Tantum Jel Ne İşe Yarar? 8 Kullanım Alanı

Tantum Jel ne işe yarar? Eczacı kalfası olarak bu içerikte tüm yönleriyle sizlere aktaracağım. Tantum jel, ağrı kesici ve yangı önleyici özellik gösterirken cilt yüzeyine dışarıdan sürülerek uygulanmaktadır. NSAİİ olarak kısaltılan non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar grubunun bir üyesidir. Genellikle bölgesel hastalık ve rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Etkin sonuçlar alabilmek için sadece rahatsızlık duyulan bölgeye, doktorun reçete ettiği şekilde kullanılmalıdır.

Tantum Jel Nedir?

Tantum %5 Jel, lokal yani bölgesel hastalıkların tedavisinde antiinflamatuvar ve analjezik olarak etki göstermekte ve ağrının kısmen veya tamamen giderilmesini sağlamaktadır. NSAİİ grubunda yer alan bu ilaç, 50 ve 100 gramlık iki farklı seçeneği ile tüp ambalajlarda satışa sunulmaktadır. Berrak ve renksiz bir görünüme sahip olmakla birlikte lavanta kokusu duyulmaktadır. Sürüldüğü bölgeye kolay şekilde yayıldığı için hızlı etki gösterebilmektedir.

  • Tantum Jel etken madde olarak benzidamin HCl içermektedir. 50 gramlık jelin içerisinde yer alan etken madde miktarı 2.5 gramdır.
  • Yardımcı maddeleri demineralize su, lavanta esansı, hidroksi etil selüloz, gliserin ve izopropil alkoldür.

Tantum Jel, çocukların erişemeyeceği yerlerde kendi ambalajı ile saklanmalıdır. İlacın bulunduğu odanın sıcaklığı 25 derecenin altında olmalıdır. Uygun koşullarda saklanır ise kutu üzerinde yer alan son kullanma tarihine kadar kullanılabilmektedir. Tantum Jel’in raf ömrü 36 aydır. Biraz da Tantum jel ne işe yarar konusunu detaylandırmak istiyorum.

BENZER YAZILAR  İç Mimar Dekorasyon ve Mobilya Firmaları
tantum-jel-ne-ise-yarar-1 Pin
tantum jel ne i̇şe yarar? 8 kullanım alanı 3

Tantum Jel Ne İşe Yarar?

Tantum Jel ağrı kesici ve yangı önleyici özellik göstermekte ve daha çok bölgesel tedavilerde kullanılmaktadır. Kullanım alanı iltihaplanma ile beraber seyreden ağrılardır.

Tantum Jel endikasyonları aşağıdaki gibidir:

  • Kas gerilmesi, iltihaplanma ve ağrı ile kendini belli eden kas – iskelet sistemi hastalıkları
  • Travma sonucu oluşan burkulma ve ezilme
  • Bursit (Eklem ya da kemiklerdeki yumuşak dokularda ortaya çıkan yangı)
  • Tenosinovit (Tendon ile zar birleşiminin iltihaplanması durumu)
  • Tendinit (Kas ile kemikleri birbirine bağlayan tendonlarda tahriş veya iltihaplanma durumu)
  • Periartrit (Eklemlerde tutukluluk ile başlayan ve daha sonra etrafındaki kapsül ve yumuşak dokularda iltihaplanma, ağrı ile devam eden, hareket kısıtlılığı oluşturan hastalık)
  • Romatoid artrit (Kronikleşen eklem iltihabı)
  • Osteoartrit (Kireçlenme)

Tantum Jel ne işe yarar? sorusu, daha çok eklemlerde görülen iltihaplanma ve ağrının giderilmesi olarak cevaplanabilmektedir. Lokal yollarla uygulanan bu ilaç, kısa süre içerisinde ağrı ve yangının hafifletilmesini ve giderilmesini sağlamaktadır.

Kaynak: https://hepsiecza.net/tantum-jel-ne-ise-yarar-3-kullanim-alani/

Mutlaka Doktor Yönergesi ve Önerisiyle Kullanılmalıdır !

Tantum Jel Nasıl Kullanılır?

Tantum Jel günde 2 – 3 defa hasta bölgeye hafif şekilde yedirilerek kullanılmaktadır. Hasta bölgenin çok fazla dışına çıkılmamalı ve ovalama şiddetli olmamalıdır. Her defada 1 -2 gramdan fazla jel sürülmemelidir. Tedavi süresi cerrahi sonucunda oluşan travmalar için 3 – 5 gün, diğer travmatik rahatsızlıklarda 5 – 7 gündür. Hasta, doktor tarafından belirtilen kullanım süresine ve sıklığına uymalıdır.

Tantum jel krem kullanımı sırasında etkisinin çok zayıf ya da güçlü olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

Özel Popülasyonda Kullanımı

Tantum Jel çocuk ve yaşlılarda güvenle kullanılabilmektedir. Bu kişiler için ayrı bir kullanım şekli bulunmamaktadır. Ayrıca karaciğer ve böbrek yetmezliğine ilişkin özel bir uyarısı yoktur.

BENZER YAZILAR  Sosyal Medya Başarısının Anahtarı: Sosyalify ile Tanışın!

Tantum Jel Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Durumlar

Tantum Jel doğru şekilde ve ideal dozlarda kullanıldığında genel olarak sağlıklı sonuçlar vermektedir. Tantum jel kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Sadece hasta bölgeye belirtilen miktarda kullanılmalıdır. Kullanılması gerekenden daha fazlasını kullandıysanız doktor veya eczacınıza danışınız.
  • Tantum Jel dozları mutlaka belirtildiği şekilde günde 2 – 3 defa kullanılmalıdır. Unutulan dozu dengelemek amacıyla çift doz kullanılmamalıdır.
  • Tantum Jel içeriğindeki etkin ve yardımcı maddeler alerjik reaksiyon yaşamanıza neden olabilir. İlaç içeriğini inceledikten sonra kullanmaya başlayınız. Eğer maddelere karşı duyarlılığınız var ise doktorunuza danışınız.
  • Tantum Jel etken maddesi Benzidamin’e karşı alerjiniz bulunuyorsa kullanmayınız.
  • Cilt bütünlüğünün bozulduğu açık yaralar için kullanımı uygun değildir.
  • Uzun süre kullanıldığında deri üzerinde hassasiyete sebep olabilir. Hassasiyet fark edildiğinde tedavi kesilmelidir.
  • Tedavi süresi boyunca hasta bölge direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
  • İlacın göz, burun ve ağız içine temasından kaçınınız.
  • Tantum Jel deriye dışarıdan uygulanan bir ilaçtır. Bu nedenle diğer ilaçlar ile etkileşime girme olasılığı mevcut değildir.
  • Kişinin araç ve makine kullanımını engelleyecek etkilere yol açmaz.
  • Yiyecek ve içeceklerle herhangi bir etkileşimi bulunmamaktadır.

Eklem ağrısı hakkında şikayetleri olanlar için Memorial Wellness Manuel Tıp ve Tedavi Uzmanı Dr. Metin Mutlu, ”Eklem Ağrıları Neden Kaynaklanır, Ne İyi Gelir?” konulu bir Youtube videosu yayınlamış. Aşağıda paylaştım.

YouTube video

Gebelerde Kullanımı

Tantum Jel gebelik kategorisi C’dir. C kategorisi, gebeler üzerinde yeterli sayıda çalışma yapılmadığını, etki ve yan etkilerinin tam olarak saptanmadığını ifade etmektedir. Bu nedenle zorunlu olmadıkça ve doktorunuz tarafından önerilmedikçe gebelik dönemi boyunca Tantum %5 Jel kullanmayınız.

BENZER YAZILAR  Oyun Minderi Ne İşe Yarar?

Emzirme Döneminde Kullanımı

Tantum Jel emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Emziren kadınlar üzerinde yeterli sayıda çalışma yapılmadığından etkileri tam olarak saptanmamıştır. Doktor tarafından reçete edildi ise göğüs bölgesine sürülmemeli ve bebek ile temasından kaçınılmalıdır.

Tantum Jel Yan Etkileri

Tantum krem normal şartlarda çok az sayıda yan etkiye sahiptir. Ancak, ilaç içeriğindeki etken ve yardımcı maddelere karşı duyarlı olan kişilerde istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Aşağıdaki etkilerden birini hissederseniz Tantum merhem kullanımını sonlandırınız ve zaman kaybetmeden size en yakın sağlık kuruluşunun acil bölümüne başvurunuz:

  • Astım benzeri belirtiler (Hırıltılı ve az nefes alma, göğüste sıkışma hissi)
  • Deride sıvı kabarcıklar
  • Ağız, dil, boğaz ve yüzde şişme

Yukarıda sıralananlar çok ciddi yan etkilerdir. Bu etkilerden birini yaşıyorsanız Tantum Jel’e karşı alerjiniz bulunmaktadır. Kısa süre içerisinde hastaneye başvurarak acil tıbbi müdahale almanız gerekmektedir.

Seyrek yan etkiler:

  • Deride yanma, sızı hissi
  • Deride içi sıvı dolu kabarcıklar, kızarıklık
  • Cilt tahrişi ve beraberinde gelen kaşıntı
  • Cilt kuruması
  • Aşırı duyarlılık reaksiyonları

Çok seyrek yan etkiler:

  • Işığa karşı hassasiyet

Tantum Jel kullananlar seyrek ve çok seyrek yan etkiler ile karşılaştıklarında doktorlarına veya eczacılarına bilgi vermelilerdir.

Tantum Jel Fiyat

Tantum Jel fiyatları her yıl güncellenmektedir. 2022 yılı için Tantum Jel fiyatı aşağıdaki gibidir:

Son Güncelleme TarihiÜrünFiyat
18 Temmuz 2022Tantum %5 50 gr jel40.64 TL
Tantum jel fiyat tablosu

Sık Sorulan Sorular

Tantum jel hakkında sık sorulan soruları aşağıda cevapladım.

Tantum jel ne işe yarar içeriğinin sonuna geldik. Aklınıza takılan veya merak ettiğiniz soruları lütfen yorumlarda sorun.

Yorum yapın

1