Siyatik sinir ağrısı, bacağın duyu ve motor fonksiyonların düzenlenmesini sağlayan sinirin sıkışması sonucu oluşur. Belin alt tarafında yer alan 4. ve 5. omurdan çıkan siyatik kalça bölgesinden geçtikten sonra ilerlemeye devam eder. Siyatik sinir ağrılarının başlaması hafif bir şekilde gerçekleşir. Bu ağrılar zaman geçtikten sonra artış gösterir. Önce bacak bölgesine yayılan ağrı zamanla diğer yerlere kadar ulaşır. Ağrı kalçadan baldıra, daha sonra diz altından topuğa uzamayı sürdürür. Siyatik sinir ağrısı genç erişkin ve ağır iş yapan kişilerde görülür.
Siyatik Sinir Ağrıları Nasıl Geçer?
Siyatik sinir ağrısının geçmesi hastanın durumuna göre uygulanacak olan tedavi ile mümkündür. Bazı hastaların siyatik sinir ağrılarına ağrı kesici ve kas gevşetici gibi müdahaleler ile giderilebilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile tedavisi yapılan vakalar da mevcuttur. Buralarda yapılan müdahaleler spinal manipülasyon, traksiyon tedavisi gibi fizik tedavi yöntemlerden oluşur. Bazı hastalar için cerrahi müdahale gerekebilir. Siyatik sinir ağrısı, diskin çıkarılması ile de giderilebilir.
Siyatik Sinir Ağrısı Neden Olur?
Siyatik sinir ağrı nedenleri farklı nedenlerden oluşabilir. Daha çok bel, kalça ve diz bölgelerini etkileyen kaynaklardan meydana gelir. Siyatik sinir ağrısı en çok şu nedenlerden meydana gelir:
- Uzun bir süre boyunca hareketsiz kalmak siyatik sinir ağrılarını tetikler. Özellikle uzun süre oturmak zorunda kalan işleri yapan kişilerde bu sıkıntı yaşanır.
- Ağır kaldırmak siyatik sinir ağrılarını tetikleyen bir diğer durumdur. Ağır taşımak zorunda kalan meslekler ve sporcular bu sebepten siyatik sinir ağrısına yakalanabilir.
- Obezite hastalığı ilgili bölgeleri etkilediği için siyatik sinir ağrılarına neden olur. Aşırı kilo omurga üzerinde strese yol açınca siyatik de doğal olarak etkilenir.
- Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet siyatik sinir sistemini tetikler.
- Yaş ilerledikçe siyatik sinir ağrılarının ortaya çıkma ihtimali de artar. Bunun nedeni kas, kemik ve kemik çevresindeki dokuların önemli ölçüde zayıflamasıdır.
- Kaza ve yaralanma vakaları siyatik sinir sistemine zarar verir. Yaşanan bu travma siyatik sinir ağrılarını ortaya çıkarır.
- Gebelik, siyatik sinir ağrılarının ortaya çıkmasının bir diğer nedenidir. Bunun en önemli nedeni gebelik döneminde alınan kiloların siyatiği etkilemesidir.
Ayrıca Bakınız: Enseden Vuran Baş Ağrısı Neyin Belirtisidir?