BCAA Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

BCAA, olarak adlandırılan, dallı ve zincirli amino asitler, insanlarda kas gelişimini desteklediği için sporcular tarafından sıkça tercih edilen ek gıda takviyeleri olarak bilinmektedir. BCAA, insan vücudu üzerinde pek çok olumlu etkiye sahiptir. BCAA zincir amino asidinin içinde bulunan ve kas grupları üzerinde etkili olan amino asitler şunlardır:

Lösin: Lösin amino asidi, kan şekerini düzenler ve deri yapısı ile kas sisteminin onarımını sağlar. Bu amino asidin kullanılması sayesinde, kişilerin vücudunda oluşabilecek yaralar daha hızlı iyileşir. Kas dokusunun gelişmesini sağlayarak bu dokunun bozulmasını önlemeye yardımcı olan Lösin, aynı zamanda kişinin enerji seviyesini de düzenlemektedir.

İzolösin: İzolösin amino asidi, proteinlerin iç yapısında bulunmaktadır. İnsan vücudu içerisinde üretilemeyen ve dışardan alınması zorunlu olan İzolösin amino asidi, kişilerin kan şekerini düzenleyerek kas sisteminin gelişmesine de yardımcı olur. Bir yara oluştuğu zaman o yaranın onarılmasını sağlayan bu amino asit, açık yaraların oluşumlarında da kanın pıhtılaşmasını sağlamaktadır.

Valin: Valin isimli amino asit de protein ve enzimlerin yapı taşlarından biridir. Bu amino asit, kas dokusunun onarılması ve büyümesi üzerinde etkili olmaktadır. Bu amino asidin, diğer amino asitlerden farklı olarak, protein ve enzim oluşturma hızı ve oranı daha fazladır.

BENZER YAZILAR  Benzoxin Nedir? Ne İşe Yarar?

BCAA’nın Vücuttaki İşlevi

BCAA’nın vücuttaki fonksiyonu, diğer amino asitlerin sentezlenmesi üzerinde etkili olmaktadır. BCAA amino asitleri, aynı zamanda vücutta bulunan insülin üzerinde uyarıcı etkide bulunarak kasların enerji ihtiyacının karşılanması için kan şekerinin yükseltilmesini sağlar. Anti-katabolik etkiye sahip olan BBCA amino asitleri, protein yıkımının önüne geçerek kasların gelişmesini sağlamaktadır. Özellikle kişiler düşük kalori diyeti yaparak daha az miktarda protein alımında bulunuyorsa, bu takviyeyi kullanmaları yararlı olacaktır.

BCAA’nın Uygun Kullanım Zamanı

BCAA’nın uygun kullanım zamanı için kesin bir öneride bulunmak, takviyenin kullanım olanaklarını kısıtlayacağı için tercih edilmemelidir. Kişiler, bu takviyeyi kullanmak için kendi zamanlarını belirlemelidirler. Ancak uygun zamanlar, antrenman öncesi, antrenman sırasında ya da sonrasında olmaktadır. Bu belirtilen zamanlarda takviye kullanımı sağlanırsa, kişinin yapmış olduğu antrenmandan alacağı verim de artacaktır. BCAAyiyeceklerle beraber antrenmandan sonra yapılırsa, kasları olumsuz şekilde etkileyen kortizol seviyesinde azalma da sağlanacaktır. Kişilerin anabolik bir ortam oluşturmak için, bu amino asit takviyesini, antrenman öncesinde ve sonrasında yarım saat içerisinde almaları yeterli olacaktır.

BENZER YAZILAR  Doç. Dr. Tolgahan Kuru ile Spor Yaralanmalarında Menisküs Onarımı
Yorum yapın