hücreyi besleyecek kısım ayrıştırılır ve saç derisine enjekte edilir. Özellikle genetik kaynaklı dökülmelerde çok etkilidir. İlaç tedavisiyle birlikte kişiye uygulanabilir.
- Saç Ekimi: Erkek tipli dökülmeleri olan kişilere uygulanabilir. En kesin ve kalıcı tedavi yöntemi olduğu için tercih edilir.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Sağlıklı beslenmek gerekir, stresten uzak durulmalıdır, kan değerleri kontrol ettirilerek kişinin sağlıklı olması sağlanmalıdır. Böylece hem dökülme önlenir hem de dökülen saçların tekrar çıkması gerçekleştirilebilir.
Bilinçsizce yapılan diyetlerden uzak durulmalı, uyku saatlerine önem verilmeli, sigara ve alkol kullanılmamalı, fast foodlardan uzak durulmalıdır.
Çocuklarda Saç Dökülmesi
Genelde saç dökülmesi yetişkinlerde görülse de çocuklarda da rastlanabilir. Çocuklarda rastlanan saç dökülmesinin diğer çeşidi saç kırandır. Dairesel dökülmeler şeklinde görülür. Saçlara sıkı örgüler yapmaktan kaçınılmalıdır, çocukların saçları sertçe taranmamalıdır. Çocuklarda saç dökülmesinin bir diğer sebebi de psikolojiktir. Halk arasında saç koparma hastalığı olarak bilinen trikotilomani hastalığı nedeniyle çocuklar kendi saçlarını koparabilir. Bu yüzden de saçlarında azalma görülür. Çocukları iyi takip etmek ve gerekli tedavi almalarını sağlamak gerekir.
Source: Mayoclinic / Medicinenet