Son zamanların popüler olan alkali diyeti akıllarda merak uyandırmaktadır. Arama motorlarında sık sık alkali diyet nedir nasıl yapılır gibi sorular aratılmaktadır. Bu diyet programı yerine alkali su tarifi ve uygulama yöntemi de gerçekleştirebilirsiniz. Alkali diyette kandaki ve idrarda olmak üzere vücuttaki sıvının pH düzeyinin dengelenmesini sağlayan beslenme şekilleri arasından biridir. Bu diyet sistemin de temelleri tüketen besine göre vücudun asitliğini ya da alkalitesinin değişeceği fikrine dayanılmaktadır. Yani şöyle ki vücut pH değerini tüketilen besinlere göre de belirlemektedir. Bazı uzmanlara göre de kan pH değerinin de 7.3 veya 7.4 olması gerektiği de savunulmaktadır. Bu beslenme düzenin de bu fikirden yola çıkılarak midemiz için vücudumuzda bulunan en asidik ortam için gerçekleştirilmektedir.
Alternatif olarak tıp yönteminin de uygulayan uzmanları bu diyet sistemin de hipertansiyon, diyabet, kanser veya alp hastalıkları gibi sağlık sorunlarının da tedavisin de veya da önlenmesinde kullanabileceğini de savunmaktadır. Fakat çoğu uzman hekimler veya beslenme uzmanları tarafından bu diyet sisteminin faydaları kanıtlanmaya yönelik yapılmış ve araştırmaların bulunamadığı savunulmaktadır.
Yemek yenildiği zaman vücudun asit veya alkalitesinin de değişebileceği savunmasını bu diyet sistemi, alkali kül diyeti olarak tanımlamaktadır. Bu sistem açıklanacak olursa gıdalar metabolize edilirken kalorinin de elde edilmesi için yakılmış olmaktadır. Bu gıdaların yakım işlemi sonrası kül kalıntısı da oluşmaktadır. Oluşan kül kalıntısı ise vücudun asitliğini veya alkalitesini de doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Asit külünde protein, sülfür veya fosfat gibi bileşenler de alkali külün de ise kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi bileşenler de yer almaktadır. Genel durum pH seviyesi 0 ile 14 arasındaki bir ölçek ile ölçülmektedir. pH değerinin yaklaşık olarak 7 olması nötr şekilde 7’nin altında olması asidik olarak, 7’nin üstünde olması ise bazik yani alkalik olarak tanımlanmaktadır.
Alkali Diyetin Faydaları
Sıkça sorulan alkali diyetin faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. Alkali diyetin de kullanımını önerenler kandaki normal pH değerinin hafif alkali olmasından kaynaklı diyetin hedefinin de alkali besinler tüketmek olduğunu ve asit üreten besinler kullanıldığın da ise vücudun asidik hale geldiğini ve bu durumun hastalık oluşumunu da teşvik edildiği savunulmaktadır. Vücudun alkali olmasının kanser, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları gibi birçok etkisinin sağlık sorununun önüne geçilmesinde etkili olduğu savunulmaktadır. Bu diyetin Savucularının önerilerine göre de kanser asidik bir ortam da gelişim göstermektedir. Vücudun alkali olması ve kanser tedavisi edilmesin de büyük önem taşımaktadır. Alkali diyetin uygulanmasının diğer türlü önerisi arasında ise vücut enerjisinin arttırdığı ve kardiyovasküler hastalığa yakalanma riski olayını azalttığı yönünden bilinmektedir. Fakat bu özellikleri kanıtlamaya dayalı yapılmış bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır.
Alkali Diyetin Zararları
Her diyette olduğu gibi alkali diyetin de zararları vardır. Alkali diyetin zararları arasında yağ asitleri arasında eksiklik görülebilir. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün Araştırmaları sonucuna göre alkali diyeti kan pH seviyesinde fark edilir değişiklik olarak yapılmamaktadır. Fakat idrar pH değeri üzerinden farklılık gözükmektedir. Bu sebepten dolayı klinik yararları hakkında bilimsel olarak veriler yer almamaktadır. Bu diyetin uzun süreli etkileri üzerine yapılan herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Fakat bu beslenme planında besin kısıtlamasına gerek duyulduğu için gerekli olan yağ asitlerinde bazı eksiklikler görülmektedir. Özellikle protein kaynağımız olan balık, tavuk ve kırmızı et tüketimi sınırlandırıldığı için vücutta kas kaybı, demir, fosfor, omega 3 yağ asidi, B12 vitamin gibi vücut için gerekli olan vitamin ve minerallerin eksikliğini de görebilirsiniz. En fazla olan etkisi de sinir sisteminde olan hasarların oluşma riskinin fazla olmasından kaynaklıdır.
Alkali Besinler Nelerdir
Alkali besinler nelerdir sorusunun cevabı 4’e ayrılmaktadır. Çok düşük asidikte olan besinler, düşük asidikte olan besinler, orta asidikte olan besinler, yüksek asidikte olan besinlerdir. Onları da kendi arasında ayıracak olursak şöyledir.
- Çok düşük asidikte olan besinler: Ayçiçek yağı, kabak çekirdeği, incir, ıspanak, börülce
- Düşük asidikte olan besinler: Badem yağı, domates, buğday, barbunya, soya peyniri
- Orta asidikte olan besinler: Kızılcık, bezelye, mısır, ketçap, kuru erik, kalamar
- Yüksek asidikte olan besinler: Kakao, arpa, un, esmer şeker, yoğurt, fındık