Transaksiyonel Analiz, 1960’larda Eric Berne tarafından geliştirilen ve neden böyle düşündüğümüzü, davrandığımızı ve hissettiğimizi açıklamaya yardımcı olan psikolojik bir teoridir. Bu teori, bize en yakın kişilerle yaptığımız işlemleri analiz ederek kendimizi daha iyi anlayabileceğimiz temel düşüncesine dayanır.
Bir ego durumu, temel olarak belirli bir zaman noktasında düşündüğümüz ve hissettiğimiz bir şeydir ve kendimizle ve diğer insanlarla nasıl ilişki kurduğumuza yansır.
Transaksiyonel analize göre her insan üç ego durumuna sahiptir: ebeveyn, yetişkin ve çocuk. Bu ego durumları tutarlı duygu ve davranışlardan oluşur. Biz istesek de istemesek de 3 ego durumumuz ortaya çıkar, bu yüzden onların nasıl anlaşılacağını bilmek önemlidir.
Ebeveyn ego durumu, bireyin bakıcılarından ve figürlerinden gözlemlenen ve kopyalanan tutum ve davranışları içerir. Yetişkin Ego Durumu, öncelikle gerçekleri değerlendirmek, akıl yürütmek, düşünmek, değerlendirmek ve mevcut verilere yanıt vermekle ilgilenir. Çocuk ego durumu ise, kişiliğin gerçek çocukluktan korunan kısmıdır; aynı zamanda bir kişinin sahip olduğu tüm dürtüleri de içerir.
Ego durumlarımız, bireyler olarak kendimizi nasıl ifade ettiğimizi, birbirimizle nasıl etkileşime girdiğimizi ve ilişkiler kurduğumuzu belirler. Bir ego durumu bir dengesizliğe neden olduğunda verimsiz davranırız. Bu gibi durumlarda, başka bir ego durumunu devreye girerek düzeni sağlar.
Kişi belirli bir anda belirli bir ego durumundadır ve bir an sonra başka bir ego durumunda olabilir. Biraz çabayla, belirli bir ego durumundan hareket ettiğimizi gözlemleyebiliriz. Ego durumları, kişiliğimizin deneyimsel ve gözlemlenebilir unsurlarıdır.
Transaksiyonel analizde ego durumları kavramını anlayarak, farklı zamanlarda neden farklı davrandığımızı anlayabiliriz. İnsan davranışının nedenini bir kez bildiğimizde, kendi davranışlarımızı bilinçli olarak yönlendirmek ve kontrol etmek bizim için daha kolay olur. Bu bize bir özgürlük ve sorumluluk duygusu verecektir.
Transaksiyonel Analiz ile Koçluk Nasıl Uygulanır?
Kişisel gelişim ve değişimi teşvik etmek için tasarlanan transaksiyonel analiz ile koçluk, yaşamın her alanına uygulanabilecek her türlü beceriyi geliştirme fırsatı sunar. Bu, onu birçok türdeki sorunu çözmeye yardımcı olması açısından değerli kılar. Bu nedenle Transaksiyonel analiz ile koçluk, kurumsal eğitim ve danışmanlık, ebeveynlik, eğitim ve koçluk dâhil olmak üzere çok çeşitli ortamlarda başarıyla uygulanabilmektedir.
Fatih Elibol bir alanında uzman bir yaşam koçudur. Transaksiyonel analiz ile koçluk çalışmalarını titizlikte yürütmektedir. Bunların yanında ICF akreditasyonuna sahip koçluk eğitimleri ve mentor koçluk hizmeti de vermektedir. Fatih Elibol’un çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için 0850 441 71 27 telefon numarası ile iletişime geçebilirsiniz.