Süt Tozu Zararları ve Faydaları Nelerdir?

Birçoğumuzun neredeyse her gün severek tüketmiş olduğu kahvelerin acı tadını seyreltmek için süt tozu kullanılmaktadır. Kahvenin ve süt tozunun faydası ve zararları olabilmektedir. Bu fayda ve zararlar insan bedeninin zarar görebilmesine sebebiyet verebilmektedir. İnsan bedeni çok hassas bir yapıya sahip olabilmektedir. Çok küçük denilebilecek etmenlerden bile etkilenebilen insan vücudu süt tozundan da olumsuz yönde etkilene bilmektedir.

sut tozu faydalari ve zararlari nelerdir optimizedPin
süt tozu zararları ve faydaları nelerdir? 3

Süt tozu kahve ile tüketilen en yaygın materyaller arasında yer alabilmektedir. Süt tozu zararları olduğu gibi faydaları da olmaktadır. Bu yarar ve zararlar kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Süt tozu hakkında yer alan genel bilgiler bu şekilde yer almaktadır.

Süt Tozu Zararları

Süt tozu ne kadar sevilse ve birçok ürünün üretiminde kullanılsa da insanlar süt tozunu fazla tükettiklerinde süt tozu zararlı mıdır? gibi araştırmalar yapmaktadırlar.  Birçok markanın üretmiş olduğu süt tozu markası olmaktadır. Bu markaların içerisinde yer alan bileşenler değişkenlik gösterebilmektedir. Süt tozu zararları genel olarak şu şekilde yer almaktadır.

  • Süt tozunun içerisine katılan mısır şurubu gibi katkı maddeleri şeker hastalığı gibi hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
  • Süt tozunun içerisine süt tozunu tatlandırması adına işlenmiş şeker maddeleri karıştırılabilmektedir. Buda bağımlılık gibi sorunlara neden olabilmektedir.
  • Süt içerisinde yer alan Dipotasyum Fosfat maddesi böbreklerde hastalıklarına sebebiyet verebilmektedir. Böbrekler süzgeç görevi gördüğü için sindirimi zor olan maddelerin süzülmeleri de zor olabilmektedir. Aynı zamanda bu madde akciğer ve kandaki hemoglobin değerlerini de etkileyebilmektedir.
  • Sodyum Aluminosillicate maddesi komplikasyonlara sebebiyet verebilmektedir. Bu madde böbrek rahatsızlıklarını ve karaciğer hastalıklarını tetikleyebilmektedir.
  • Melamin maddesi kansorojen maddeler arsında yer almaktadır. Sütün içerisinde yer alan protein değerinin belirlenmesine de kullanılan melamin maddesi porselen den üretilen ürünlerinde yapımında kullanıldığı için kanser oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.
BENZER YAZILAR  İbuprofen Tablet Nedir? Ne İşe Yarar?

Süt Tozunun Kullanım Alanları

Süt tozunun birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Genellikle gıda sektöründe kullanılan süt tozu farklı amaçlar için de kullanılabilmektedir. Birçok süt tozu üreticisi bulunmaktadır.  Süt tozunun kullanım alanları genel olarak şu şekilde olmaktadır.

  • Süt tozunun en yaygın kullanım alanı kahve üreticilerinin kahve kreması üretimi olmaktadır. Birçok kahve markasının kendine özgü oluşturmuş olduğu süt tozu markaları bulunmaktadır.
  • Bebek mamalarının üretiminde de yaygın bir şekilde süt tozu kullanılmaktadır.
  • Hayvanlara verilmek için hazırlanan özel mamaların içirişinde de süt tozu yer alabilmektedir.
  • Hazır çorba gibi hazır gıdaların üretiminde farklı amaçlar için süt tozu kullanılabilmektedir.

Süt Tozu Nedir Ve Nasıl Üretilir?

Süt sütün ısıl işlemden geçerek toz haline getirilmesi demektir. Süt tozu nedir? Sorusunun net cevabı bu şekilde olmaktadır.  Süt tozu üretmenin farklı yolları ve aşamaları bulunmaktadır bu aşamalar işletmelerde farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel olarak birçok işletme aynı işlemleri uygulayarak süt tozu üretimini gerçekleştirirler. Süt tozu nasıl üretilir? Sorusunun cevabı şu şekilde yer almaktadır.

BENZER YAZILAR  Prednol Nedir? Ne işe Yarar?

Sprey Kurutma Yöntemi

  • Bu yöntem en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesi olmaktadır. bu yöntemde süt yağlı ya da yağsız süt tercih edilebilmektedir.
  • Süt pastörize işleminden geçirilerek buharlaştırıcı adı verilen cihazlara taşınmaktadır bu cihazlarda sütün %50 oranında katılaştırılması sağlanmaktadır.
  • Bu işlemden sonra katılaşan süt sprey kurutucular yardımı ile süt tozu haline getirilmektedir.

Tamburlu Kurutucular

Bu yöntem üreticiler tarafından en az seçilen yöntemlerden bir tanesi olmaktadır. Sebebi ise süt tamburlarda ısıtıldıktan sonra yanık tadı ve yanık kokusunun süt tozuna geçme sebebi olmaktadır. bu yöntemin aşamaları şu şekilde olmaktadır.

  • Büyük tamburlar ısıtılır ve içerisine süt içerisine dökülür ve sütün kuruyan kısımları tambura yapışır ve yapışan süt tozu kazınarak elde edilmektedir. Fakat yanık tadı ve yanık kokusu gibi olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır.

Dondurarak Kurutma İşlemi

Bu işlem sütün besin değerini koruyan en iyi işlemler arasında yer alsa da maliyetlerinin fazla olması nedeni ile pek fazla tercih edilmemektedir. İşlemin aşamaları şu şekilde olmaktadır.

  • Bu yöntemde süt donduruluyor ve bıçaklar yardımı ile kesilerek püskürtücü makinalarına aktarılıyor.
  • Bu yöntemde sütün işlenmesi daha kolay olmakta ve süt besin değerlerini daha fazla korumakta olmaktadır. Bu işlemin maliyetleri fazla olduğu için çok fazla tercih edilmemektedir.
BENZER YAZILAR  Eczanede Satılan Cinsel Gücü Artıran İlaçlar
Yorum yapın

1