Altıncı Hastalık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Altıncı hastalık nedir? Sorusu ebeveynlerin arattığı sorulardan birisidir. Nitekim bu hastalık çocukluk çağı hastalıkları arasındadır ve 6 aylık ve 2 yaşındaki bebeklik döneminde görülmektedir. Genellikle kreş ortamında bulaştığı tespit edilmiştir ve yetişkinlerde de nadir de olsa bu hastalık görülebilmektedir. Altıncı hastalık belirtileri diğer birçok hastalıkla ortak belirtilerdir ve bu yüzden ayırt etmek zorlayıcı olabilir. Altıncı hastalık belirtileri bebeklerde kırmızı döküntüler şeklinde olduğu için, bu şekilde ayırt edilebilir.

Altıncı Hastalık Nedir?

Altıncı hastalık nedir? Sorusuna, bebekleri etkileyen viral bir enfeksiyon cevabını verebiliriz ve yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Roseola Infantum  ismi tıpta ki ismidir. Kırmızı döküntülerin oluşması ile birlikte, yüksek ateş halinde birkaç gün sürer. Kırmızı döküntüler aileler için endişe verici olabilir; ama çoğunlukla hastaneye yatırmaya gerek kalmadan altıncı hastalık tedavisi gerçekleşir. Bu dönem aileler doğal olarak endişe içerisine girse de, altıncı hastalık nedir? Konusunda araştırma yaptıkları takdir de, daha rahat olacaklardır.

Altıncı Hastalık Belirtileri

Bebeklerde 6. hastalık belirtileri korona da olduğu gibi hemen hastada kendisini göstermeyecektir. Bu hastalığa sahip olan birisi ile temas gerçekleştikten ve vücuda virüsün girmesiyle belirtiler ortaya çıkmayacaktır. Altıncı hastalık belirtileri 7 – 15 gün arasında kendini gösterir ve bu sürece inkübasyon periyodu denilmektedir. Altıncı hastalık kuluçka süresi diye de tabir edilebilir.Belirtilerin bazen çok silik bir şekilde gerçekleştiği görülmektedir ve bu durumda da aile, çocuğunun hasta olduğundan şüphelenmeyebilir. Altıncı hastalık belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • Altıncı hastalığı belirtileri arasında en yaygını yüksek ateştir. Genellikle 38 dereceyi geçen yüksek ateş gözlemlenir. Bu ateş 3 veya 5 gün arasında kendini gösterecektir.
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Boyundaki lenf düğümlerinde şişlik
  • Burunda akıntı
  • Ateşin düşmesi ile birlikte vücutta kırmızı döküntüler meydana gelir. Döküntülerin yüzeyi düz şekildedir ve nadir de olsa pürüzlü olabilmektedir. Döküntülerin başladığı ilk yer sırt ve karın bölgesi ile birlikte göğüste oluşur. Sonrasında yayılma başlar ve kollar ile boyunlara yayılır. Ailelerin bu konuda en sık sorduğu soru ise, 6. hastalık döküntüsü kaç gün sürer? Sorusudur. 2 – 3 gün içerisinde döküntüler yok olacaktır .
  • İştah kaybı
  • Göz kapaklarında oluşan şişlik
  • Huzursuzluk
  • İshal ( hafif bir şekilde seyreder)
BENZER YAZILAR  Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Yüksek ateş sonrasında havale geçirme riski vardır ve böyle bir durum sonrasında en hızlı şekilde sağlık merkezine götürülmelidir. 6. Hastalık doktora ne zaman gidilmeli? Sorusuna cevap olarak da; ateşin 39’dan daha yükseğe çıkması ve döküntülerin 72 saatlik süre geçmesine rağmen kaybolmaması cevabını verebiliriz. Ateşin 1 haftalık süreci tamamlamış olmasına rağmen devam etmesi halinde de doktora götürülmesi gerekir.

Altıncı Hastalık Nedenleri

İnsan herpes virüsü tip 6 bu hastalığın nedeni arasında gösterilebilir. Altıncı hastalık nedenleri için altıncı hastalık bulaşıcı mı? Sorusunun da cevaplanması gerekiyor. Nitekim bulaşıcı bir hastalıktır ve temas ile birlikte hastalık bulaşır. Aynı zamanda, hapşırma, öksürme veya konuşma yolları ile de bu hastalık bulaşabilmektedir.  Altıncı hastalık yetişkinlere bulaşır mı? Konusu da aileler tarafından kendilerine bulaşma riski sebebiyle araştırılır. Çok nadir de olsa yetişkinlere bulaşabilir; ama bu durum çok az görülür.

Altıncı Hastalık Tedavisi

Bebeklerde Altıncı hastalık tedavisi için çocuk doktorlarından veya aile hekimlerinden destek alınabilir. Ancak uzman doktorlar tarafından teşhis konulabilir ve nadir de olsa enfeksiyon uzmanına gidilmek zorunda kalınır. Bu hastalıkta görülen enfeksiyon iyi huylu olur; ama nadir de olsa enfeksiyon uzmanı bir doktora ihtiyaç duyulur. 6. Hastalıkta antibiyotik kullanımı olmaz ve görülen belirtilerin yok olması adına bir tedavi planlaması yapılır. Altıncı hastalığa ne iyi gelir? Sorusuna cevap olarak evde yapabilecekleriniz;

  • Ateş düşürmek için uygulanan sağlıklı yöntemler
  • Sürekli sıvı tüketimi
  • İstirahat
  • Kalın giydirilmemelidir( Bu ateşin daha da yükselmesine neden olacaktır)
  • Ilık su ile banyo (Banyoda çocukta titreme görülür ise, suyun sıcaklık seviyesi arttırılabilir)
BENZER YAZILAR  D3 K2 Vitamin Faydaları ve Kullanım Önerileri

Bebeklerde altıncı hastalık nasıl iyileşir? Sorusuna verilebilecek cevaplar bu şekildedir. Döküntüler için tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Zira kendiliğinden kaybolacaktır.

Altıncı Hastalık Tekrarlar Mı?

6.hastalık tekrar mı? Sorusu bu dönemi zorlu atlatanlar ve endişe duyan aileler tarafından sorulan sorulardandır. Hastalığın bir defa geçirilmesi ile birlikte bağışıklık kazanılacaktır ve hastalıkta tekrarlamayacaktır.

6.Hastalık Kimlere Bulaşır?

6. hastalık bulaşıcı olduğu için sağlıklı bir bebek ile hasta olan çocuğun teması sonrasında bulaşabilmektedir. Bu yüzden de kreş ortamları bu hastalığın bulaşması için oldukça ideal yerlerdir.

Altıncı Hastalık İyileşme Dönemi

Altıncı hastalık nasıl iyileşir? Sorusu kadar iyileşme dönemi belirtileri de önemlidir. Eğer çocuk son 1 gün içerisinde ateşlenmemiş ise, bu durum iyileştiği anlamına gelmektedir.

6. Hastalık Önlenir mi?

Altıncı hastalığın önlenmesi için tıp da uygulanan bir aşı yoktur. Bu aşamada yapılması gereken, bebeklerde 6.hastalık belirtileri görüldüğü takdirde, o bebek ile diğer bebeklerin temasının önlenmesidir.

Aileler çocuklarında Altıncı hastalık belirtileri gördüğü takdirde, diğer çocuklar ile iletişimi kesmesi için gerekli önlemleri almak ile yükümlüdür. Bu süreçte aileler hijyen konusu ile mesafe konusuna özen göstermelidir. Aynı zamanda kaliteli bir uyku ile düzenli beslenme de bağışıklık sistemi için önemlidir ve bağışıklık sisteminin bu dönemlerde, insan vücudu için savaşan bir asker olduğu unutulmamalıdır.

BENZER YAZILAR  Sağlıklı Yaşamın Adresi Wefood Sizlerle

5. Hastalık Banyo Yaptırılır mı?

6. hastalık döneminde banyo yaptırma da herhangi bir sakınca yoktur. Özellikle ateşin görülmesi ile birlikte ılık su da banyo yaptırmak, bebekte yüksek ateşin 1 – 1.5 derece düşmesini sağlayabilir. Bu yüzden de banyo yaptırmak tehlikeli olmayacaktır. Aksine fayda sağlayacaktır.

Yorum yapın

1