Adetten 10 gün sonra kanama neden olur? Günümüzde kadınların biyolojik yapısı gereği belirli döngüler yer almaktadır. Bu oluşan döngüler sayesinde kadın vücudu daha dirençli bir yapıya sahiptir. Bu döngülerin ilk sırasında adet döngüsü yer almaktadır.
Adet döngüsü vücutta bulunan kirli kanın atılmasıyla gerçekleşir. Ayrıca her ay düzenli olarak yumurtalıkların yumurtlama dönemi de gerçekleşmektedir. Böylece bu dönemlerde hamile kalma olasılığı da diğer dönemlere nazaran yüksektir. Adet döneminin öncesinde ve sonrasında yaşanabilecek bazı olaylar vardır. Bu olaylar kimi zaman bir sorun teşkil etmese de bazı noktalarda ciddi hastalıklarında habercisi olmaktadır.
Adet Kanamasından 10 Gün Sonra Tekrar Kanama
Kadınlarda her ay düzenli olarak gerçekleşen bu döngüde kimi zaman farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Normal bir kadın vücudu 28-30 gün arayla adet döngüsüne girer. Ancak normal hayatında yaşadığı bir takım olaylar ya da vücutta oluşabilecek hastalıklar bu durumu etkilemektedir. Düzensiz adet ile vücudun dengesi oldukça şaşmaktadır.
Adet Olduktan Sonra Yine Adet Olmak
Adet döngüsü 4-7 gün arasında gerçekleşir. Bu döngünün herhangi aksama olayında sık adet görme denilen durumda beraberinde gelmektedir. Normal adet gününden 10 gün erken adet görmek, vücudun erken yumurtlama dönemi, mevsimsel değişkenlikle gibi birçok olayı da tetiklemektedir.
Hayatımızın her alanında yaşadığımız olayların vücudu etkilediğine dair kanıtlardan birisi de adet döngüsünün sürekli değişmesidir. Çoğu hasta “ 40 günde bir adet oluyorum” diyerek alanında uzman doktoruna başvurmaktadır. Vücutta oluşa bu düzensizliği bir takım ilaçlar ve tedavi yöntemleri sayesinde eski düzenine getirmeniz mümkündür.
Erken ya da geç adet görme sorunlarının yanı sıra “15 gündür adet oluyorum” gibi bir durumla karşılaştığınız da vücudunuzun dengesi sarsılmış olabilir ya da bir takım etkenler adet döngüsünü uzatmış olabilmektedir. Bunun yanı sıra adet bittikten iki gün sonra kan gelmesi gibi bir etkenle karşılaşabilirsiniz. Bu süreçte sakinliğini koruyarak beklemeli ardından uzman hekime danışmanız gerekir.
Bir Hafta Arayla Adet Görmek
Adet döngüsü her kadının vücudunda farklılık göstermektedir. Fakat ortalama süre 21 gün ile 35 gün arasındadır. Aksi bir gecikme durumu yaşandığında doktorunuza başvurabilir nedenini öğrenebilirsiniz.
10 gün erken adet olmak kadınlar üzerinde birçok durumun habercisi olabilmektedir. Vücudun belirli düzenin bir anda dışına çıkması bir problem olabileceğine işarettir. Kadınlarda yaşanan bu durumda fazlasıyla telaşa kapılmaktadır. Ancak bu endişe çoğu zaman yerini farklı duygulara bırakabilmektedir.
Mensurasyon döneminin gecikmesinin yanı sıra normal döngüden önce adet olabilmekte mümkündür. Bu durum yaşandığında çoğu kadının aklına “ erken adet görme hamilelik belirtisi mi?” diye soru gelmektedir. Bu durum yaşadığında acele etmemenize ya da heyecanlanmanıza pek fazla gerek yoktur. Sebebi ise vücutta yaşanabilecek her durumda bu süreç değişebilmektedir.
Bir Ay İçinde İki Kere Adet Görme Nedenleri
İnsanlar doğar, büyür, yaşar ve ölür. Bu dünya düzeni içerisinde her anne bir çocuk sahibi olmak iter. Ancak vücutta gelişen bazı istemsiz durumlar bu isteği biraz geciktirebilmektedir. Gelişen durumların belirli nedenleri olmaktadır.
Adet döngüsü ay içinde tekrarlanabilir. Kadınlarda ara kanama diye belirtilen bu dönem zor bir süreç olmak ile beraber birçok duyguyu da beraberinde getirmektedir. Hamilelik bekleyen bir anne adayı “ hamilelik beklerken adet oldum” gibi bir sorunla karılaşabilmektedir. Bu problem bağlamında ay içerisinde iki defa adet olmanın belirli nedenleri vardır. Bu nedenler;
- Stres, kaygı, endişe gibi ani yaşanan duygular,
- Hormon dengesizliği,
- Hareketsizlik,
- Troid bezlerinde yaşanabilecek olağan üstü durum,
- Fazla kilo,
- Ergenlik çağına yeni girmiş genç kızlar,
- Menopoz dönemine girmeye çok yaklaşmış kadınlar,
- Enfeksiyonlar gibi belirtiler vücudun dengesini bozabilmektedir.
Bu nedenler haricinde “Âdetim bitti 2 gün sonra adet oldum hamile olabilir miyim?” Gibi bir soruyla yaklaşan anne adayı, bu durumda uzman doktoruna başvurmalı gerekli muayeneleri olmalıdır. Doktorun uygun gördüğü takdirde ilaç veya farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
15 Günde Bir Adet Olmak Neyin Belirtisidir?
15 günde bir adet olmak vücudun dengesinin bozulduğuna ya da vücutta istem dışı gerçekleşen bir takım olaylarında habercisi olabilmektedir. Adet bittikten sonra kan gelmesi gibi durumlar yaşandığında öncelikle sakin olmanız gerekmektedir. Adet öncesi ve sonrasında vücudunuzda gerçekleşen durumları takip etmeli aksi bir durum yaşandığı takdirde doktorunuza başvurmalı şikâyetinizi belirtmelisiniz.
Adet döngüsü, istisna sayılacak şekilde hamile kadınlarda gerçekleşmektedir. Hamilelik ara kanamalar tehlikeli olabilmektedir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi istisna gibi durumlarda bir sorun yaşanmamaktadır.
Kaynak: kidshealth / clevelandclinic