Sudafed şurup ne işe yarar sorusu sık sık arama motorunda aratılmaktadır. İlacın etken maddesi olan psödoefedrin hidroklorür 30 mg’dır. Sudafed şurup burun ne sinüslerde yani burun boşluklarında mukozanın şişkinliğini azaltması ile üst solunum yollarını açmaktadır. Sudafed grip, soğuk algınlığı, alerjik nezle gibi alerjik olmayan durumlarda kullanılmaktadır. Sürekli nezle, vazomotor nezle yani enfeksiyon veya alerji olmaksızın burunda oluşmakta olan tıkanma, burun sinüs iltihabı gibi üst solunum yolu hastalığında burnu açma görevini üstlenmiştir. Burun akıntısını durdurma sureti ile hastalık belirtilerini iyileştirmektedir. Kullanımı 6 yaş ve üzeri çocuklar, yetişkinler ve gençler için kullanılmaktadır. SUDAFED, sistemik burun tıkanıklıkları adı verilen bir ilaç grubunun üyesidir. Şarj edildi 150 ml’lik cam şişelerde de mevcuttur. Sudafed, balgam ve göğüs öksürüğü ile birlikte üst solunum yolu hastalık belirtilerinin giderilmesini sağlamaktadır. Burnu açarak burun akıntısını durdurur ve balgamı dışarı atarak hastalar üzerindeki yükü azaltın.
Sudafed Şurup Kullanımı
Her ilaçta merak edildiği gibi sudafed şurup kullanımı da merak edilmektedir. Uzman hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ederse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi boyunca lütfen uzman hekiminizin direktiflerine uyunuz. İlacınızı kullanım öncesi hafifçe çalkalamanız gerekmektedir. Doğru bir şekilde aldığınızdan emin olmak için ölçekli kaşık ile beraber almalısınız. Yemek kaşığı kullanmamalısınız. 12 yaş ve üzeri çocuklarda ve yetişkinlerde günlük önerilen doz günde 3 veya 4 kez 1er ölçek ile kullanılmaktadır.
Sudafed Şurup Yan Etkileri
Sudafed şurup yan etkileri için karın ağrısı, kurdeşen, yüzde dudaklarda dilde ve boğazda şişlik, nefes almada güçlük çekildiği söylenilmektedir. Eğer aksi bir durumda derhal bu durumu doktorunuza söylemelisiniz. Mide bulantısı, ağız kuruluğu, sersemlik, sinirlilik, uykusuzluk ve kusma gibi görülen etkiler yaygın görülen yan etkileridir.
Sudafed Şurup Hakkında Bilinmesi Gereken Husular
Sudafed şurup hakkında bilinmesi gereken hususlar arasında bu ilaç için etken maddelerine karşı herhangi bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız kesinlikle önerilmez. Aksi takdir de uzman hekiminize danışıp direktiflerine uymalısınız.
- Enfeksiyon veya alerjisiz soğuk algınlığı, grip, alerjik rinit ve burun tıkanıklığı durumunda
- SUDAFED, burnu açarak ve burun akıntısını durdurarak hastalığın semptomlarını iyileştirebilir.
- 5 günden fazla sürekli kullanmayın.
- Son 14 gün içinde MAO inhibitör grubuna ait herhangi bir ilacı (depresanlar, kan basıncını düşürücü ilaçlar) kullandıysanız veya hali hazırda kullanıyorsanız veya şiddetli böbrek yetmezliğiniz veya koroner arter hastalığınız veya şiddetli hipertansiyonunuz var ise kullanmayınız.
- Karaciğer hastalığınız, böbrek hastalığınız, aritmi, kardiyovasküler hastalığınız, hipertiroidizm, diyabet, prostat büyümesi, mesane disfonksiyonu, yüksek tansiyon, aşırı göz içi basıncınız varsa veya 60 yaşın üzerindeyseniz; doktor.
- Düzenli kullanıma rağmen durumunuzu iyileştiremiyorsanız veya yüksek ateşin neden olduğu baş ağrısı, öksürük veya kızarıklıklar yaşıyorsanız, lütfen bunu doktorunuzla görüşün.
- 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanmayın.
- Gebelik ve emzirme döneminde uzman hekiminize danışmadan kullanmayınız.
Sudafed Şurup Hamilelikte Kullanımı
Bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Sudafed hamilelikte kullanımı sırasında kullanımına ilişkin bilgisi bulunmamaktadır. Bu yüzden sadece uzman hekiminiz tarafından kullanmanız gerektiğine karar verildiğinde kullanın. Tedavi sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, lütfen derhal doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Emzirme gibi durumlarda bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Sudafed’in anne sütüne nüfuz ettiği bilinmektedir, bu nedenle doktorunuz bunu kullanmalıdır. Gerekli görüldüğünde kullanın fakat makinelerin sürülmesi ve kullanılması, başınız dönüyorsa, alet veya makine kullanmayın.
Sudafed Şurup Muadili
Muadil ilaçlar için genellikle uzman hekim reçete etmiş olduğu ilaç bulunamadığı zaman veya reçete edilen ilacın yan etkileri gözlemlendiği zaman kullanılmaktadır. Muadil ilaçların etken olduğu maddeler de aynı olabilir ya da etken maddeleri farklı dahi olsa aynı hastalığın tedavisi için de kullanılabilmektedir. Bu sebep ile muadil ilaçların kullanımından her hangi bir sakınca söz konusu edilememektedir. Ancak muadil ilaçların içinde yer alan maddeler de farklılık gösterileceği için muadil ilaçlar yan etkileri için de farklılık göstermektedir. Bu sebepten dolayı muadil ilaç kullanılmadan önce kesinlikle uzman hekime danışılması gerekmektedir. Pek çok ilacın muadili bulunabilmektedir. Sudafed Şurup muadili ilaçlar ise şu şekilde yer almaktadır.
- Dekoferin Şurup
- Eksofed Şurup
- Eksodfed Tablet
- Rınogest Şurup
- Rınogest Kapsül
- Sudafed