Tarsal Tünel Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Tarsal tünel sendromu, ayak bileği bölgesinde yer alan tibial sinirlerinin tarsal tüneli denen yerde sıkıştırılması sonucu görülen nadir bir hastalıktır. Tibial sinir denen bölge bacağın arka kısmındaki dallardan birine verilen addır. Bu sendromun oluşması ayak parmaklarına giden tibial sinirlerin sıkışmasına bağlıdır. Tarsal tünel sendromu gün boyu ayakta durmak zorunda kalan kişilerde sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Bileğin burkulması gibi durumlar hastalığın verdiği hasarı arttırmaya neden olabilir. Pek sık rastlanmadığı için zaman zaman diğer ayak rahatsızlıkları ile karıştırılır.

Tarsal Tünel Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Tarsal tünel sendromunun nedenleri pek çok kaynağa dayanabilir. Genel olarak ayak bileğine yapılan baskı sonucu oluşan tarsal tünel sendromu bu durumu tetikleyen pek çok nedene dayanır. Ayağa yük bindirilmesi ve ayakta uzun süre durulması gibi durumlardan sonra bu rahatsızlığa sıkça rastlanır. Tarsal tünel sendromunun en çok karşılaşılan nedenleri şu şekilde listelenir:

  • Ayak bileğini etkileyen çeşitli travmalar,
  • Tarsal tüneli çevresinde toplanan iyi huylu kitleden oluşan doku,
  • Artrit,
  • Düz tabana sahip olma durumu,
  • Tibial sinir yakınında bulunan tümörlerin etkileri,
  • Kişinin şeker hastalığına sahip olması,
  • Ayak bileklerinde ödemin meydana gelmesi,
  • Ayak bileğinde bulunan burukluk ya da kırıklık durumu,
  • Belli bölgelerdeki sinir üzerinde baskıya sebebiyet veren ve tibial sinirini çevreleyen zarda bulunan varikoz damarlar tarsal tünel sendromuna neden olabilir.
BENZER YAZILAR  Kızlık Zarı Dikimi Fiyatı

Tarsal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

tarsal-tunel-sendromu-belirtileri-nelerdir Pin
tarsal tünel sendromu nedir? nedenleri, belirtileri, tedavisi, testi 3

Tarsal tünel sendromunun belirtileri genel olarak ayak ile ilgili şikayetlerdir. Ayakta güç kaybının yaşanması, uzun süre ayakta duramama ve ayağın uyuşması gibi durumlar tarsal tüneli sendromuna işaret ediyor olabilir. Ayakta görülen bu ağrılar genel olarak günlük aktiviteleri etkileyecek düzeydedir. Semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterse de belirtilerin çoğu ayak bileği etrafında toplanır. En çok görülen tarsal tünel sendromu belirtileri şu şekildedir:

  • Ayaklarda hissedilen yoğun uyuşukluk hissi,
  • Ayaklarda hissedilir derecede güç kaybının meydana gelmesi,
  • Ayak bölgesinde karıncalanma şikayetinin oluşması,
  • Özellikle gece vakti ortaya çıkan ani ayak ağrıları,
  • Ayak bileği kısmında yoğun olarak hissedilen sancı,
  • Bilek kısmında ortaya çıkan boşluk hissi,
  • Hastalığın meydana geldiği yerde oluşan batma hissi gibi belirtiler doğrudan tarsal tünel sendromuna işaret ediyor olabilir.

Tarsal Tünel Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Tarsal tünel sendromunun testi hastanın şikayetleri dinlendikten sonra yapılır. Şikâyeti dinlenen hasta alanında uzman doktor tarafından muayene edilir. Muayene sonrası hasta için en uygun test yöntemleri belirlenir. Bu yöntemler hastanın karakteristik şikayetlerinin yanı sıra travma gibi durumlar göz önüne alınarak gerçekleştirilir. Tibial sinirinin geçtiği noktalar tarsal tünel sendromuna rastlanılan yerlerdir. Bu nedenle ilgili sinirin bulunduğu yerlere dokunmak sureti ile tinnel testi uygulanır. Bu test tarsal tünel sendromu için özel olarak geliştirilen bir metottur.  

BENZER YAZILAR  Qlairista Nasıl Kullanılır?

Tarsal Tünel Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tarsal tünel sendromunun tedavisi ayak bileği kısmını iyi hissettirecek yöntemler uygulanır. Bunlar içinde dinlenme, bölgeye soğuk uygulama, elastik bandajla sarma ve ayak bileğini yüksekte tutma gibi metotlar uygulanır. Düztabana sahip olan kişilere kemeri destekleyen tabanlık kullanmaları önerilir. Bu sayede tibial sinir bölgesi üzerinde bir rahatlama sağlanır. Bunların yanında ilaç tedavisi de bazı tarsal tünel sendromuna sahip hastalar için uygulanabilir. Bu ilaçlar ağrıyı azaltmanın yanı sıra bölgede bulunan ödemin atılmasına yardımcı olur.

Bölgeye yapılan basit müdahaleler ve ilaç desteği işe yaramazsa cerrahi yöntemler uygulanır. Yapılan ameliyat işlemlerinde tarsal tüneli bölgelerini kaplayan fleksör retinakulumun kesilmesi ve gevşetilmesi işlemleri yapılır. Ameliyat sonrası kişinin günlük hayatına devam etmesi için fizik tedavi desteği sağlanır.

Ayrıca Bakınız: Sjögren Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Yorum yapın

1