Pilor Stenozu (Mide Çıkışı Darlığı) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Pilor Stenozu (Mide Çıkışı Darlığı), genellikle yeni doğan bebeklerde görülen bir hastalıktır. Görülme olasılığı oldukça düşük olan bu hastalığa neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Pilor stenozu (mide çıkışı darlığı), genellikle yeni doğan – 6 ay arasındaki bebeklerde görülür. Sebebi tam olarak bilinmeyen bu hastalığa yakalanma bakımından risk artırıcı bazı faktörler mevcuttur. Yüksek risk altında bulunan bebekler şu şekildedir:

  • Hamilelik sürecinde sigara kullanan kişilerin bebeklerinin, bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.
  • Doğduktan sonra antibiyotik kullanması gereken bebeklerin de bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır.
  • Ebeveyninde pilor stenozu hastalığı olan bebeklerin bu hastalığı geliştirme riski, diğer bebeklere oranla daha yüksektir.
  • Erkek bebeklerin bu hastalığa yakalanma oranı, kız bebeklere oranla daha fazladır.
  • Erken doğum sonrasında dünyaya gelen bebeklerin, bu hastalığa yakalanma ihtimali ve oranı daha yüksektir.

Pilor Stenozu (Mide Çıkışı Darlığı) Belirtileri Nelerdir?

pilor-stenozu-mide-cikisi-darligi-belirtileri-nelerdirPin
pilor stenozu (mide çıkışı darlığı) nedir, nasıl anlaşılır? 3

Pilor Stenozu (Mide Çıkışı Darlığı) semptomları, bebeklerde genellikle doğumdan sonraki 3 ya da 5 haftalık süre zarfında görülür. Fakat bu bulguların 6 aya kadar gözlenmesi, nadir de olsa ihtimal dahilindedir. Pilor Stenozu (Mide Çıkışı Darlığı) belirtileri şu şekildedir:

  • Kusma: Genellikle beslendikten sonra görülen kusmanın, oldukça kuvvetli olması gerekir. Bebeğin, anne sütünü fışkırtırcasına kusması Pilor Stenozu (Mide Çıkışı Darlığı)’nun bir belirtisidir. Bazı zamanlarda kusmada kan görülmesi de ihtimal dahilindedir.
  • Açlık: Bebek, kustuktan hemen sonra acıkır ve beslenmek ister.
  • Midede Kasılma: Beslenme ve kusma arasındaki zaman diliminde bebeğin karnının üst kısmında gözle görülür dalgalanmalar görülür. Bu kasılmaların sebebi; mide kaslarının, anne sütünü pilordan geçirmeye zorlamasıdır.
  • Bağırsak Hareketlerinde Değişiklik: Anne sütünün, bağırsaklara geçişini engelleyen Pilor Stenozu (Mide Çıkışı Darlığı) hastalığı, bebeklerin kabız olmasına sebep olabilir.
  • Kilo Kaybı: Kusmaya yol açan bu hastalık, bebeğin kilo almasını engelleyebilir ya da bebeğin kilo kaybetmesine sebep olabilir.
  • Dehidrasyon: Sürekli kusma halinde olan bebeğin vücudu dehidrasyona uğrayabilir. Bebeğin vücudunun dehidrasyona uğradığı, gözyaşı olmadan ağlamanın söz konusu olması ya da bezin daha az ıslanması şeklindeki durumların varlığı halinde anlaşılabilir.
BENZER YAZILAR  Moebius Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Ayrıca Bakınız: Molluskum Kontagiozum Hastalığı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Yorum yapın

1