Yumuşak Çıban (Şankroid) Hastalığı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Yumuşak çıbanın tanımı, kısaca bir tür bakterinin sebep olduğu ve cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Şankroid hastalığı olarak da bilinen yumuşak çıban, cinsel birlikteliğin yaşanmasından birkaç gün sonra genital bölgede ülserli yaralar şeklinde belirti gösterir. Bu hastalığa sebep olan bakterinin adı, “Haemophilus ducreyi”dir. Yumuşak çıban ağırlıklı olarak gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerde görülür. Sık sık partner değiştirmek ya da erkeklerin kişisel hijyene dikkat etmemesi kaynaklı söz konusu olabilir.

Yumuşak Çıban (Şankroid) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Yumuşak çıban hastalığı semptomları, cinsel ilişkiden birkaç gün sonra görülmeye başlar. Bu hastalığın ilk belirtisi, üreme organları ya da anüs çevresinde küçük ve sert yapılı lezyonların meydana gelmesidir. Cinsel birliktelik sonrası vücuda giren Haemophilus ducreyi bakterisi sebebiyle oluşan lezyonlar, 2 – 7 gün arasında iltihap kaplı bir yaraya dönüşür. Meydana gelen yaralar haricinde yumuşak çıban hastalığına yakalanan kişilerde idrar yaparken ağrı hissetme, vajinal akıntı, vajinal kanama, yüksek ateş, kasık bölgesinde şişkinlik, idrar yaparken zorlanma, siğil, vajinada yanma, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler de söz konusu olur.

BENZER YAZILAR  Amoklavin Bid 1000 Mg Nedir?

Yumuşak Çıban (Şankroid) Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

yumusak-ciban-sankroid-hastaliginin-tedavisi-nasil-yapilirPin
yumuşak çıban (şankroid) hastalığı nedir, nasıl anlaşılır? 3

Yumuşak çıban hastalığı tedavisi antibiyotik kullanma yolu ile yapılır. Yumuşak çıban teşhisinin konması akabinde antibiyotik tedavisine başlanır. Tedavi başladıktan sonra yaklaşık 2 haftada iyileşme görülür. Yumuşak çıban hastalığı, tedavi edilmeden kendi kendine iyileşme özelliğine de sahiptir. Fakat bu iyileşme, 2 ay gibi bir sürece yayılır ve bu süre, meydana gelmiş olan yaralar sebebiyle oldukça zor ve ağrılı geçer.

Yumuşak Çıban (Şankroid) Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Yumuşak çıban hastalığından korunma yolları, diğer pek çok cinsel yolla bulaşan hastalıktan korunma yolu ile benzerlik gösterir. Bu korunma yolları şu şekildedir:

  • Yumuşak çıban hastalığı sahibi olmayan bir partner ile cinsel birliktelik yaşamak
  • Genital bölgesinde iltihaplı akıntıya sahip olan kişilerle temas etmemek
  • Cinsel ilişki yaşamaktan kaçınmak
  • Prezervatif kullanmak gibi bariyer yöntemleri ile korunarak cinsel ilişki yaşamak
  • Çok sayıda ve sıklıkla değişen partnerli cinsel hayattan uzak durmak  

Ayrıca Bakınız: Pilor Stenozu (Mide Çıkışı Darlığı) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Yorum yapın

1