Baş ağrısı şeklinde ortaya çıkan ve genellikle yüz bölgesinde yoğunlaşan ağrılar sinüzit olarak nitelendirilir. Yüz bölgesinde bulunan sinüslerin çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanması sinüzite yol açmaktadır. Yaygın bir hastalık olarak özellikle kış aylarında daha da çok görülen sinüzit, kronikleştiği durumlarda, sık aralıkla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Birçok insanda görüldüğü için sinüzit neden oluşur sorusu önem kazanmaktadır.
Sinüzitin Belirtileri
Gösterdiği belirtileri nedeniyle kişiye fazlasıyla yorgun vi bitkin hissettiren sinüzit, hassas bünyeye sahip kişilerde daha çok görülmektedir. Sık hasta olmaya yatkınlığı olan ve alerjik olan kişiler sinüzite karşı korunmak için gereken tedbirleri almaları gerekir. Sinüzit belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Gözlerde ağrı
- Yüz bölgesinin tamamında ağrı hissedilmesi
- Öksürürken yüzde oluşan basınç hissi
- Yeşilimsi burun akıntısı
- Balgamlı öksürük
- Tat ve koku alma da azalma gibi belirtiler sinüziti işaret eden belirtilerdir.
Sinüzitin Nedenleri
Gelelim sinüzit neden oluşur sorusunun cevabına. Burun içinde yer alan hava boşluklarının iltihaplanması ile kendini gösteren sinüzit birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Tek başına bir nedenden dolayı sinüzit olabileceği gibi, solunum yollarını etkileyen bir hastalıktan dolayı da sinüzit sıkıntı haline gelebilir. Sinüzitin ortaya çıkmasında etkili olan başlıca sebepler şunlardır;
- Soğuk ve kuru hava
- Gereksiz yere burun spreyleri kullanmak
- Sigara kullanıyor olmak
- Uçak basıncından etkilenmek
- Soğuk algınlıkları
- Alerjik bünyeye sahip olmak
- Geniz akıntısı
- Genizde et büyümesi
- Solunum yolu rahatsızlıkları
- Reflü
- Sinüslerde yer alan mukusun burun içini nemlendirmek gibi görevlerini yerine getirmemesi sinüzite yol açmaktadır.
Sinüzite neden olan faktörlerin bilinmesi ve bu konuda önlemlerin alınması, sinüzite yakalanma ihtimalini düşürür. Solunum yolları hastalıklarından özellikle kış aylarında korunmak sinüzite daha az yakalanmayı sağlar.
Sinüzit Tedavisi
Kısa sürede iyileşen ve kronik olan sinüzit çeşitleri olarak, sinüzitten şikâyeti olanların bulundukları evreye göre Sinüzit tedavi şekilleri değişmektedir.
Çok ilerlememiş durumda olan sinüzitin tedavisi için burun spreyleri ve ağrı kesici ilaçlar ile tedavi kısa sürede gerçekleşmektedir. Ancak ağrı şiddeti çok olan ve uzun süredir geçmeyen sinüzit için iğne tedavisine ek olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Uzun süre kullanılması önerilmeyen bu tür ilaçlarda, hastanın sinüzit nedenlerinden bu dönemde olabildiğince kaçınması önerilmektedir.
Yapılan tüm tedavilere karşın başarı elde edilemeyen sinüzit hastalarında son çare olarak ameliyat önerilmektedir. Endoskop cihazı ile yapılan ameliyatta burun kanallarının açılması sağlanmaktadır. Bu sayede sinüzit hastalarının nefes almasında kolaylık ve koku duyusunun tekrar kazanılması elde edilen başarılar arasındadır. Sinüzit tedavisi için ameliyat son çaredir.
Evde Sinüzit İçin Yapılması Gerekenler
Sinüzit neden oluşur sorusu kadar evde bu rahatsızlık için neler yapılabilir sorusuda oldukça gündemde. Basit belirtiler ile ortaya çıkan sinüzit için doktora başvurmadan önce evde yapılacak uygulamalar ile ağrılar azalabilir ve sinüzitin ilerlemesi durdurulabilir. Bu noktada sinüzit için evde yapılması gerekenler şunlardır:
- Yüz bölgesinde yoğunlaşan ağrılar için o bölgeye sıcak havlu koymak fayda sağlar.
- Klima ve kaloriferlerin çalıştığı kapalı ortamlarda buhar makinesi çalıştırılabilir.
- Burun kanallarının açılması için buharlı sıcak duş almak iyi gelir.
- Balgamın atılması için buhar solumak etkili yöntemlerden biridir.
- Tuzlu su ile yapılan burun içi yıkama, sinüslerin açılmasını sağlar.
- Burun kanallarını temizlemek için burnu zorlamaktan kaçınılmalıdır.
Sinüzitin neden olduğu ağrı ve sıkıntılar kişi de halsizliğe neden olacağı için bol bol dinlenmek gerekir. Dinlenme eşliğinde evde sinüzite iyi gelen uygulamaları deneyerek daha hızlı iyileşme sağlanabilir.
Çocuklarda Sinüzit Belirtileri
Çocuklarda burun kanallarının tıkanması sonucunda sinüzit olan çocukların oranı oldukça fazladır. Sadece yetişkinlerde görülen bir hastalık olmayıp, gerekli tedbirlerin alınmadığı çocuklarda da sinüzit görülmektedir. Çocukluk ağındaki sinüzit daha çok önemsenmeli ve ihmal edilmeden tedavi edilmelidir. Çocukluk sinüzitinin belirtileri şunlardır:
- Koyu sarı renkli burun akıntısı
- Gece horlamaları
- Davranışlarda anormallikler
- Boğazda yanma hissi
- Göz çevresinde ağrı
- Uzun süre geçmeyen grip ya da nezle
- İnatçı kuru öksürük, çocuklarda sinüziti gösteren belirtiler arasında yer almaktadır.
Doğuştan geniz eti büyüklüğü ya da burun yapısında bozukluk olan çocuklarda sinüzit kronik bir hastalık olarak kendini göstermektedir. Bu tür çocuklarda sinüzit tedavisi için ameliyat önerilmekte ve ameliyat ile birlikte sinüslerin içleri etkili bir şekilde temizlenmekte ve sinüzitin tekrarlamasının önüne geçilmektedir.
Kronik Sinüzit Nedir?
Belirli aralıklarla tekrar eden burun tıkanıklıklarını takip eden şiddetli baş ağrısı ve yüzdeki basınç hissi, kronik sinüzit olmanın habercisi olan belirtilerdir. Burnun genel yapısından kaynaklı nedenlerden dolayı kesin olarak çözüme kavuşamayan sinüzit, zamanla kronik hal alarak hastanın önemli bir parçası haline gelir.
Kronik sinüzitin kesin tedavi edilebilmesi için, esas nedenin ortadan kaldırılması gerekir. Burun kanallarının tıkanmasına neden olan bütün kemiği ya da geniz eti alınarak sinüzit olma sıklığı azaltılabilir, tamamen ortadan kaldırılabilir. Sinüzit neden oluşur yazımızda bu rahatsızlıkla ilgili her konuyu değerlendirdik.