Serotonin fazlalığı (serotonin sendromu) ciddi bir ilaç reaksiyonudur. Vücutta yüksek düzeyde serotonin oluşturan ilaçlardan kaynaklanır.
Serotonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir kimyasaldır. Sinir hücrelerinin ve beynin çalışması için gereklidir. Ancak çok fazla serotonin, hafif (titreme ve ishal) ile şiddetli (kas sertliği, ateş ve nöbetler) arasında değişebilen belirti ve semptomlara neden olur. Şiddetli serotonin sendromu tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.
Bazı ilaçların dozunu artırdığınızda veya yeni bir ilaç almaya başladığınızda serotonin sendromu ortaya çıkabilir. Çoğunlukla migren ilacı ve antidepresan gibi serotonin içeren ilaçların birleştirilmesinden kaynaklanır. Bazı yasadışı uyuşturucular ve diyet takviyeleri serotonin sendromu ile ilişkilidir.
Serotonin sendromunun daha hafif formları, semptomlara neden olan ilaçları bıraktıktan bir veya iki gün sonra ve bazen de serotonini bloke eden ilaçlar aldıktan sonra kaybolabilir.
Serotonin Sendromu Nedir?
Serotonin, vücuttaki sinir hücreleri arasında sinyaller taşıyan, doğal olarak oluşan bir monoamin nörotransmiterdir. Ruh hali stabilizasyonu, biliş, öğrenme, hafıza ve uyku dahil olmak üzere çeşitli beyin ve vücut işlevlerinde önemli bir rol oynar.
Vücuttaki serotoninin çoğu aslında beyinde değil bağırsaklarda da bulunur. Bağırsaklar, vücudun serotonin ihtiyacının neredeyse tamamını üretir ve sağlıklı sindirimi desteklemek için serotonin gereklidir.
Serotonin Fazlalığına Sebep Olan Durumlar Nelerdir?
Vücudunuzdaki serotonin seviyelerinde bir artış, serotonin sendromuna neden olur. Serotonindeki bu artış, aşağıdaki durumlarda gerçekleşebilir:
- Serotonin seviyelerini etkileyen birden fazla ilaç alınması.
- Son zamanlarda bir ilaca başlanması veya serotonin düzeylerini arttırdığı bilinen bir ilacın dozunu arttırılması.
- Yanlışlıkla veya bilerek serotoninle ilgili bir ilacı çok fazla alınması.
- Serotonin seviyelerini etkileyen bazı yasa dışı ilaçlar veya bitkisel ürünler veya reçetesiz satılan ilaçlar kullanılması.
Serotonin Fazlalığında Semptomlar Ne Kadar Sürede Gelişir?
Semptomlar genellikle serotonin seviyelerini etkileyen yeni bir ilaç aldıktan veya halihazırda almakta olduğunuz bir ilacın dozunu artırdıktan sonraki birkaç saat içinde başlar. Neredeyse tüm insanlar, bir serotonerjik ilaç veya ürünün dozunu başlattıktan, ekledikten veya dozunu artırdıktan sonra 24 saat içinde semptomlar yaşayacaktır.
Serotonin Fazlalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz serotonin fazlalığını teşhis etmek için sizden şunları isteyebilir:
- Aldığınız ilaçların seviyelerini ölçmek için kan ve idrar testleri.
- Vücudunuzun ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için testler.
- Spinal musluk da dahil olmak üzere enfeksiyon belirtileri aramak için testler.
- Benzer semptomlara neden olabilecek diğer bozuklukları dışlamak veya herhangi bir komplikasyonu belirlemek için gerektiğinde diğer testler (göğüs röntgeni, BT taraması dahil).
Ayrıca Bakınız: Yüzdeki Kolajeni Artırmak İçin Yapılacaklar Nelerdir?